YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.3.2021 klo 12:48
Uutinen

Ravintolavaikuttajat lataavat suorat sanat uusista rajoituksista – “Suomessa on nyt johtamisongelma”

Iltaravintoloiden nokkamiehet kritisoivat hallituksen uutta esitystä, joka toteutuessaan määräisi ravintolat kiinni iltakuudelta. – Näillä ehdoilla me emme voi avata omia liiketoimintojamme vielä huhtikuussakaan, Teerenpeli Yhtiöiden toimitusjohtaja Anssi Pyysing sanoo.

Hallitus julkaisi eilen torstaina esityksensä uusista ravintolarajoituksista, jotka astuisivat voimaan nykyisen ravintolasulun päättyessä maaliskuun lopussa.

Esityksen mukaan ravitsemisliikkeen asiakasmäärä voitaisiin rajata kolmasosaan normaalista. Anniskeluaika voitaisiin säätää päättymään jo kello 17 ja ravitsemisliikkeet suljettaviksi kello 18. Lisäksi määrättäisiin pakollisesta pöytävarauksesta sekä laulamisen ja musiikin soittamisen rajoittamisesta. Käyttöön otettavista rajoituksista säädetään maaliskuun lopulla.

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että tämä ehdotus on taattua Ismo Tuominen -laatua, Teerenpeli Yhtiöiden yrittäjä ja toimitusjohtaja Anssi Pyysing kommentoi.

Ismo Tuominen on Sosiaali- ja terveysministeriön virkamies, joka on ravintola-alalla jopa vihatun miehen maineessa.

– Alkoholiasioita ei pitäisi käsitellä lainkaan STM:ssä vaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Kun STM käsittelee asioita, kansanterveys on aina ensimmäisenä esillä. Alkoholipolitiikkaa ei katsota koskaan mistään muusta näkökulmasta, Pyysing lataa.

”Ravintoloiden osuus alle prosentti tartunnoista”

Pyysing perehtyi tuoreeltaan hallituksen esitykseen. Hän ihmettelee kovaa rajoituspolitiikkaa tilanteessa, jossa ravintoloista alkunsa saaneita tartuntoja on suhteellisesti maltillisesti verrattuna kokonaistartuntojen lukumäärään.

Esityksessä mainitaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sairaanhoitopiireiltä saamien ilmoitusten mukaan viikoilla 1–8 on maaliskuun kolmanteen päivään mennessä todettu yhteensä 72 altistumistilannetta. Näistä ”vähintään 10 henkilön” on todettu altistuneen ravitsemisliikkeessä. Esityksen mukaan raportoituja, ravitsemisliikkeessä tapahtuneita tartuntoja on Suomessa yhteensä 515 kappaletta, painottuen kiihtymis- ja leviämisvaiheen sairaanhoitopiireihin.

– Suomessa on todettu yli 64 000 tartuntaa. Ravintoloiden osuus on alle prosentti kaikista tartunnoista, Pyysing vertaa.

Hän toivoo, että lisärajoituksia arvioidaan uudelleen maaliskuun lopussa.

”Take away -myynti nostettu liian isoon rooliin”

Pyysing näkee suomalaisessa alkoholipolitiikassa perustavaa laatua olevan valuvirheen. Samalla hän kuitenkin toteaa, että kaikki hallituksen esitykset ovat tähän mennessä edenneet käytäntöön. Esityksessä otetaan esille ravintoloiden take away -noutoruokailu, mutta Pyysingin mukaan tähän ei pitäisi edes viitata.

– Se on saanut hirvittävän ison roolin, vaikka kyseessä on täysin kannattamaton toiminta sellaisissa ravintoloissa, jotka eivät ole sitä aikaisemminkaan tehneet. Take away -myynti toimii hampurilais- ja pitsapaikoissa, joissa se on sisäänrakennettu konseptiin. Illallisravintolat eivät saa sitä toimimaan. Jokainen ymmärtää, miltä pihvi maistuu, kun se laitetaan pahvilaatikkoon ja kuljetetaan asiakkaalle.

Esityksen mukainen iltapäivällä annettava valomerkki jättäisi pois kaiken iltaravintolatoiminnan. Pyysingin mukaan Suomessa on yli 13 000 ravitsemusliikettä, joista merkittävän osan toiminta perustuu ilta-ajan myyntiin.

– Näillä ehdoilla me emme voi avata omia liiketoimintojamme vielä huhtikuussakaan. Joudumme laskemaan asioita monella tapaa uusiksi. Suurin osa suunnittelemistamme investoinneista jää jäähylle. Meillä ei ole sellaista tarjontaa, jota voidaan myydä asiakkaille päiväsaikaan.

Yrittäjä toivoo pikaista tietoa kustannustuen kolmannesta kierroksesta.

– Tietoja on lupailtu viikolla yhdeksän, mutta mitään ei ole kuulunut.

Yökerhot kiinni lokakuusta: ”Suomessa on johtamisongelma”

Night People Group operoi Suomessa kaikkiaan 17 yökerhoa eri puolilla maata. Yrityksen toimitusjohtaja Antti Raunio ei voi juuri muuta kuin odotella. Yökerhotoiminta on ollut pysähdyksissä viime vuoden lokakuusta.

– Ei tässä muuta pysty kuin käymään neuvotteluja yhteistyökumppaneiden kanssa. Jos olisi vuosi sitten kysytty että kestämmekö, olisin sanonut, että emme kestetä.

Hän pitää todennäköisenä, että yökerhot saavat avata ovensa viimeisinä.

– Näin on, vaikka perusteluita sille on vaikea hakea tartuntaluvuista. Iltaravintoloille on luonnollisesti aivan sama, saavatko ravintolat olla auki viiteen iltapäivällä vai eivät ollenkaan. Täydellinen sulku olisi parempi ratkaisu. Se antaisi enemmän mahdollisuuksia neuvotteluihin ja mahdollistaisi, että valtio osallistuisi korvauksiin.

– Periksi ei voi antaa vaan uutta pitää kehittää. Yksi vasemmistolainen hallitus ei koko alaa kaada. Meillä Suomessa on nyt johtamisongelma. Jos sitä ei ymmärrä, pitää olla aika pahvi, Raunio jatkaa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna