Näin yritys voi varautua sähkön hinnan nousuun
Sähkön hinnan voi kiinnittää vain osaan käytetystä sähköenergiasta. Kuva: Getty Images
4.7.2024 klo 07:31
Uutinen

Sähkön hinta voi nousta pian – Asiantuntija kehottaa yrityksiä toimimaan: ”Ei kannata toivoa alempia hintoja”

Yritys voi saada merkittävää hintahyötyä, jos se kiinnittää sähkön hinnan kesällä. 

Pörssisähkön keskihinta on laskenut viimeisen 30 päivän aikana alle neljään senttiin. Sähkö on siis halpaa, mutta ilo ei välttämättä jatku pitkään.

Sähkömarkkinoita seuraavan asiantuntijan mukaan hintamuutoksiin kannattaa varautua piankin.

– Juuri nyt sähkö on poikkeuksellisen edullista. Hinnassa on kuitenkin jännitettä ja se voi lähteä yllättävään nousuun, Plussa Suomi Oy:n toimitusjohtaja Niklas Westerlund sanoo.

Sähkön pörssihintaan vaikuttaa moni asia, muun muassa tuulivoima, taloustilanne ja maailman tapahtumat.

– Kesällä levottomuus markkinoilla on yleensä aina vähäisempää, mutta kun lähestytään talvea, muutokset hinnoissa voivat olla rajuja. Ei ainakaan kannata toivoa alempia hintoja kuin mitä nyt nähdään, Westerlund jatkaa.

“Hinnassa on jännitettä ja se voi lähteä yllättävään nousuun.”

Niklas Westerlund, Plussa Suomi Oy

Arvaamattomuus lisääntyy

Asiantuntijan mukaan yrityksen kannattaa varautua tulevaan talveen ja tuleviin vuosiin ajoissa. Näin voi saada parhaan hintahyödyn.

– Yksittäinen suurin vaikuttaja sähkön hintaan on aika. Mitä enemmän aikaa on suojata omaa sähkön hintaa ja kiinnittää hintoja, sitä parempi, Westerlund ohjeistaa.

Viime talvena tutut voimakkaat hintapiikit ovat Westerlundin mukaan tulleet jäädäkseen. Isot muutokset pörssisähkön hinnassa voivat aiheuttaa yritykselle merkittäviä kustannuksia.

– Pysyvä muutos markkinoilla tuntuu olevan se, että hinnat vaihtelevat rajusti. Syynä on se, että energiantuotanto on kasvavassa määrin riippuvainen säästä. Jos tuulee kovaa, hinnat ovat alhaalla ja päinvastoin. Arvaamattomuus johtaa siihen, että yllätyksiä voi tulla, jos hintaa ei ole kiinnitetty ajoissa.

Näin kiinnität hinnan

Pörssisähkössä olevaa yritystä Westerlund neuvoo suojaamaan sähkön hinnan ainakin osittain. Alle 100 000 kilowattituntia vuodessa kuluttaville yrityksille hän suosittelee liittymistä yhteishankintasopimukseen, jossa yritys hankkii sähköä yhdessä muiden salkussa olevien yritysten kanssa.

– Jokaisella yrityksellä on oma sietokykynsä pörssihintojen arvaamattomuudelle. Koko sähkösopimusta ei tarvitse suojata.

Westerlund myöntää, että sopivan yhteishankintasopimuksen löytäminen voi olla haastava tehtävä. Hän neuvoo selvittämään myyjältä, miten salkun toteutuneet sähkön keskihinnat ovat olleet aikaisempina kuukausina ja vertaamaan niitä toteutuneisiin keskihintoihin.

– Toteutuneet keskihinnat kertovat aina jotain siitä, miten salkunhoitaja on onnistunut.

Tärkeä profiilikustannus

Yhteishankintasopimuksissa on eroja. Joissakin sopimuksissa kaikki salkussa olevat yritykset maksavat sähköstä saman hinnan. Tämä voi olla riski pienelle yritykselle.

– Jos salkussa on mukana esimerkiksi isoja teollisuusyrityksiä, pienemmät yritykset voivat kärsiä siitä, että ne kuluttavat merkittävästi enemmän sähköä. Siksi pienemmän yrityksen kannattaa valita yhteishankintasopimus, jossa jokainen yritys maksaa oman profiilikustannuksen mukaista hintaa.

Profiilikustannuksella tarkoitetaan hintaa, joka vaihtelee yrityksen sähkönkulutuksen mukaan. Joillakin yrityksillä kulutus painottuu arkipäiviin, toisilla viikonloppuihin ja osalla kaikkiin vuorokauden aikoihin. Erilaisista tuntiprofiileista seuraa erillaisia profiilikustannuksia, joita sähköyhtiö pyrkii huomioimaan sähkönmyyntihinnassa. Parhaimmillaan yhteishankintasalkku tasaa eri kulutusprofiilien hintariskejä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että sähköhinnat ovat ennusteita alhaisempia. Nyt suojaushinnan saa noin viidellä sentillä. Vielä edullisempaa suojaus voi olla, jos hankkii sähköä ensi vuoden talvikaudelle. Lähitulevaisuuden suojaaminen on yleensä kalliimpaa.

Suojaamisen tarve kasvaa Westerlundin mukaan silloin, jos yrityksellä on sähkölämmitteinen kiinteistö, joka kuluttaa suurimman osan vuotuisesta sähköenergiasta kylminä talvikuukausina.

– Jos yrityksellä on tasainen kulutus ympäri vuoden, se voi suojata pienemmän osuuden ja pitää osan tuntihinnassa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen