Kaksijakoisia talousuutisia teollisuudesta
teollisuustuotanto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen verrattuna tuotanto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Kuva: Getty Images
9.8.2024 klo 09:25
Uutinen

Ristiriitaisia uutisia teollisuuden tilauksista – ”Suomalaisyritykset joutuvat sinnittelemään”

Suomen Yrittäjien ekonomisti näkee, että tuotannon pohja on käsillä.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan teollisuuden uudet tilaukset vähenivät tammi-kesäkuun aikana 7,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kesäkuussa uusien tilausten arvo oli 0,3 prosenttia vuoden takaista suurempi.

– Lukuun ottamatta joulu-, huhti- ja nyt kesäkuun hyvin vaatimattomia positiivisia lukemia, teollisuuden tilaukset ovat vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo puolentoista vuoden ajan, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

– Odotuksissa näkyvä positiivisuus ei näyttäisi olevan konkretisoitunut vielä teollisuudessa. Voidaan kuitenkin olettaa, että tuotannossa pohja on nyt käsillä ja odotettavissa on teollisuuden tuotannon kasvun kiihtyminen, ekonomisti jatkaa.

Malisen mukaan teollisuuden ”liikkeelle lähtöä” hidastavat selvästi alle normaalitasoa olevat tilauskertymät ja varastojen korkea taso.

– Ei ihme, että teollisuusyritykset raportoivat kysynnän riittämättömyydestä yhä. Kysynnän heikkous onkin selvä kasvua estävä pullonkaula, Malinen toteaa.

Euroalueelta vaisuja uutisia

Tilastoissa positiivista ekonomistin mukaan on se, että teollisuustuotanto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna. Edelliseen kuukauteen verrattuna tuotanto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Voimakkainta kasvu oli sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, missä tuotanto kasvoi 15,8 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen.

– Lähiviikkoina on saatu euroalueelta vaihtelevia uutisia siitä, että vaikka talouden suhdanteen pohjat on nähty, käänne antaa odottaa itseään. Eurooppalaiset ostopäällikköindeksit ovat kertoneet taloudellisen aktiviteetin heikentyneen, kun samaan aikaan odotettua korkeammalla pysytellyt inflaatio on kertonut päinvastaista tarinaa. Yhdessä nämä uutiset tarkoittavat sitä, että suomalaiset teollisuusyritykset joutuvat sinnittelemään erittäin haastavassa markkinatilanteessa, Malinen jatkaa,

Viimeisimmät tiedot euroalueen talouden tilasta ovat Malisen mukaan olleet vaisuja. Euroalueen talouskehitys nojaa pitkälti palveluihin.

– Teollisuuden tilanne on synkkä, mikä herättää kysymyksen siitä, kuinka pysyvä tila on. Jos euroalueen teollisuus ja investoinnit eivät ala pian toipua, niin odotettu tuottavuuskasvun piristyminenkin vaarantuu. Epävarmuutta lisää se mahdollisuus, että teollisuustuotannon vaisu vire ei olekaan niin väliaikaista ja suhdanneluonteista kuin on oletettu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus