YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.1.2020 klo 15:39
Uutinen

Sahayrittäjä ei ehtinyt toipua lomautuksista, sitten lakko alkoi: “Kun tappiolla mennään, ei voi antaa ylenpalttisia lupauksia”

Perhesahan yrittäjä ennustaa, että pitkittyessään metsäteollisuuden lakko karsii alan yrityksiä Suomesta.

Juupajoen Korkeakoskella sijaitsevan yksityisen JPJ-Wood -sahayrityksen toimitusjohtajan Markus Luodelahden on ollut vaikea löytää ilonaiheita viime viikkojen tapahtumista.

JPJ-Wood on Luodelahden isän 25 vuotta sitten perustama perhesaha, jonka toimitusjohtajana poika on ollut 13 vuoden ajan. Yrityksen operatiivista toimintaa Markus Luodelahti vetää yhdessä veljensä Manuelin kanssa.

Eilen alkanut Metsäteollisuuden ja Paperiliiton lakko on pysäyttänyt lähes kaikki sahan toiminnot.

– Yhtä vuoroa olemme pystyneet pyörittämään puun vastaanottoa ja toimihenkilöporukalla paketointia ja lähetystä. Sahaus ja rimoitus on kokonaan seis, Luodelahti kertoo.

Lomautukset juuri ennen lakkoa

JPJ-Woodin palkkalistoilla on nelisenkymmentä työntekijää. Heistä osa on ollut lomautettuna viime syksystä. Saha aloitti marraskuussa tuotannon sopeuttamistoimet. Samalla siirryttiin yhteen vuoroon.

– Jouduimme lomauttamaan kolmasosan linjatyöntekijöistä. Lakon alettua olemme joutuneet irtisanomaan osan edelleen lomautettuina olleista. Yleensä lakkotilanteissa sahat, joissa on ollut tuotannon sopeuttamistoimia, ovat olleet listojen ulkopuolella. Tässä lakossa ei ollutkaan niin, Luodelahti toteaa.

Lakko vaikeuttaa Luodelahden mukaan jo ennestään haasteellista tilannetta. Sahan tuotantohenkilöstöstä lähes kaikki ovat lakon piirissä.

– Tuotanto on jouduttu rajoittamaan osin huonojen säiden aiheuttaman puupulan takia. Viime vuonna puukauppa kävi 30 prosenttia vähäisemmällä volyymillä ja samaan aikaan sahatavaramarkkina heikentyi huomattavasti vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

– Jotkut asiakkaat ymmärtävät paremmin, jotkut huonommin. Kun tähän tilanteeseen tulee lakko, toimitukset vaikeutuvat huomattavasti. Jos lakko kestää viikkoja tai jopa enemmän, se tuo paljon ylimääräistä vaivaa. Kiire tulee, jos yritämme päästä toimituksissa tavoitetasoon ja ottaa aikaa kiinni.

”Teollisuusliiton toimet kaikuja menneeltä aikakaudelta”

Lakosta huolimatta monet saha- ja puualan yritykset ovat jatkaneet toimintaansa. Teollisuusliitto uhkasi niitä tänään rankoilla vastatoimilla, joihin voi kuulua osto- ja hakusaartoja ja muita tukitoimia. Toimet kohdistuisivat etenkin Versowoodiin, Keitele Groupiin ja Junnikkalaan.

Esimerkiksi Versowoodin Heinolan tehtaan 35 työntekijästä vain neljä oli lakossa. Teollisuusliitto väittää, että lakko koskee kaikkia kuuluvatpa työntekijät liittoon tai ei.

– Aika kovaa tekstiä Teollisuusliitolta. Vastatoimet muutamia yrityksiä kohtaan kuulostavat ylimitoitetuilta. Ne ovat kaikuja menneeltä aikakaudelta, Markus Luodelahti sanoo.

Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen totesi Kauppalehdessä, että kenenkään ei ole pakko noudattaa Teollisuusliiton esittämää linjausta, joka määrää lakkoon työntekijät – kuuluvatpa he liittoon tai eivät.

Koskinen sanoi Kauppalehdessä, että ammattiliitot eivät voi asettaa lakkoon kenenkään liittoon kuulumattoman työntekijän työtä.

– Tänä päivänä on sellainen tilanne, että sahatuotteiden lopputuotemarkkinoilla suomalaisyritysten pääkilpailijoita ovat venäläiset ja ruotsalaiset. Meidän pitäisi yhdessä pystyä parantamaan kilpailukykyämme ja taistelemaan tasapäisesti ulkomaisten kilpailijoiden kanssa. Nyt on alettu syytellä toisia, se ei ole oikea suunta. Yksityisten sahojen ongelmia pitäisi ratkoa yhdessä eikä syytellä, sahayrittäjä Markus Luodelahti painottaa.

Hän vakuuttaa, että sahayritysten tavoitteena ei ole palkkojen laskeminen.

– Kun kilpailukyky on koetuksella ja tappiolla mennään, ei voi myöskään antaa ylenpalttisia lupauksia työajan lyhentämisestä ja palkan korottamisesta. Meillä kikytunnit tulivat käyttöön, mutta kyllä niistä ihan normaali palkka maksettiin. Jos 24 kikytuntia poistuu, se tarkoittaa meille 24 tunnin vuosityöajan lyhenemistä. Työntekijöille se merkitsee kokonaispalkan laskua 24 tunnilta vuodessa.

Yrittäjä seuraa lakon kehittymistä päivä ja viikko kerrallaan.

– Ei tässä muutakaan voi tehdä. On selvää, että lakko pahentaa osaltaan toimialan vaikeaa tilannetta. Oman arvioni mukaan sahojen suhdanne ei käänny parempaan ainakaan vielä tänä vuonna. Riskinä on, että vaikka meillä on hyvin hoidettuja metsiä, tehtaita ja työntekijöitä, niin Suomessa sahausta vähennetään ja maailmalla lisätään. Osittain näin on jo käynytkin. Toivottavasti neuvottelupöydissä löytyisi järkeviä ratkaisuja, joilla tätä kehitystä vastaan voisi taistella.

Tutustu Suomen Yrittäjien lakkoaiheiseen tietopakettiin tästä.

Kuvat: JPJ-Wood Oy / Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna