YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.9.2024 klo 08:00
Uutinen

Rohkeutta unelmoida, yrittää ja onnistua

Yrittäjän päivän alla jututin useamman sukupolven ajan yrittäjinä toimineen suvun edustajaa. Hän kertoi seuraavan polven yrittäjästä, omasta lapsestaan, jonka yrittäjäuran alkuaskeleita hän vastuullisena vanhempana ja yrittäjyyttä ymmärtävänä on saanut seurata läheltä. Hän totesi, että lapsen muuttoon opiskelemaan ei liittynyt epävarmuuden tai pelon tuntemuksia. Yrittäjyyden aloittaminen suomalaisessa yhteiskunnassa aiheutti sen sijaan hänessä nuoren vanhempana paljon epävarmuuden tunteita.

Edellä kerrottu tilanne Yrittäjien ja Yrittäjyyden juhlapäivänä on hätähuuto päätöksentekijöille valtakunnallisella, maakunnallisella ja paikallisella tasolla. Samaan pohdintaan on syytä kutsua laajemmin julkista sektoria, rahoituslaitoksia ja työntekijäjärjestöjä. Pelko nuorten yrittäjän tulevaisuudesta on ymmärrettävä.  Yhteiskuntamme talous ei ole kehittynyt vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen myönteiseen suuntaan. Julkisen talouden synkkä tilanne, työpaikkojen menettämisen uhka varsinkin yrityksissä, julkisen velan hallitsematon kasvu ja lähes maailman ennätystasolle kohonnut kokonaisveroaste, samalla kun kotitalouksien ostovoima on laskenut, aiheuttaa paljon pohdittavaa yhteiskunnassamme. Yrittäjyyden esteiden raivaaminen ja kasvun edellytysten varmistaminen on yhteinen urakka, joka ratkaisee hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden.

Yhden hengen yrityksistä suuriin työllistäviin yrityksiin luodaan yhteiskunnan talouden perusta. Talouden kestävyys luo työtä ja hyvinvointia. Vastuullinen liiketoiminta on nopein tien ilmastokysymysten ja muiden kestävän kehityksen ongelmien ratkaisuun. Tarvitsemme yrittäjämyönteisiä ratkaisuja hyvinvointiyhteiskunnan ja elinympäristömme kestävyyden varmistamiseksi. Yritykset luovat uutta kestävää tulevaisuutta kiihtyvällä tahdilla, josta päätöksentekijät ja erilaiset julkiset tahot voivat vain unelmoida.

Yrittäjäjärjestö on vastikään jättänyt yli 50 kohdan kasvupaketin ja ehdotuksen maan hallitukselle toimista, jolla saamme kasvua aikaan. Ehdotuksia kannattaa miettiä myös paikallisesti ja alueellisesti. Jokainen toimenpide yrittäjyyden ja kasvun edistämiseksi on askel kohti hyvinvointiyhteiskunnan pelastamista. Hämeen Yrittäjissä olemme kokeneet, että Kanta-Hämeen kunnissa kasvun edellytykset tunnistetaan. Rohkaisen viemään yritysten toimintaedellytyksiä vahvistavia toimia eteenpäin. Olemme paikallisyhdistystemme kanssa sparraamassa ja tuomassa omaa osaamistamme yhteiseen tekemiseen.  

Tänään Yrittäjän päivänä 5.9.2024 voimme olla kaikesta huolimatta luottavaisella mielellä. Pitkäjänteinen työ yhteiskunnassa ja erityisesti koulujen yrittäjyyskasvatuksessa on nostanut merkittävästi nuorten yrittäjämyönteisyyttä viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Nuoret Kanta-Hämeessäkin unelmoivat rohkeasti Yrittäjyydestä ja onnistumisen mahdollisuuksista.  Tämä antaa meille mahdollisuuden selättää yli 15 vuotta kestänyt yhteiskunnan talouden pysähtyneisyys ja alamäki. Meidän yhteinen tehtävämme on varmistaa yrittäjyyden paremmat edellytykset. Voimme kaikki kuluttajina aloittaa suosimalla paikallisia-, seudullisia- ja maakunnallisia palveluja sekä tuotteita ja suosia suomalaista. Hyvää Yrittäjän päivää 2024 ja tulevaa lähilauantaita 7.9.2024.   


Hämeen Yrittäjät
Marko Ahtiainen
toimitusjohtaja