YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pörssisähkön keskihinnat ovat asettuneet viime kuukausina lähelle vuoden 2022 vastaavan ajankohdan lukemia
Pörssisähkön keskihinnat ovat asettuneet viime kuukausina lähelle vuoden 2022 vastaavan ajankohdan lukemia. Kuva: Getty Images
23.3.2023 klo 09:04
Uutinen

Sähkön pörssihinta halpeni ja sähkösopimukset seuraavat mukana – Energiamarkkinavirasto: ”Kriisi on ohi”

Sähkön hinta on palannut lähes vuoden takaiselle tasolle. Energiamarkkinaviraston johtaja uskoo silti, että viiden sentin sopimushintoihin ei ole näillä näkymin paluuta.

Pörssisähkön keskihinnat ovat asettuneet viime kuukausina lähelle vuoden 2022 vastaavan ajankohdan lukemia. Kuluvan vuoden tammikuussa pörssisähkön keskihinta oli 8,66 senttiä ja helmikuussa 0,20 senttiä enemmän. Hintoihin sisältyy tilapäisesti alennettu kymmenen prosentin arvonlisävero. Vero palautuu 24 prosenttiin toukokuun alusta alkaen.

Energiamarkkinaviraston johtaja Antti Paananen vahvistaa käsityksen siitä, että sormi ei ole enää paniikkinappulalla.

– Kriisi on ohi, ainakin tältä talvelta, Paananen sanoo.

Viime syksynä kaikki oli toisin. Sähkön hinnat laukkasivat vauhdilla ylöspäin ja toistaiseksi voimassa olevista sopimuksista sai pulittaa korkeimmillaan yli 40 senttiä kilowattitunnilta. Pian toistaiseksi voimassa olevat sopimukset poistuivat kokonaan sähköyhtiöiden valikoimista ja ne myivät etupäässä vain pörssisähkösopimuksia.

Tuulivoiman tuotanto pysynyt korkealla

Hintojen laskun taustalla on odotettua lauhempi talvi. Jos pahimmat pelot olisivat toteutuneet, talvesta olisi tullut ennätyskylmä ja sähköä olisi pitänyt jopa rajoittaa. Paanasen mukaan kuluttajien ja yritysten vapaaehtoisesti tekemät energian säästötoimet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että sähköä on kulunut vähemmän ja sen hinta on pysynyt maltillisena.

– Keski-Euroopassa kaasuvarastot ovat riittäneet, mikä on laskenut kaasun hintaa. Tämä puolestaan heijastuu sähkön hintaan, hän jatkaa.

Samaan aikaan tuulivoiman tuotanto on pysynyt korkealla tasolla, koska tuulisia päiviä on ollut paljon. Tämänkin osalta tilanne on selvästi parempi kuin mitä syksyllä pelättiin.

Tyypillisesti sähkön hinnat laskevat, kun talven kovin kulutus laskee. Tilanne voi Paanasen mukaan vielä muuttua, jos takatalvi tuo kylmiä säitä.

– Hinnat voivat nousta myös voimaloiden mahdollisten vikaantumisten seurauksena. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että hinnat ovat palautuneet normaalille tasolle.

Yritysten energiakriisi helpottaa

Viime aikoina sähköyhtiöt ovat alkaneet tarjota selvästi aikaisempaa edullisempia toistaiseksi voimassa olevia ja määräaikaisia sähkösopimuksia. Paanasen mukaan sähköyhtiöiden tilanne on muuttunut, minkä vuoksi kuluttajille on tarjolla alle 15 sentin sopimuksia.

– Yhtiöt suojaavat kiinteähintaisia sopimuksia tehdessään vastaavan ajan oman sähkön hankintahintansa johdannaisilla, minkä takia syksyllä moni sähköyhtiö lopetti kiinteähintaisten sopimusten tarjoamisen tai niiden hinnat olivat korkeat. Tällä hetkellä on mielekkäämpää tarjota asiakkaille edullisempia sopimuksia. Sopimuksissa aletaan olla jo pörssihintojen tasolla.

Johdannaismarkkinoiden rauhoittuminen on merkinnyt myös sitä, että yritysten energiakriisi on pitkälti ohi. Tarjolla on edullisempia sopimuksia ja sähkön hintojen kiinnittäminen onnistuu selvästi loppuvuotta edullisemmalla hinnalla.

Johdannaismarkkinoiden rauhoittuminen on merkinnyt myös sitä, että yritysten energiakriisi on pitkälti ohi.

Paananen neuvoo sekä kuluttajia että yrityksiä vertailemaan eri sopimusvaihtoehtoja. Samalla on syytä pitää mielessä, että tulevia hintoja ei pysty ennakoimaan.

– Tukkuhintojen perusteella luvassa ei ole enää viiden sentin sähkösopimuksia, joita sai ennen Ukrainan sotaa.

Paananen pitää isoja hintavaihteluita todennäköisinä myös jatkossa. Pörssisähkön hintoihin vaikuttaa merkittävästi etenkin se, miten tuulinen sää kulloinkin on.

– Jo muutaman vuoden ajan on ollut nähtävissä, että vuorokauden sisällä halvimpien ja kalleimpien tuntien välinen hintavaihtelu on kasvanut.

Suomi on jo omavarainen

Suomen sähkömarkkinoiden tilanne on sekin vakiintunut. Esimerkiksi viime viikolla oli päiviä, jolloin Suomi oli sähköntuotannon suhteen reilusti omavarainen ja vei sähköä ulkomaille. Ratkaisevassa asemassa on edelleen Olkiluoto 3:n käyttöönotto. Pahimmissa skenaarioissa Olkiluoto 3:n viat vaikuttavat vielä ensi talvenakin.

– Kokonaan oma kysymys on, miten ensi talvella käy. Kaasuvarantoja täytyy täydentää Euroopassa. Se voi vaikuttaa sähkön hintakehitykseen. Olkiluoto 3:n kohdalla voi tulla vikaantumisia. Niitä voi tulla myös vanhemmissa laitoksissa, kuten Ruotsissa kävi viime vuoden lopulla. Häiriöitä voivat aiheuttaa myös siirtoyhteyksien kuten merikaapelin viat.

Yksi asia on muuttunut pysyvästi. Suomi ei ole enää energiariippuvainen Venäjästä.

– Olemme pystyneet lisäämään omaa kapasiteettiamme. Suomi on osa yhteisiä pohjoismaisia energiamarkkinoita. Voimme tarvittaessa tuoda sähköä muista Pohjoismaista.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna