YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ravintolatuki julkistettiin: Nyt tarvitaan tietoa, miten ravintoloita päästään avaamaan – ”Ravintolassa on aika harvat pöydät vielä kesäkuussa”
Ravintoloille on tulossa kaksivaiheinen tuki, joka kompensoi yhtäältä rajoitusten haittoja ja toisaalta tukee henkilöstön uudelleen työllistämistä. Ravintolat suljettiin 4. huhtikuuta take away -myyntiä lukuun ottamatta. Pakettien hintalappu yhteensä on 123 miljoonaa euroa.
Henkilöstöravintolat ovat saaneet olla auki. Maanantaina 4. toukokuuta hallitus kertoi ravintoloiden ja kahviloiden saavan avata ovensa osittain 1. kesäkuuta alkaen. Ravintoloille kuitenkin asetetaan esimerkiksi asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia.
Työministeri Tuula Haatainen kertoi illan infossa palkkatuesta, joka myönnetään hakemuksesta. Summa on 1000 euroa per kokoaikaisesti työskennellyt työntekijä.
– Edellytyksenä on, että palkkasumma työntekijälle rajoitusten päättymisen jälkeisen kolmen kuukauden aikana on yhteensä vähintään 2500 euroa.
Näin ei tarvitse avata liikettä välittömästi rajoituksen poistuttua, jos se ei ole kannattavaa. Yli 800 henkilöä työllistävät ravintolayritykset on rajattu tuesta pois. Hintalappu on noin 40 miljoonaa euroa. Muut tuet voivat vaikuttaa lopullisen tuen määrään. Työllistämistuki perustuu yrityksen verottajalle ilmoittamiin palkkatietoihin.
Suomen Yrittäjissä on noin 3000 majoitus- ja ravintola-alalla toimivaa jäsenyritystä. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on tyytyväinen ravintolatuesta.
– On hyvä, että tämä eduskunnan edellyttämä ravintolatuki saatiin linjattua. Se on hyvin tarpeen monelle alan yrittäjälle.
Ravintolatuki kompensoimaan rajoituksia
Tuen toinen osa, jota eduskuntakin edellytti rajoitusten haittojen kompensoimiseen, maksetaan vain niille, joiden huhtikuun 2020 myynti on pienempi kuin tammi-helmikuun keskimyynti. Tuki on enimmillään 15 prosenttia myynnin laskusta ja enimmillään 500 000 euroa.
Tukimallissa on leikkuri isoille yrityksille, joiden keskimyynti oli yli miljoona euroa tammi-helmikuussa. Määrään vaikuttaa se, paljonko myynti on laskenut, ja sillä kompensoidaan jatkuvia joustamattomia kustannuksia, ei ainehankintoja, palkkoja tai investointeja.
– Kompensaatio lasketaan rajoituksen voimassaolopäiviltä 4. huhtikuuta -31. toukokuuta, ministeri Haatainen kertoo.
Ravintolakompensaation hintalappu valtiolle on noin 83 miljoonaa euroa yhteensä kahdelta kuukaudelta. toimeenpano.
Tuki myönnetään hakemuksesta. Tuen myöntää ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus KEHA-keskus.
– Varsinaiseen maksatukseen päästään parin viikon päästä siitä, kun lakiesitys vahvistetaan, TEMin ylijohtaja Antti Neimala kertoi infossa.
Yrittäjien Pentikäisen mukaan kaavailtu malli vaikuttaa tasapainoiselta.
– Malli painottuu, kuten pitääkin, pieniin yrityksiin. Se tukee myös työllisyyttä. On hyvä muistaa, että on myös paljon ravintola-alan arvoketjun yrittäjiä, joiden toiminta on pysähtynyt kysynnän puutteen vuoksi.
Yrittäjät odottaa nyt luvattua päätöstä kriisituesta, jota voidaan jakaa toimialarajoista riippumatta.
– Hallituksen rajoituspäätökset ovat iskeneet myös muihin toimialoihin. On itsestäänselvää, että toimialoja pitää tukea yhdenvertaisesti ja ravintola-alan saama tuki antaa suuntaa yleis- tai kriisituen kokoluokalle, toimitusjohtaja Pentikäinen muistuttaa.
Nyt tarvitaan tietoa, miten ravintoloita päästään avaamaan – ”Ravintolassa on aika harvat pöydät”
Aukiolorajoituksista ei ole tarkkaa tietoa, mitä se tulee tarkoittamaan. Jos aukiolorajoitteet rajataan puolen yön jälkeiseen aikaan, ruokaravintoloihin se ei liiemmin vaikuta.
– Eihän virus tartu sen enempää päivällä kuin illalla. En usko, että meidän tapaisessamme ruokaravintolassa ajallisesti vaikuttaa. Meitä koskee todennäköisesti enemmän se, kuinka paljon saa olla asiakkaita, A&S ravintoloiden toimitusjohtaja-yrittäjä Sakari Tainio arvioi.
– Jos avaisimme kaikki kesäkuun alussa, tulisi enemmän tappiota kuin, jos emme avaa kaikkia. Asiakaskuntamme koostuu kolmesta segmentistä: yritysasiakkaista, yksityisasiakkaista ja matkailijoista. Näistä kaksi kolmasosaa on suoraan pois, ja yksityisasiakkaissa määrä on tavanomaista heikompi. Siellä on aika harvat pöydät.
Tainio kertoo heidän avaavan todennäköisesti 4–5 ravintolaa Helsingissä supistetuin aukioloajoin. Rovaniemen ravintolat ovat olleet kokonaan kiinni koronan takia.
Anne ja Sakari Tainion perheyritykseen kuuluu tunnettuja ravintoloita Helsingissä, kuten Saslik ja Sirpalesaarella sijaitseva Saari. Tainiot joutuivat lomauttamaan lähes kaikki työntekijänsä toistaiseksi. A&S Ravintolat ja Nams Oy työllistävät noin 120 henkilöä.
– Tukipaketti ei tätä peliä ratkaise millään tavoin, mutta kaikki tuki on tarpeen ja hyväksi. Myyntimme on tippunut 95 prosenttia.
Yle kertoi eilen, että Etelä-Suomen aluehallintovirastossa, joka vastaa anniskeluluvista, on jo varauduttu hakemusruuhkaan hallituksen ravintoloita koskevan päätöksen jälkeen. Ravintoloissa voi olla kiinnostusta laajentaa terasseja ja hakea terassilupia, jotta vaadittuja turvavälejä pystytään toteuttamaan.
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi