YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sellutehtaan työmaan riita johti konkurssihakemukseen
Jukka Heikkinen suosittelee, että pk-yritys selvittää huolellisesti, onko niillä resursseja selvitä riitatilanteista. Kuvituskuva: Getty Images

Riitainen tehdastyömaa johti miljoonien eurojen menetykseen ja konkurssihakemukseen: “Metsä Groupin tapauksessa yhteistä pöytää ei ole”

Ukitig Oy:n toimitusjohtaja kritisoi kovin sanoin kehnoa sopimuskulttuuria.

Putkistoasennuksia tehneen Ukitig Oy:n matka päättyi elokuun lopussa jätettyyn konkurssihakemukseen.

Taustalla on Metsä Groupiin kuuluvan Fibren riitainen sellutehdastyömaa Kemissä. Fibre on viemässä laitetoimittaja Valmetia välimiesoikeuteen muun muassa epäselvistä vastuista alihankintatöiden laskujen maksamisessa.

Ukitig ajautui ongelmiin sen jälkeen, kun putkitettaviksi sovitut laitteet ja teräsrakenteet myöhästyivät.

– Putkia ei voi ripustaa ilmaan. Toimitukset myöhästyivät kolme kuukautta, mutta tilaaja ei muuttanut projektin aikataulua. Meidän piti kiriä aikataulu kiinni, Ukitigin toimitusjohtaja ja osaomistaja Jukka Heikkinen kertoo. Hänellä on yli 35 vuoden kokemus teollisuuden tehtävistä.

Urakkasopimuksen mukaan Ukitigilla oli oikeus periä lisäkustannus viivästyksestä, mutta asiasta ei koskaan päästy sopuun asiakkaan kanssa. Rahoja ei kuulunut.

– Ei ollut yhtään palaveria, jossa olisi käyty läpi meidän tekemä työ vuoden aikana. Sen selvittäminen ei kiinnostanut.

Riitely aiheutti Ukitigille merkittävät kustannukset, koska kovapalkkaisia asiantuntijoita piti kiinnittää muihin kuin heidän ydinosaamisensa mukaisiin tehtäviin.

– Siinä meni pk-yrityksen kassa. Oli suoranainen ihme, että ketkuttelimme vielä yli vuoden eteenpäin, Heikkinen kertoo.

Äskettäin Talouselämä kertoi Ukitigin tilanteesta artikkelissaan. Sen mukaan yhtiöllä jäi Kemiin muutaman miljoonan euron saatavat. 

Konkurssipäätös oli Heikkisen mukaan ainoa vaihtoehto.

– Minä olen siitä yksin vastuussa. Aika paljon ruumisarkkuja jäi matkan varrelle, hän myöntää.

“Ongelmien käsitteleminen on muuttunut. Enää ei haluta sopia tai tehdä asioita yhdessä.”

Jukka Heikkinen

”Enää ei haluta tehdä asioita yhdessä”

Heikkisen mukaan päälaitetoimittaja eli Valmet ja Metsä Group ovat tällä hetkellä riidoissa lähes kaikkien Kemin projektin urakoitsijoiden kanssa. Hän ihmettelee, miksi asioista ei osata sopia.

– Muistan, kun istuin kerran erään metsäyhtiön ostojohtajan kanssa neliskanttisen neuvottelupöydän ääressä. Kun sopimus oli tehty ja olimme kätelleet, ostojohtaja tokaisi, että nyt pöytä muuttui pyöreäksi. Tämä viisaus kannattaisi istuttaa jokaisen yhtiön vastuullisuuspolitiikkaan. Metsä Groupin tapauksessa yhteistä pöytää ei ole olemassakaan. En ymmärrä, kenen etua siinä ajetaan.

Riitely näkyy Heikkisen mukaan projektien myöhästymisenä ja kustannusten nousuna. Vastuuta tilanteesta ei välttämättä kanna kukaan. Hän näkee, että suomalainen sopimuskulttuuri on menossa väärään suuntaan.

– Ongelmien käsitteleminen on muuttunut. Enää ei haluta sopia tai tehdä asioita yhdessä. Lopputulos on surullinen.

”Juristit pöytään”

Ukitig oli yksi lukuisista suomalaisista alihankinta-alan yrityksistä, jotka ovat kiinnostuneita Kemin sellutehdastyömaan kaltaisista projekteista. Heikkisen mukaan pk-yrityksissä kannattaa kuitenkin varautua pahimman varalta.

– Suositukseni on, että yritys ottaa juristit mukaan neuvottelupöytään. Juristin tehtävänä on nostaa esille, mitä tapahtuu, jos pahin realisoituu. Onko yrityksellä rahaa riidellä tai sitouttaa työntekijöitä kiistan selvittämiseen. Pelkkä urakkasopimus voi olla satoja sivuja. Siihen muu aineisto päälle ja voidaan puhua kymmenistä tuhansista dokumenteista. Jonkun on pystyttävä kahlaamaan ne läpi, mutta se kaikki on liiketoiminnasta pois.

Vuonna 1982 perustettu Ukitig Oy työllisti noin 50 henkilöä. Heikkinen aloitti yhtiön toimitusjohtajana vuonna 2021, jolloin hän myös osti osan yrityksen osakkeista.

Kemin projekti valmistui lopulta, mutta muut työmaat jäivät kesken.

– Teimme kunnon tulosta ja kaikki näytti hyvältä, kunnes tuli totaalinen mahalasku. Jos yhdellä riitaisella työmaalla on panttina muutama miljoona, muualla ei ole varaa riidellä. Sitten se on menoa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen