YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Sähköpyöriä myyvä yrittäjä ennakoi fillariliikkeiden konkurssiaaltoa – Vahva viesti hallitukselle: ”Kysyntä loppui sillä hetkellä, kun päätös tuli”
Kaksi yrittäjää kertoo, millainen vaikutus hallituksen tekemällä työsuhdepyöräedun lakkauttamispäätöksellä on alalle.
Kun Electrobiken omistaja ja perustaja Jani Jokinen heräsi uuteen päivään myöhään illalla järjestetyn puoliväliriihen tiedotustilaisuuden jälkeen, hän aloitti välittömästi soittokierroksen kansanedustajille. Syynä oli täytenä yllätyksenä tullut Petteri Orpon (kok) hallituksen linjaus työsuhdepyöräedun lopettamisesta.
Yrittäjä ei nähnyt muuta keinoa kuin käynnistää yhden miehen lobbauskampanjan.
– Ei meillä ollut mitään tietoa tällaisesta päätöksestä. Kenelläkään alalla ei ollut. Se tuli täysin puun takaa.
Jokisen yritys on Suomen ensimmäinen ja yksi Euroopan vanhimmista sähköpyörien myyntiin keskittyvistä yrityksistä. Se on perustettu vuonna 2009.
Hallituksen päätös näkyi myynnissä välittömästi.
– Kysyntä loppui sillä hetkellä, kun uutinen tuli. Eilen aamulla tuli kolmen tunnin aikana kymmenen tilausperuutusta isoilta asiakkailta. Kansainvälinen pörssiyhtiö halusi laittaa henkilöstön pyöräedun tauolle, Jokinen kertoo. Yrittäjän mukaan veromuutoksen seurauksena voi olla koko alaa ravisuttava konkurssiaalto.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan veromuutos iskee isolla voimalla toimialan yrityksiin.
– On yrittäjien kannalta kohtuutonta, että yhtäkkiä liiketoimintaympäristö laitetaan uusiksi. Yhdellä päätöksellä vaikeutetaan merkittävästi liiketoiminnan edellytyksiä ja kaiken lisäksi hyvin lyhyellä varoitusajalla. Se ei ole yrittäjien kannalta hyvä asia. Julkisen talouden ongelmia pitäisi pystyä ratkomaan niin, että yksittäisille toimialoille ei koidu kohtuuttomia ongelmia.
Lähitulevaisuudessa Pentikäinen pitää tärkeänä, että hallituksen esitykseen pyritään vaikuttamaan.
– Toivon, että alan yritykset ovat aktiivisia hallituksen ja myös yrittäjäjärjestön suuntaan, jotta vahingot saadaan minimoitua.
Kun työsuhdepyöräetu otettiin käyttöön, sähköpyörien suosio nousi Suomessa ennennäkemättömälle tasolle.
Kaksi kolmesta kivijalkamyymälästä loppuu
Työsuhdepyöräedun lakkauttaminen liittyy tuloverolain uudistukseen, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2026 alusta alkaen.
Electrobike myy sähköpyöriä ja tarjoaa työsuhdepyöräetupalvelua yrityksille. Pyöräetubisneksen osuus yrityksen liikevaihdosta on noin 50 prosenttia. Jäljelle jäävä 50 prosenttia koostuu asiakkaista, jotka ovat muiden pyöräetufirmojen asiakkaita. Kokonaisuudessaan työsuhdepyörät kattavat 70–80 prosenttia liikevaihdosta.
– Jäljelle jää noin 26 prosenttia tavallisia kuluttajia, joista saatava tulo ei riitä edes kivijalkamyymälöidemme vuokrien maksamiseen, Jokinen sanoo. Hän arvioi, että veromuutoksen takia yrityksen on suljettava kaksi myymäläänsä.
– Ehkä jäljelle jää vain yksi, jota yritämme tekohengittää päästäksemme pahimman yli aivan kuin yhtiömme alkutaipaleellakin.
Jokinen tietää mistä puhuu, sillä hänen yrityksensä oli ensimmäinen, joka lähti tarjoamaan leasing-rahoitteista pyöräetua yrityksille. Elettiin vuotta 2016.
– Kesti kaksi vuotta että löysin leasing-kumppanin, joka suostui rahoittamaan sähköpyöriä.
Kun työsuhdepyöräetu otettiin käyttöön, sähköpyörien suosio nousi Suomessa ennennäkemättömälle tasolle. Jokisen on vaikea uskoa, että edusta luopuminen olisi järkevä ratkaisu.
– Väitän, että valtio on saanut arvonlisäverokertymää niin paljon, pyöräetu on ollut voitollista. Lisäksi on huomioitava, että veroetu on synnyttänyt paljon uusia yrityksiä, joihin on palkattu uusia työntekijöitä. Ei valtio tässä säästä mitään.
”Olimme vakuuttuneita siitä, että kyseessä on muihin luontoisetuihin kuten liikunta- ja lounasetuun verrattavissa oleva etu, joka on säädetty lakiin.”
Tommi Ylönen, yrittäjä
”Aiheuttaa vakavan kriisin”
Työsuhdepyöräetupalvelua yrityksille myyvä GoByBike on alan markkinajohtaja Suomessa. Sillä on asiakkainaan 4 300 työnantajaa, joiden yhteenlaskettu työntekijöiden määrä nousee yli 300 000 ihmiseen.
Yrityksen toimitusjohtaja ja yksi perustajista on Tommi Ylönen, joka Jokisen tavoin yllättyi hallituksen päätöksestä pahanpäiväisesti.
– Uutinen tuli kaiken lisäksi keskellä pyöräsesonkia. Erityisen kova isku tämä on pyöräliikkeille, joille tulevan kesän pyörät ovat juuri tulleet varastoon. Tämä päätös romahduttaa liiketoiminnan ja aiheuttaa vakavan kriisin, sillä Suomen noin 350 pyöräliikettä ovat riippuvaisia sesonkiliiketoiminnan onnistumisesta, Ylönen arvioi. Hän pelkää, että seuraukset näkyvät alan yritysten konkurssien ja velkasaneerauksien kasvuna.

Vuonna 2023 GoBy Biken toinen perustaja Heikki Tiittanen kertoi Yrittaja.fin artikkelissa uskovansa vahvasti siihen, että veroetu on pysyvä.
– Koko pyöräliiketoiminta on ollut väärässä uskossa. Olimme vakuuttuneita siitä, että kyseessä on muihin luontoisetuihin kuten liikunta- ja lounasetuun verrattavissa oleva etu, joka on säädetty lakiin. Tähän perustuen alan yritykset ovat tehneet pitkäjänteisiä investointeja.
Puoliväliriihen päätös aiheuttaa Ylösen mukaan käytännössä sen, että työsuhdepyörästä kiinnostunut työntekijä luopuu ajatuksestaan, koska hän ei voi tietää, millaisia kustannuksia pyörästä seuraa.
GoByBike on yksi alan nopeimmin kasvaneista yrityksistä, joka joutuu nyt miettimään vaihtoehtoisia palveluita.
– Nopeaa ratkaisua on vaikea keksiä. Jos verouudistus tulee voimaan, toimintamme keskittyy olemassa olevien sopimusten hallinnointiin. Sitä palvelua työnantajat tarvitsevat sopimustensa loppuun asti.
Ylönen pitää päätöstä veronkiristyksenä niille suomalaisille, jotka ovat halunneet itselleen työsuhdepyörän. Jos työsuhdepyöräedun lakkauttaminen toteutuu, vaikutus työsuhdepyörän käyttäjälle on arvioiden mukaan noin 40 euroa kuukaudessa. Kokonaiskustannus on riippuvainen siitä, kuinka paljon pyörän vuokrasopimusta on jäljellä.
Ylönen ei näe, että pyörien kysyntä palaisi ainakaan nopeasti viime vuosien tasolle.
