YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Akonkosken Saha keskeyttää toimintansa
Akonkosken Saha joutuu keskeyttämään toimintansa. Kuva: Getty Images

Sahayrittäjän sähkösopimus hyppää 2,47 sentistä pilviin – Ratkaisuna sahan pysäyttäminen: ”Kymmenen senttiä maksimiraja tällä alalla” 

Paikallinen saha joutuu keskeyttämään toimintansa pahimmillaan puoleksi vuodeksi.

Väistämätön paikka.

Töysässä toimivan Akonkosken Sahan yrittäjä ja toimitusjohtaja Jouko Sjöblom aikoo pysäyttää sahan toiminnan vuodenvaihteessa sähkön hinnan kallistumisen takia. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen.

– Nykyinen sähkösopimuksemme katkeaa vuodenvaihteessa. Sen jälkeen olemme käytännössä tyhjän päällä ja olemme pörssisähkön varassa, Sjöblom perustelee Yrittajat.fille.

Akonkosken Sahalla oli kiinteä sähkösopimus, mutta sähköyhtiö ilmoitti kesällä, ettei se voi uusia sopimusta, koska ei pysty kiinnittämään hintaa tulevalle vuodelle.

– Kyseinen sähköyhtiö oli laskenut kaikki kiinnityksensä siten, että Olkiluoto 3:n olisi verkossa, Sjöblom kertoo.

Akonkosken Sahalla oli kiinteä sähkösopimus, mutta sähköyhtiö ilmoitti kesällä, ettei se voi uusia sopimusta, koska ei pysty kiinnittämään hintaa tulevalle vuodelle.

Ilmoituksen jälkeen saha vaihtoi asiakkuuden toiseen sähköyhtiöön, mutta on kesään asti siirtymäajalla eli käytännössä pörssisähkössä.

– Kun emme tiedä hintaa tarkasti, emme pysty jatkamaan toimintaa ennen kuin energian hinta laskee. Toinen vaihtoehto on jonkinlainen energian hintakatto.

Kymmenen sentin yläraja

Sjöblom on varautunut jopa puolen vuoden mittaiseen toimintakatkoon.

– Tällaisen laitoksen käynnistäminen on todella kallista. Meille on halvempaa hakettaa tukit energiaksi kuin sahata ne. Olemme sitoutuneet korjaamaan talvikaudella puuta paikallisten isäntien metsistä. Teemme tappiota korjaamalla puut ja myymällä ne selluksi tai energiaksi, mutta sekin on kannattavampaa kuin tekemällä hirveät tappiot sahauksella.

Tuotantovastaava Samuli Toivola (etualalla) keskustelemassa henkilökunnan kanssa sähkön hinnasta.

Vielä tällä hetkellä Akonkosken Saha maksaa sähköstä 2,47 senttiä kilowattitunnilta. Nykyisellä hinnalla sähkön osuus sahauksesta ja puun kuivauksesta on 7-8 euroa sahatavarakuutiolta. Pörssisähköllä sahatavaralle tulisi 50-80 euron kustannuslisä kuutiolta. Sahan kokonaiskulutus on kolme gigawattituntia.

– Mikään muu kuin sähkö ei estä meitä sahaamasta, sillä varasto on täynnä tukkia. Kymmenen sentin kilowattihinta on käytännössä maksimiraja, jonka tällainen teollisuus pystyy sähköstä maksamaan tilapäisesti. Pörssisähkön kanssa ei ole mitään edellytyksiä pyörittää toimintaa.

”Saha ei kestäisi sähkökatkoja”

Sjöblom osti sahan toiminnan noin vuosi sitten. Vuosi on tuonut mukanaan odottamattomia yllätyksiä, kuten historiallisen sähkön hinnan nousun.

Toiminnan jatkamisessa kuluvan talven yli on myös toinen uhka: sähkökatkot.

– Emme kestäisi sellaisia. Ei ole mahdollista suunnitella tuotantoa sen varaan, että viikossa voi tulla useita kahden tunnin katkoksia. Jos katkon tullessa kuivaamo on täynnä jäisiä puita, kuivaamon patterit jäätyvät, koska niissä ei kierrä lämpö katkon aikana. Sellainen on todella vaarallista sahan toiminnan kannalta.

Sjöblomin mukaan sähkölaitos on tällä viikolla kertonut, että katkoksesta saatetaan ilmoittaa 15 minuuttia ennen sen alkamista.

”Kaikki voimalat käyttöön”

Sahan yrittäjä olisi toivonut, että energiakriisiin olisi etsitty ratkaisuja kaikista mahdollisista energialähteistä.

– Tässä asiassa ei ole tehty riittävästi. Afrikassa on kokonaisia kaupunkeja, jotka käyvät generaattoritekniikalla. Suomessa ja Euroopassa tulisi hakea ratkaisuja kaikilla mahdollisilla energiantuotantotavoilla. Nykyisin kivihiilellä ja turpeella on niin korkea vero, ettei niillä pystytä tuottamaan energiaa sillä hinnalla, millä teollisuus pystyisi sitä ostamaan. Jos näiden voimaloiden veroa pudotettaisiin merkittävästi tai poistettaisiin kokonaan väliaikaisesti, näin pahaa kriisiä ei olisi. Pitäisi huomioida, että nyt eletään poikkeustilanteessa, Sjöblom sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen