YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Risto uskaltaa taas kasvattaa kurkkua – Sähkön hinta voi kuitenkin muuttaa kaiken: ”100 000 eurolla en olisi saanut sähköjä”
Risto Taskinen joutui jo kertaalleen keskeyttämään kurkun viljelyn kalliin energian takia.
Nilsiäläisen Risto Taskisen tilalla viljellään pian taas kurkkua. Joulukuussa MTV Uutiset kertoi Taskisen lopettaneen tuotannon kalliin sähkön hinnan seurauksena.
Tänä keväänä 30 vuotta yrittäjänä toimineen Taskisen Nilsiän Taimituote Oy kärsii kalliista energiasta, sillä kasvihuoneiden valaistus on ratkaisevassa roolissa talvikuukausina. Silloin sähköä kuluu 600 000–700 000 kilowattituntia kuukaudessa.
– Aikaisemmin yrityksen sähkölasku oli 60 000 euroa kuukaudessa. Jos olisin jatkanut viljelyä viime talvena, lasku olisi tuplaantunut. 100 000 eurolla en olisi saanut sähköjä, Taskinen laskee.
Kallis energia olisi syönyt yrityksen tuotot. Käteen ei olisi jäänyt mitään. Niinpä Taskinen lomautti työntekijät, tyhjensi kasvihuoneen ja ajoi merkittävän osan kurkuista kompostoitavaksi. Osa meni tuttaville.
– Se oli ehdottomasti oikea ratkaisu nyt jälkikäteen mietittynä. Nyt teemme uudet kasvualustat ja istutamme uudet uudet taimet. Tuotanto alkaa neljän viikon päästä, hän kertoo.
Viljelyn uudelleenkäynnistyksen taustalla on jonkin verran loppuvuodesta laskenut sähkön hinta. Lisäksi käytettävissä on nyt myös luonnonvaloa, mikä laskee kustannuksia.
– Ainakin syksyyn asti viljelen, ehkä vuoden loppuun. Nyt näyttää siltä, että sähkön spot-hinnat ovat jälleen melko kovia Ukrainan sodan seurauksena.
Taskinen on yrittänyt ennakoida sähkökustannuksia ostamalla sähköä etukäteen ja suojaamalla sähkön hinnan.
”Ainakin syksyyn asti viljelen, ehkä vuoden loppuun.”
Risto Taskinen
Sähköpörssissä sähkön tukkuhinta määräytyy seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille erikseen. Esimerkiksi yrittäjä voi varmistaa sähköstä maksamansa hinnan tekemällä johdannaissopimuksen sähkön finanssimarkkinoilla. Näin sähkön hinnan voi suojata jopa vuosiksi eteenpäin.
– Olen laskenut vuosituoton tälle, ensi vuodelle ja sitä seuraavalle. Sopimus kattaa 60-70 prosenttia kasvihuoneen valoihin käytettävästä maksimitehosta. Loput ostetaan pörssisähkönä, Taskinen kertoo.
Viime vuoden lopulla keskihinta nousi kuitenkin ylitsepääsemättömän korkeaksi ja viljely oli pakko keskeyttää. Alkuvuonna Taskinen on keskittynyt metsätöihin. Hän omistaa runsaasti metsää, joissa on riittänyt puuhaa.
Kurkun kalleus helpottaa hieman
Nilsiän Taimituotteella on vajaat 4000 neliötä viljelystilaa. Kurkkuja kasvatetaan ympärivuotisesti. Vaimon lisäksi toiminnassa on mukana 3-5 työntekijää.
Sähkön hinnan lisäksi kulut ovat kasvaneet myös muun muassa pakkausmateriaaleissa ja lannoitteissa. Lämmitykseen Taskinen on käyttänyt omasta metsästä saatavaa haketta, mutta sen lisäksi on ostettava haketta ulkopuolelta.
– Oikeastaan kaikki on kallistunut. Tällä hetkellä on vaikea ennakoida, miten kustannukset saadaan siirrettyä hintoihin.
Kaupoissa moni kuluttaja on huomannut kurkun kilohinnan nousun. Yhdestä kurkusta voi joutua pulittamaan kaksi euroa.
– Talvella hinnat ovat muutenkin korkeammat, mutta tänä talvena kurkun hinta on ollut noin 50 senttiä normaalia korkeampi, Taskinen sanoo. Kurkusta saatava hyvä hinta on osaltaan avittanut viljelijöitä, mutta sekään ei kata nousseita energiakustannuksia.
Tulevaisuuteen Taskinen suhtautuu silti luottavaisesti.
– Kysyntää näille tuotteille on, sillä suomalaiset arvostavat kotimaisuutta. Energian hinta on se pahin juttu. Sähkön hintaan ei ole oikein ratkaisua. Aurinkoenergia ei auta talvella ja tuulimyllyissä on isot hankintakustannukset eikä niistä saa sähköä tasaisesti.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi