5.10.2021 klo 09:02
Uutinen

Saako sairauslomalla tehdä töitä? Entä viekö työnteko tuet äitiyslomalla? Asiantuntija vastaa

Suomen Yrittäjien asiantuntija avaa tarkemmin, mitä lakipykälät sanovat työskentelystä sairausloman aikana.

Sairausloman ei aina tarvitse olla syy jäädä kokonaan pois työnteosta. Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg kertoo, mitä laki määrää sairausloman aikaisesta työskentelystä ja miten äitiysloman ja työnteon voi sovittaa yhteen.

– Työpaikoilla on syytä käydä avoimesti keskustellen läpi, miten esimerkiksi osittain työkyvyttömyys vaikuttaa työntekijän mahdollisuuteen hoitaa työtehtäviään. Lääkärin kirjoittaman sairausloman ei aina tarvitse merkitä kokoaikaista poissaoloa töistä, jos työntekijä kuitenkin on työkykyinen esimerkiksi tiettyihin työtehtäviin, Rytkönen-Sandberg sanoo.

Tiesitkö nämä työskentelystä sairausloman aikana?

1. Työntekijä saa tulla töihin, vaikka lääkäri on kirjoittanut sairauslomaa. Esimerkiksi työterveyslääkärin antama sairauslomatodistus on lähtökohtaisesti suositus, ei velvoite.

2. Työnantaja tekee viime kädessä ratkaisun siitä, onko työntekijä työkykyinen vai työkyvytön suhteessa henkilön työtehtäviin.

3. On syytä muistaa, että työnantajalla on vastuu työturvallisuudesta. Jos lääkäri on arvioinut esimerkiksi raskauden vuoksi työntekijän työkyvyn heikentyneen siten, että työntekijälle määrätty sairauslomaa, kannattaa tämä huomioida työntekijän työkykyä, mahdollista työskentelyä ja siihen liittyviä vaaroja arvioitaessa.

4. Jos kyse on esimerkiksi koronan kaltaisesta tilanteesta, jossa työntekijä voi terveydentilansa perusteella olla vaaraksi muille työntekijöille, tulee tilanne arvioida erityisen huolellisesti. Tarvittaessa työnantaja voi myös kieltää työntekijän työnteon tai työpaikalle saapumisen, jotta työturvallisuus voidaan varmistaa.

5. Jos työntekijä sairausloman sijaan menee töihin, kaikki lakisääteiset vakuutukset ovat normaalisti voimassa. Tämä koskee myös työ- ja työmatkatapaturman kattavaa lakisääteistä vakuutusta.

6. On suotavaa, että työantaja ja työntekijä keskustelevat työntekijän mahdollisuuksista työskennellä, erityisesti jos työntekijä kokee, että hän lääkärin kirjoittamasta sairauslomasta huolimatta pystyy työskentelemään. Samalla on tärkeää, että myös työturvallisuuteen liittyvät seikat huomioidaan ja tarvittaessa työtehtäviä voidaan pyrkiä muokkaamaan sellaisiksi, että työntekijä pystyy selviytymään niistä turvallisesti ja terveydentila huomioiden.

Saako äitiysloman aikana tulla töihin?

1. Työntekijä voi työskennellä äitiysvapaan aikana ja saada samaan aikaan Kelasta äitiysrahaa.

2. Tällä hetkellä työskentelypäivät kuluttavat äitiysvapaata ja äitiysrahaa maksetaan vähimmäismäärä eli 29,05 euroa päivässä.

3. Työskentely sunnuntaisin tai arkipyhinä ei vaikuta äitiysrahaan, sillä rahaa maksetaan vain arkipäiviltä (ma–la).

4. Jos työntekijä työskentelee äitiysvapaan aikana, hänen tulee ilmoittaa siitä välittömästi Kelaan, jotta äitiysraha maksetaan oikein ja työntekijä välttyy myöhemmin mahdolliselta takaisinperinnältä.

5. Jos työntekijä on halukas työskentelemään äitiysvapaan aikana, tästä tulee aina sopia työnantajan ja työntekijän välillä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi