YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pihaus Oy:n yrittäjä ja pääartisti on maisemasuunnittelija, viherrakentaja ja rakennusarkkitehti Jenna Pelttari. kuva: Marianne Siitonen
5.10.2024 klo 20:00
Uutinen

Riihimäen Nuori Yrittäjä Jenna Pelttari: Asioiden organisointikyky on nuoren yrittäjän supervoima

Riihimäen vuoden nuorena yrittäjänä on palkittu Jenna Pelttari. Hänen yrityksensä Pihaus Oy tarjoaa pihojen ja viheralueiden suunnittelu-, rakentamis- ja hoitopalveluja.

Riihimäkeläinen Jenna Pelttari on maisemasuunnittelija, viherrakentaja ja rakennusarkkitehti. Hänen lisäkseen yrityksessä työskentelee vakituista henkilökuntaa sekä kausityöntekijöitä. Pihaus työllistää sesonkiaikaan 12 työntekijää. Yrityksellä on laaja yhteistyöverkosto, jossa on useita eri alojen ammattilaisia.

Pihauksella ei ole omia työkoneita, eikä omaa hallia vaan se käyttää konetöissä yhteistyökumppaneita ja aliurakoitsijoita. Toimisto sijaitsee Hämeenkadulla Riihimäen keskustassa. Puistoistaan tunnetulla Riihimäellä toteutetut viheralueet toimivat oivallisina referensseinä. Jenna Pelttarin suunnittelemia kohteita ovat muun muassa Kirjastonpuisto, Lounaspuisto sekä Piikinmäen puisto.

Jenna Pelttari toimii yrityksensä pääsuunnittelijana sekä vastaa talous- ja henkilöstöhallinnosta. Viime syksynä syntynyt perheen esikoinen piti hänet viime talvena hetken poissa yrityksen päivittäisestä toiminnasta.

– Pyrin nykyään olemaan viikonloppuisin tekemättä töitä. Mutta kahdeksasta neljään -työpäiviä ei tässä ole. Puolisolla on iso rooli kotitöissä, Pelttari kertoo.

Jenna on aktiivinen yhdistysihminen. Hän toimii aktiivisesti Maisemasuunnittelijat ry:ssä ollen sen hallituksessa. Hän muistuttaa, että verkostot ovat yrittäjälle tärkeitä. Tämä korostuu etenkin yksinyrittäjien kohdalla.

– Yhdistyksessä voi vaihtaa ajatuksia saman alan yrittäjien kanssa, oppii tuntemaan ihmisiä ja tuotteita. Meillä on alalla todella laaja juuristo, Jenna kuvaa.

Riihimäen Yrittäjien toimintaan osallistumisen hän kokee hyödyllisenä verkostoitumis- ja oppimismahdollisuutena.

– Yrittäjien aamukahvilta on löytynyt niin asiakkaita kuin yhteistyökumppaneitakin.

Viherrakentamisalan tulevaisuus huolettaa yrittäjää. Alan koulutusta vähennetään ja aikuiskoulutustuen loppuminen karsii alanvaihtajia. Viime vuosien hyvä kasvu uhkaa pysähtyä heikkoon taloustilanteeseen. Kotitalousvähennys on ollut hyvä vauhdittaja hoitotöissä ja saneerausrakentamisessa. Vähennykseen kajoaminen voisi osaltaan vaikeuttaa alan tilannetta. Korkeat korot ja sähkön kalleus ovat siirtäneet pihatöiden toteutusta.

– Suunnitelmia kyllä teetetään, mutta toteutusta lykätään tai tehdään itse. Muutama varman oloinen kohde on viimeisen vuoden aikana jäänyt toteutumatta.

Hän kokee, että tässä ajassa ei ole helppoa toimia yrittäjänä. Tarvitaan stressinsietokykyä ja unettomia öitäkin joutuu sietämään.

– Siltikin tämä yrittäjän toimiminen jää plussalle, päivääkään en vaihtaisi pois. Oman itsensä herrana oleminen kuitenkin palkitsee lopulta. Koen, että asioiden organisointikyky on minun supervoimani, hän päättää.

Faktat

Yritykseni nimi: Pihaus Oy

Kotipaikka: Riihimäki

Yrittäjä: Jenna Pelttari

Työntekijöitä: ympäri vuoden 3, sesonkiaikaan 12

Liikevaihto: 800 000 € (2023)

Perustettu: 2017, osakeyhtiöksi 2019

Asiakkaat: yksityiset, taloyhtiöt, yritykset ja julkinen sektori

Toimialue: Kanta-Häme ja Uusimaa

Päätoimiala: Viher- ja ympäristörakentaminen