YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.5.2020 klo 15:51
Uutinen

Ravintolat haluavat käyttöön Norjan mallin, kritiikkiä hallitukselle aukioloajoista: ”Emme tarvitse ylimääräistä holhousta”

Ravintola-ala on käynnistänyt kampanjan, jolla se haluaa vakuuttaa hallitukselle, että ravintolat osaavat itse päättää, mikä on turvallinen tapa irtautua rajoituksista.

Ravintola-alan käynnistämän #Luottamus23 -kampanjan tarkoituksena on kasvattaa maan hallituksen luottamusta alan yrityksiä ja niiden asiakkaita kohtaan. Kampanjalla vastustetaan ravintoloihin sekä niiden asiakkaisiin kohdistuvaa holhousta.

Ravintolat saavat hallituksen päätöksen mukaisesti avata ovensa kesäkuun 1. päivänä, mutta tietyin rajoituksin. Tarkkoja tietoja ei ole vielä kerrottu, mutta ala ennakoi, että anniskelu olisi lopetettava klo 21 mennessä.

Kampanjan mukaan aikainen anniskelun lopettaminen veisi ravintoloilta merkittävän osan tärkeästä iltamyynnistä ja voisi tehdä toiminnasta kannattamatonta. Julkisuudessa on ennakoitu lisäksi, että ravintoloiden on rajoitettava asiakaspaikkojen määrää. Tällä hallitus haluaa varmistaa riittävät turvavälit.

Sopiva sulkemisaika klo 23

Luottamus23-kampanjan toivoo, että Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön Norjan malli liittyen ravintoloiden sulkemisaikaan. Ravintola-alan mielestä klo 21 on pohjoismaisessa vertailussa poikkeuksellisen aikainen ja ”voisi johtaa menneiltä vuosikymmeniltä tuttuun tilausryntäykseen varttitunti ennen valomerkkiä”. Norjassa sulkemisaika on kello 23.30 ja Tanskassa puolilta öin. Ruotsissa aikaa ei ole erikseen määritelty.

Ala toivoo, että ravintolat voivat porrastaa varaukset ja asiakasmäärät tasaisesti ja ehtivät tarjota vajaalle salille kaksi kattausta illassa, joka on kannattavuuden kannalta ensisijaisen tärkeätä. Näin huomioitaisiin myös turvallisuus on, koska turvavälit on alan mielestä helppo toteuttaa näin.

Kampanjan nimessä oleva luku 23 on viesti siitä, että Suomessa sulkemisaika voisi olla klo 23.

”Hallituksen vaatimuksen taustalta pilkistää epäluottamus ravintoloita ja niiden asiakkaita kohtaan. Meillä elää käsitys, että iltayhdeksän jälkeen suomalainen ei osaa nauttia alkoholia, ja sen jälkeen alkaa ryyppääminen, ryysiminen ja sekoilu, vaikka kyse olisi ruokaravintolasta”, kampanjatiedotteessa lausutaan.

Ravintoloitsijat tähdentävät, että suomalaiset aikuiset ihmiset osaavat nauttia juomia siinä missä muidenkin Pohjoismaiden kansalaiset.

”Hyvät päättäjät, uskokaa pois, me 2020-luvun suomalaiset olemme ihan fiksuja ihmisiä ja osaamme käyttäytyä. Käsitys, että meitä pitää suojella itseltämme, elää vahvana. Me emme tarvitse ylimääräistä holhousta vaan luottamusta”, tiedotteessa vedotaan.

Panimoliitto: Rajoittaminen vie entistä syvempään ahdinkoon

Panimoliiton mielestä ravintolaliiketoiminta ei voi olla kannattavaa, jos asiakasmäärän kapasiteetista saa kesäkuun alusta alkaen käyttää vain puolta.

– Ravintoloiden avautuminen ei saa kuitenkaan aiheuttaa alalle nykyistäkin syvempää kriisiä. Kiinteät kustannukset eivät puolitu, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen huomauttaa.

Hänen mukaansa anniskeluaikojen mahdollinen tiukentaminen haittaisi ravintolayrityksiä ja -asiakkaita enemmän kuin hyödyttäisi.

– Alkoholin anniskelun lopettaminen iltayhdeksältä olisi keinotekoista. Anniskelun pitää jatkua ainakin kello 23.00 asti, sillä muuten juominen siirtyy julkisille paikoille tai jatkuu kotioloissa. Alkoholia käytetään yhä kohtuullisemmin ja vastuullisemmin, mutta jos sitä halutaan kontrolloida, helpointa se on ravintoloissa.

Pakarinen toivoo hallitukselta ripeitä päätöksiä.

– Ravintolat ovat roikkuneet löysässä hirressä ja eläneet epätietoisuudessa kohta kaksi kuukautta. Tukipaketista olisi pitänyt päättää jo paljon aiemmin, kuten on tehty muissa Pohjoismaissa. Päätöksiä on nyt tehtävä ripeästi ja niiden pitää olla selkeitä.

Ravintola-alan yritykset työllistävät suoraan noin 81 000 työntekijää ja välillisesti 36 000 työntekijää. Panimoliiton mukaan ravintolat maksavat arvonlisä-, alkoholi- ja palkkaveroja noin 1,5 miljardia euroa vuodessa.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi