YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.4.2021 klo 10:02
Uutinen

Saimi Hoyerin vuoteen mahtuu suunnatonta riemua ja armotonta synkkyyttä – Toive hallitukselle: Hyvät olosuhteet yrittämiselle kriisin jälkeen

Saimi Hoyer toimii monella alalla, mutta jokainen niistä on kärsinyt koronakriisissä.

Hallituksen puoliväliriihi lähestyy. Huhtikuun 20.-21. päivä järjestettävässä kehysriihessä on esillä tärkeitä teemoja, eikä vain koronakriisin vuoksi. Sote, työmarkkinauudistukset ja talous ovat ainakin pinnalla keskusteluissa.

Suomen Yrittäjät on laatinut oman listansa, jotta koronakriisin runtelemat pk-yritykset pääsevät takaisin jaloilleen.

– Tässä vaikeassa tilanteessa puoliväliriihestä tarvitaan päätöksiä, jotka kannustavat koronakriisin kurittamia yrittäjiä työllistämään ja investoimaan. Ilman niitä työllisyysaste ei nouse ja julkisen talouden tilanne parane. Tarvitaan vahvoja linjauksia työllisyyden ja yrittäjyyden hyväksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Erityisen tärkeä on huomioida pienet yritykset, jotka ovat kärsineet kaikkein eniten koronakriisistä. Pitää välttää kaikkia ratkaisuja, jotka vähentävät yrittäjien halua työllistää ja investoida.

Kaikilta aloilta turpiin

Yksi pk-yrittäjä, jota koronakriisi on kurittanut, on Saimi Hoyer, joka toimii monella alalla.

Entisen valtionhotellin kunnostaneen Hoyerin Hotelli Punkaharju tarjoaa majoitus- ja ravintolapalveluita, mutta hotellin vetovoimatekijöitä ovat myös elämykset luonnossa ja tapahtumat, kuten esitykset ja teemaviikonloput. Hotellin liiketoiminnan ulkopuolella Hoyer tekee keikkoja puhujana ja esiintyjänä.

– Kaikki ovat aloja, jotka ovat ottaneet koronakriisissä turpiin, Hoyer kiteyttää.

Kahtena keväänä hotelli on joutunut sulkemaan ovensa koronakriisin takia. Vuoteen mahtui myös Hotelli Punkaharjun historian paras kesä, kun suomalaiset löysivät Euroopan sijaan Suomen lomakohteet.

Hyvä kausi jatkui pitkälle syksyyn. Sieniretket ja koulutukset, tapahtumat ja kurssit täyttyivät. Pikkujoulukausi esiintyjineen jouduttiin taas perumaan.

– Tammikuussa pidimme huoltotauon ja avasimme helmikuussa. Ehdimme olla kaksi viikkoa auki, kun hotelli piti taas sulkea. Ravintolan raaka-aineet, henkilökunta ja kaiken ylläpidon avaaminen ja sulkeminen maksaa paljon, joten päätimme, ettemme retuuta edestakaisin. Joko olemme kiinni tai auki.

Yli vuorten

Hotellin kiinni pitäminen ei armahda kiinteiltä kustannuksilta. Hotelli Punkaharju on saanut vain muutaman tonnin euroissa kiinteiden kulujen kattamiseen. Yrityksellä on ollut tappiollisia kausia, joten se ei ole ollut oikeutettu valtion koronatukiin. Kesällä ja syksyllä meni taas liian hyvin, jotta tukea olisi myönnetty.

– Olemme tippuneet monttuun tuissa. Puhujakeikat, joilla itse elän, ovat lähes loppu. Elän todella pienellä rahalla. Säästöt ovat lopussa.

Hoyer on päättänyt, että Hotelli Punkaharju selviää tästäkin. Vuoret on tarkoitettu ylitettäviksi.

– Viime vuosina niitä on riittänyt, kuten äidin sairastuminen, avioero, lapsen onnettomuus ja konkurssiuhka.

Kaiken kurjuuden keskellä Hoyer näkee hyvääkin. Hän on tullut tarkkasilmäisemmäksi toiminnan kehityskohteiden suhteen ja näkee samaa muissa yrittäjissä.

– Tämä on lisännyt luovuutta, kuten uusia tapahtumaideoita ja rohkeampaa markkinointia. Itse olen ollut perfektionisti, mutta elämän kolauksissa olen päästänyt siitä irti.

Pahasta hyvää

Hoyer on miettinyt, mikä odottaa rajoitusten toisella puolella. Hänellä on paljon ystäviä Italiassa, missä koronatautitilanne ja -rajoitukset ovat olleet paljon Suomea tiukempia. Kriisistä tulee Hoyerin arvion mukaan ulos erilaisia ihmisiä ja asiakkaita.

– Asiakas on kriisissä muuttunut, vaikka olisi sama henkilö. Hän kiinnittää huomiota kaikkeen kuin lapsi. Hän kaipaa lämpöä ja kohtaamisia. Minkäänlainen välinpitämättömyys ei käy, vaan kunnioitusta siitä, että on lähtenyt liikkeelle. Kaikki kokemukset ovat voimakkaampia, hyvässä ja pahassa. Kun tulee pelon maailmasta, mistään ei voi tinkiä.

Hoyer uskoo, että kommervenkkien sijaan ihmisille riittää Suomen luonto, tila ja kohtaamiset.

– Toki tarvitaan musiikkia, teatteria, oopperaa, keikkoja ja esityksiä. Puhun vahvasti myös näiden alojen puolesta, hän sanoo.

Saimin terveiset hallituksen puoliväliriiheen

Suomen Yrittäjät on koonnut listan yrittäjiä koskevia teemoja, joita hallituksen tulisi puoliväliriihessä käsitellä. Hallituskauden puolivälissä hallitus päättä, mihin rahaa valtion budjetissa suunnataan.

Saimi Hoyer kommentoi kolmea tärkeäksi kokemaansa aihetta, jotka helpottaisivat yrittäjän arkea tulevaisuudessa ja selviämään koronakriisistä.

Yleinen ansioturva: Ansioturva kuuluu kaikille työssäkäyville riippumatta työttömyyskassan jäsenyydestä. Kun jouduin ensimmäisen kerran lomauttamaan henkilöstöä ja yksi työntekijä ei kuulunut työttömyyskassaan. Se riipaisi syvältä.

Työpaikkasopiminen: Antakaa meidän sopia keskenämme, jotta voimme pitää hyvistä työntekijöistä kiinni! Majoitus- ja ravintola-alalla tämä on todella tärkeää!

Määräaikaisten sopimusten helpottaminen: Tehkää palkkaamisesta riskittömämpää etenkin pk-yrityksille. Sesonkiluonteisissa työpaikoissa tilanteet vaihtuvat ja joustoja tarvitaan.

Lue myös: Puoliväliriihessä tarvitaan vahvoja linjauksia työllisyyden ja yrittäjyyden hyväksi

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Jani Kautto

Avaa pop-up -ikkuna