– Työsuhdepyörä ilman veroetua ei suuremmin kiinnostanut suomalaisia aikaisemmin ja oletus on, että ei se kiinnosta veromuutoksen jälkeenkään.
Näin polkupyöräetu toimii nyt
Työntekijä saa polkupyöräedun, kun hän saa käyttää työnantajan antamaa polkupyörää yksityiskäytössä. Pyörä voi olla työnantajan omistama tai hankittu leasingsopimuksella.
Etu on ilmoitettava tulorekisteriin, vaikka työntekijälle ei muodostuisi verotettavaa etua. Työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin luontoisedun rahallisen arvon, joka on tyypillisesti sen vuosittain vahvistettava verotusarvo.
Polkupyöräedusta 1 200 euroa vuodessa on verovapaata tuloa. Verovapaa polkupyöräetu vähentää työsuhdematkalippuedun verovapaata enimmäismäärää. Jos työntekijä saa sekä polkupyöräedun että työsuhdematkalippuedun, niiden verovapaa määrä voi olla yhteensä korkeintaan 3 400 euroa kalenterivuodessa.
Lähde: Verohallinto
”Romahdamme takaisin”
Jani Jokinen harmittelee sitä, että veromuutoksen toteutuessa Suomi palaa sähköpyörien käytössä takaisin pohjoisen Euroopan hännille.
– Olimme sähköpyöräilyssä jäljessä koko Euroopan markkinaa ennen pyöräedun voimaantuloa. Pyöräetu nosti Suomen lähelle Pohjois- ja Keski-Euroopan maita. Nyt romahdamme takaisin.
Jokinen kiittelee pyöräetua myös alan erikoisliikkeiden pelastamisesta. Ennen Sanna Marinin hallituksen esittämää veroetua alalla pelättiin, että pyöräkauppa keskittyy isoimmille kaupan alan ketjuille.
– Kun marketit ryhtyivät myymään pyöriä, erikoisliikkeet kärsivät. Pyöräetu toi asiakkaat takaisin. Nyt seurauksena on jälleen monopolisoituminen, koska minkään alan erikoisliike ei voi pärjätä hypermarketteja vastaan.

Jokinen jaksaa uskoa siihen, että hallitus pakittaa päätöksessään tai ainakin on valmis muuttamaan ehdotustaan.
– Valtio voisi halutessaan muuttaa verokohtelua niin, ettei veroetua vähennettäisi työntekijän palkasta. Silloin arvonlisävero jäisi valtion kassaan ja kyseessä olisi edelleen tuettu etu. Parempi tapa olisi pidättää palkasta vain puolet veroedusta, joka sekin takaisi ison tulonlähteen. Samalla tuetaan hiilijalanjäljen pienentämistä ja parannetaan hyvinvointia.
”Irti todellisuudesta”
Alaa edustava Muoti- ja urheilukauppa ry on huolissaan hallituksen puoliväliriihen päätöksen vaikutuksista yritysten toimintaan ja kansanterveyteen. Järjestön mukaan etua käytti maaliskuun lopun tilaston mukaan yli 100 000 suomalaista.
– Verovapauden poistolla arvioidaan tavoiteltavan noin 35 miljoonan euron verotuottoa. Tämä laskelma on kuitenkin irti todellisuudesta. Pelkästään työsuhdepyörien arvonlisäkertymä on noin 60 miljoonaa euroa, Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää sanoo tiedotteessa.
Muoti- ja urheilukauppa ry katsoo, että jatkossa työnantajalle ei ole enää houkuttelevaa tarjota työsuhde-etuna polkupyörää, sillä edusta joudutaan maksamaan veroa ansiotuloverotuksessa täydestä arvosta.
– Moni pyöräilijä lunastaa pyörän itselleen ja umpeutuvia pyöräetuja ei ehkä uusita lainkaan, joten verotkin jäävät saamatta, Kankaanpää jatkaa.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi