YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Riski on vahingon mahdollisuus
Yritysten toiminta on täynnä yllätyksiä. Toimintaympäristössä voi tapahtua äkillisiä ja isojakin muutoksia. Arkinen toiminta voi keskeytyä, onnettomuuksia, vahinkoja, hävikkejä voi tapahtua. Kaikki tämä voidaan kuitenkin välttää. Kuulostaako mahdottomalta ja paljon luvatulta? Riskeihin voidaan vaikuttaa. Tarvitaan tervettä järkeä, käytännön toimia ja työvälineitä, joiden avulla riskeihin ja niiden hallintaan päästään systemaattisesti ja nopeasti käsiksi.
Riski on vahingon mahdollisuus. Riskeissä ei ole kyse kohtalosta, vaan arkipäivän pienistä asioista. Jos riskeihin ei ole osattu, huomattu tai ehditty ajoissa kiinnittää huomiota, ne pääsevät yllättämään. Pienetkin häiriöt voivat käynnistää tapahtumaketjun, joka uhkaa koko yrityksen toimintaa. Riskejä otetaan usein myös tietoisesti ja harkiten, esimerkiksi ajan ja vaivan säästämiseksi. Riski voi liiketoiminnassa olla myös mahdollisuus. Yritystoiminta edellyttää järkevää riskien ottamista.
Riskit ovat suurelta osin ihmisten aiheuttamia taikka ulkopuolisia tapahtumia, joihin itse ei voida vaikuttaa (esim. luonnon olosuhteet). Ihmisten aiheuttamiin organisaation sisäisiin tai ulkopuolisten aiheuttamiin riskeihin voidaan vaikuttaa ja varautua sekä niiltä voidaan suojautua. Kaikki yritystoiminta edellyttää järkevää, riskinsietokykyyn oikein suhteutettua riskinottoa.
Asiat eivät aina suju suunnitelmien mukaan: yrityksen myyntipäällikkö vaihtaa työpaikkaa kesken tärkeän projektin, pakkauskone rikkoutuu, liikehuoneisto käydään yöllä töhrimässä, sorvari katkaisee hiihtolomalla jalkansa, alihankkija tekee konkurssin. Yrittäjän elämä on täynnä yllätyksiä.
Riskien toteutuminen johtuu usein siitä, että niihin ei ole osattu, huomattu tai ehditty riittävän ajoissa kiinnittää huomiota. Oikotie tunnetaan hankalaksi, mutta mahdollisuus ajan ja vaivan säästöön houkuttelee oikotien käyttöön. Tavallisesti kaikki menee hyvin, mutta riskinotto johtaa väistämättä aina silloin tällöin vahinkoihin.
Liikeriskit ovat olennainen osa yritystoimintaa. Esimerkiksi tuotteiden menekkiin liittyy aina epävarmuus siitä, miten kuluttajat ottavat tuotteen vastaan. Toisaalta onnistunut liikeriskien ottaminen tarjoaa mahdollisuuden menestyä. Hyvällä liikeriskien hallinnalla parannetaan onnistumisen mahdollisuuksia ja turvataan jaloilleen putoaminen myös riskin toteutuessa.
Riskit pitää tuntea ja hallita. Pienetkin häiriöt voivat epäedullisissa olosuhteissa käynnistää tapahtumaketjun, joka saattaa jopa uhata yrityksen toimintaa. Konkurssiin menneiden yritysten lähihistoriasta löytyy usein vuoden parin takainen ongelmatilanne, jonka aiheuttamasta häiriöstä yritys ei ole kyennyt toipumaan.
Pienet yritykset ovat tässäkin suhteessa isompia haavoittuvampia. Ongelman selvittely sitoo yrityksen harvojen avainhenkilöiden resursseja; heidän aikansa tai osaamisensa ei aina riitä tilanteen hallintaan niin, että yrityksen toiminta kyettäisiin turvaamaan. Riskiä lisää merkittävästi pienille yrityksille tyypillinen päätöksenteko, asiakaskuntaan ja tuotevalikoimaan liittyvä yksipuolisuus.
Riskit jaetaan riskilajeihin sen mukaan, millaisia ne ovat luonteeltaan tai mihin yrityksen toimintoihin ne voivat vaikuttaa. Moni riski voi kuulua useampaankin lajiin. Luokittelut helpottavat riskien tunnistamista ja hallintaa. Osa riskeistä on yhteisiä lähes kaikille pk-yrityksille. Esimerkiksi kaikki pienet yritykset ovat riippuvaisia avainhenkilöidensä työkyvystä. Osa riskeistä on tyypillistä tietyille aloille ja uhka saattaa myös vaihdella aikojen ja tilanteiden muuttuessa. Asusteliikkeen pitäjää huolestuttavat muuttuva muoti ja myymättä jäävät tuotteet, huoltoaseman omistajaa öiset varkaat ja kova hintakilpailu. Toisaalta uutta yritystä uhkaavat erilaiset asiat kuin jo paikkansa vakiinnuttanutta yritystä.
Riskienhallinta on työtä yrityksen toiminnan jatkuvuuden ja henkilöstön hyvinvoinnin turvaamiseksi. Riskienhallinnalla tarkoitetaan yrityksessä tehtävää toimintaa riskien ja niistä aiheutuvien vahinkojen vähentämiseksi. Riskienhallinta on tilanteiden arviointia, suunnittelua ja käytännön tekoja, johon osallistuu kukin henkilöstön jäsen omassa roolissaan.
Hyvä riskienhallinta on luonteeltaan ennakoivaa, tietoista, suunnitelmallista ja järjestelmällistä.
Osaavasta riskienhallinnasta hyötyy jokainen yrityksestä elantonsa ansaitseva ihminen.
Varautuminen on yrittäjän jokapäiväistä työtä
Yritys hyötyy, kun
- Yllättävät vahingot ja niiden kustannukset vähenevät
- Tuotannon tehokkuus ja laatu paranevat
- Resurssit voidaan kohdentaa tärkeimpien ongelmien hallintaan
- Häiriötilanteet ja katkokset vähenevät
- Omaa toimintaa opitaan tuntemaan paremmin
- Imago parantuu
- Asiakastyytyväisyys kasvaa
Työntekijä hyötyy, kun
- Työpaikalla on turvallista ja mielekästä työskennellä
- Oma työ jäsentyy osaksi yrityksessä tehtävää kokonaisuutta
- Oman työn tuntemus ja ammattitaito kasvaa
- Työtyytyväisyys lisääntyy
- Omat valmiudet työtehtävien kehittämiseen lisääntyvät
- Tehtävät ja vastuut selkiytyvät
Varautumisen voi jakaa useampaan osa-alueeseen:
- Strateginen varautuminen
– riskien tunnistaminen ja hallinta
– pitkän aikavälin suunnittelu
– jatkuvuussuunnitelmat - Operatiivinen varautuminen
– poikkeustilanteisiin varautuminen
– toimitusketjujen hallinta ja huoltovarmuusharjoitukset kriisien varalle
– työvoiman osaamisen kehittäminen ja saatavuus - Taloudellinen varautuminen
– talouden sietokyky
– kassavirran turvaaminen
– investointien ja kulujen joustavuus - Teknologinen varautuminen
– tietosuojakäytännöt ja kyberturvallisuus
– Digitalisaation hyödyntäminen
– varmuuskopiot ja niiden palauttaminen - Yhteistyö
– viranomaisyhteistyö
– asiakas ja kumppaniviestintä
– vastuullisuus ja kestäväkehitys
Yrittäjän on hyvä miettiä ainakin kolme-neljä sellaista riskiä, mitä ei yrityksessä saisi missään nimessä tapahtua. Niiden ennaltaehkäisy ja niihin varautuminen parantaa yöunia merkittävästi ja lisää uskoa tulevaan. Jos vielä koulutuksella saadaan muutettua asenteita siten, että riskien aiheuttajista tulee riskien tunnistajia, niin loikka varautumisen osalta on jo merkittävä.
Turvallista ja varautumisen täyteistä kevättä.

yrittäjä
Lohjan Yrittäjät ry:n 3 varapuheenjohtaja
Suomen Yrittäjät ry:n varautumistyöryhmän jäsen