YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Route 23 Grillin uudet yrittäjät hallitsevat alkutuotannon ja bloggaamisen – Kintaudelle ideoidaan monipuolista levähdyskohdetta
Grilli 23 Kintauden Koskensaarella vaihtoi omistajaa viime kesänä ja avautui Route 23 Grillin nimellä marraskuun lopussa. Yrittäjinä toimivat Miira ja Heikki Hiljanen pyörittävät myös maatilaa ja tuottavat lähilihaa Korkealan tilalla Nyrölän kylällä.
Korkealan tilan taustayhtiön Äänetön Tuotanto Oy:n nimi juontaa juurensa perheen sukunimeen ja yrityksen toimialaan.
-Pyörittelin ajatusta, kun ollaan lihantuottajia eikä oikein saada ääntämme kuuluville, niin nimi tuli sieltä, Heikki Hiljanen kertoo.
Perhe muutti Heikin äidin kotipaikkaan Korkealaan vuonna 2012 elämäntilanteessa, jossa Heikki Hiljanen aloitti luonnonvara-alan koulutuksen Kajaanissa ja Miira Hiljanen jäi esikoisen kanssa vanhempainvapaalle. Kerava-Tuusula -akselilta maalle muuttaneina heillä oli tavoitteena kehittää mahdollisimman omavarainen elämäntapa.
Kajaani ei ollut opiskelupaikkana kaikkein käytännöllisin, mutta vapaamuotoisia hakemuksia lähettäessään Heikki sai ensimmäisenä puhelun Kajaanista ja etäyhteyksiä vieroksuvana lähti saman tien esittäytymään paikan päälle.
-Opinto-ohjaajani Riitta paljasti jälkikäteen päättäneensä, että jos tuo jyväskyläläinen on niin innokas, että tulee varta vasten Kajaanin asti niin tälle kaverille irtoaa opiskelupaikka.
Valinta ei kaduttanut missään vaiheessa ja Kajaanista tarttui reppuun hyvät opit. Lähiopiskelupäiviä oli vain muutamia, samoin tutkintoon sisältyviä näyttöjä. Kesät kuluivat Uuraisilla emolehmätilalla työskennellessä.
-Kajaanissa oltiin vieraanvaraisia, tuli nukuttua opettajan sohvallakin, Hiljanen muistelee.
Sosiaaliseen mediaan ja bloggaamiseen Hiljanen hurahti opiskeluaikana, kun some-kilpailun voitto lipsahti täpärästi muualle, mutta kannustusta tuli ja sisällöistä tykättiin.
-Sieltä lähti blogi-idea, aloin kokeilla onko ajatusta ja saanko näkyvyyttä.
Sittemmin Hiljasen tekstejä on voinut lukea yhteispostaussarjasta #suuntanaomavaraisuus.
Kokeiluja eri tuotantosuuntiin
Alkuperäisen ajatuksen mukaan Korkealaa suunniteltiin lammastilaksi, mutta sittemmin eniten hyötyä on ollut nautaosaamisesta. Lammastuotanto on työlästä, villasta maksetaan huonosti ja Keski-Suomesta katsottuna teurastamot ovat turhan kaukana.
-Jossain vaiheessa kokeiltiin tuotantoa villa edellä, mutta realismi tuli vastaan, kun yhden villasatsin myymiseen meni seitsemän vuotta, Hiljanen nauraa.
Erilaisten laji- ja rotukokeilujen jälkeen Korkealassa on vakiintunut naudanlihantuotanto, josta osa menee myyntiin Atrian kautta ja osa myydään suoramyyntinä tilalta.
-Lisäksi vuokraan itseäni eli teen konetöitä toisten kalustolla ja kesäisin olen työskennellyt muun muassa turvesuolla.
Hyppy grilliyrittäjäksi
Grilliyrittäjyys Koskensaarella oli jo aiemmin pyörinyt Hiljasen ajatuksissa. Kun edellinen yrittäjä Harri Koivisto julkisti luopumisaikeensa, kaupat käteltiin rivakalla aikataululla ja haaveesta tuli totta. Grillin toimintaan on paljon uusia ideoita, mutta rönsyilyä yritetään välttää.
-Uutena suunnitelmana on suppilautavuokraus, koska alueelta ei sitä vielä löydy. Grillin tontti rajautuu viehättävään rantaan, josta avautuu yllättävän laaja vesistö ja pääsy erilaisiin paikallisnähtävyyksiin, Hiljanen kertoo.
Tärkeintä on kuitenkin grillin antimet ja nälkäisten asiakkaiden tarpeet. Yrittäjäpariskunnalla on molemmilla kokemusta grillillä ja pikaruokaravintolassa työskentelystä, ja omasta grillistä halutaan oman näköinen niin ruokalistan kuin viestinnänkin osalta.
Hiljasen mukaan grillikulttuuri on mennyt vähän liiankin monipuoliseksi, joten Route 23 Grillin lista pidetään simppelinä ja nopeana. Mukaan otetaan myös lapsille sopivat annokset, jotta suuremmankin lapsikatraan kanssa on mahdollisuus piipahtaa syömään.
-Olen tutustunut Grilli 23:n aiempaan tarjontaan ja joitakin klassikoita listalle jää. Meidän omia juttuja tulee olemaan ainakin possukebab, turkkilainen piirakka ja omatekoinen tsatsiki.
Tuoreet grilliyrittäjät ovat saaneet käynnistämisvaiheessa vain positiivista palautetta ja tukea.
-Ihmiset ovat tarjonneet apuaan ja yhteistyökumppaneiden kanssa on sujunut kaikin puolin mukavasti, Hiljanen kiittää.
Yrittäjyyttä muutoksiin varautuen
Lihantuotantoa ja koneurakointia täydentävään grilliyrittäjyyteen on valmistauduttu laskelmia tekemällä, laajaa kontaktiverkostoa hyödyntämällä ja messuja kiertämällä. Ehdotuksia ja houkuttimia on tarjolla paljon.
-Tosi tarkkana pitää olla, ettei homma lähde rönsyilemään, jotta saadaan esimerkiksi ruokahävikki pysymään aisoissa.
Yrittäjän mallia Hiljanen on saanut autoilija-isältään, mutta yrittäjä-idolikseen hän mainitsee Puuppolan Konepalvelu Oy:n yrittäjän, serkkunsa Jarno Hiljasen.
-Jarno on minulle paras yrittäjän malli, ja häneltä olen saanut kannustusta meidän omaan tekemiseen, Hiljanen kehuu.
Hiljasen periaatteena on ollut rakentaa yritystään ilman velkarahaa, tienaten ja säästäen. Yrittäjän tärkeimmäksi kumppaniksi hän nostaa jämäkän kirjanpitäjän – paino sanalla jämäkkä.
-Omalla yrittäjätaipaleellani kiitän kirjanpitäjää erityisesti siitä, että hän käski säästämään puskuria, ja pankkia kiitän hyvästä ja joustavasta yhteistyöstä.
https://www.route23grill.fi/
https://www.facebook.com/Route23Grill/?locale=fi_FI