YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sari kuvattuna ravintola Sorellan edessä vuonna 2023. Kuva: Eija Ranua
19.2.2025 klo 12:51
Uutinen

Ravintoloitsija Sari Sorri: ”Ravintola- ja tapahtuma-alat eivät ehtineet toipua koronarajoituksista ennen alv-korotuksia”

Uudet alv-korotukset ovat aiheuttaneet keskustelua sekä yrittäjien että kuluttajien keskuudessa. Ravintolayrittäjä Sari Sorrin mukaan alv-korotus oli huonoa jatkumoa jo alkaneille hintojen korotuksille.

Noin puolen vuoden ajan yrittäjät – ja kuluttajat – ovat joutuneet totuttelemaan uusiin arvonlisäverokorotuksiin. Syyskuussa 2024 arvonlisäveron yleinen verokanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tammikuussa 2025 osa sellaisista tuotteista ja palveluista, joihin sovellettiin 10 % arvonlisäverokantaa, siirtyi 14 % verokantaan. Tammikuun korotusten piiriin kuuluivat mm. viihde- ja kulttuuritapahtumien pääsyliput.

Sopeutumisaika lain säätämisestä sen voimaantuloon kesti lopulta vain kaksi kuukautta: laki säädettiin kesäkuun 2024 lopulla, ja ensimmäiset korotukset astuivat voimaan syyskuun alussa.

– Olihan se todella lyhyt aika hoitaa kaikki kuntoon, kun korotus vaikutti kassajärjestelmiin ja kirjanpitoon. Onneksi omassa tapauksessani manuaalista työtä ei tarvinnut tehdä niin paljon, joten muutos sujui suht kivuttomasti. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole ollut, ravintolayrittäjä ja Tammelanpuiston Yrittäjien hallituksen jäsen Sari Sorri kertoo.

Pitkän linjan ravintoloitsija on toiminut yrittäjänä vuodesta 2016 lähtien. Tällä hetkellä Sorri on osaomistajana Bistro C:ssä ja Viinibaari Vinnissä, mutta menetyksiäkin on tullut; Sasor ja Sorella ajautuivat konkurssiin elokuussa 2024.

– Olen ollut ravintola-alalla siitä lähtien, kun olen töitä alkanut tekemään. Sasorin kanssa yritettiin viimeiseen asti, mutta voimat eivät riittäneet viedä maratonia loppuun saakka, Sorri kertoo.

Ravintola- ja tapahtuma-alat ovat kovassa paineessa

Sorrilla on kokemusta myös tapahtuma-alasta, sillä hän ehti järjestää Kangasala Festiä kolme kertaa. Tapahtuma saatiin kannattavaksi yhtenä vuonna, mutta tappiollisen kesän 2024 jälkeen festivaalille ei ole enää tulossa jatkoa. Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen pirkanmaalainen tapahtuma, joka on laittanut pillit pussiin, sillä alkuvuodesta ylöjärveläinen Pöheikön Pölläys ilmoitti vuoden 2024 tapahtuman jääneen viimeiseksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti 9.1.

Pöheikön Pölläyksen järjestäjänä toimi Rantajätkät-yhdistys, jonka puheenjohtaja Henri Helinin mukaan koronapandemia on muuttanut ihmisten ostokäyttäytymistä; lippujen hankkiminen jää usein aivan viime tinkaan. Helin näki hankalana myös sen, etteivät kärkipään artistit välttämättä antaneet pienelle tapahtumatoimijalle edes tarjousta. Myös tulevien alv-korotusten vaikutus lipun hintaan mietitytti.

– Alv-korotukset ovat iskeneet pahiten juuri tapahtuma-alalle, sillä korotukset lippujen hinnoissa ovat korkeita. Varmasti se vaikuttaa pienten festivaalien ja tapahtumien pärjäämiseen. Ja koska päätös alv-korotuksesta tehtiin niin nopeasti, sitä ei ehditty enää lisätä lippujen hintoihin. Festareilla suurin liikevaihto koostuu lippujen myynnistä, ja kun siitä yhtäkkiä lohkaistaan pois neljä prosenttia, se on aika iso määrä budjetista, Sorri toteaa.

Sorrin mukaan myös ravintola-alalla ollaan ahtaalla, vaikka tilanne ei olekaan yhtä paha kuin tapahtuma-alalla:

– Hintojen korotuspaineet ovat kovat ja samalla ostovoima on hyvin heikkoa. Emme ole halunneet karkottaa asiakkaita ja nostaa hintoja Bistro C:ssä, vaan kasvaneet raaka-ainekustannukset on otettu omista katteistamme pois. Olemmekin siitä onnellisessa asemassa, että meillä riittää vielä asiakkaita.

Sorri toteaa kuitenkin, että alv-korotukset eivät ole ainoa syy hinnannousuille, vaan trendi on jatkunut jo pidempään:

– Alv-korotus oli vain yksi lisäsyy nostaa hintoja. Ja kun hintoja sitten aletaan korottamaan, niin harvemmin se nousu on pelkästään 1,5 % alv-korotuksen verran.

Usko yrittäjyyteen pysyy edelleen

Sorrin mukaan tapahtuma- ja ravintola-alat eivät ehtineet toipua koronarajoitusten tuomista vaikeuksista ennen hintojen nousua. Alv-korotus onkin hänen mukaansa vain piste iin päälle.

– Kyllähän tämä on ollut viimeiset neljä vuotta kriisiä kriisin perään, hengähdystaukoja ei ole ollut.

Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta Sorrilla on vahva luottamus tulevaan. Kuva: Eija Ranua

Epävakaasta maailmantilanteesta huolimatta Sorrilla on vahva luottamus tulevaan. Hän toivoo myös, että innokkaita yrittäjiä riittäisi jatkossakin.

– En usko, että alv-korotukset itsessään karkottaisivat yrittäjäksi aikovia perumaan aikeensa – ehkä maailmantilanne kokonaisuudessaan voi olla se, mikä yrittäjyydestä haaveilevia arveluttaa. Mielestäni on kuitenkin hienoa, että yrittäjyys on viime aikoina noussut enemmän pinnalle nuorten keskuudessa. Ja vaikka maailmantilanne onkin epävarma, niin näen jo toivoa siitä, että ostovoima taas nousisi. Kyllähän tämä alamäki on jatkunut jo niin pitkään, että uskon tämän tästä pikkuhiljaa muuttuvan paremmaksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Johanna Rita I SanaMyy