YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sairauspäivärahansa menettänyt yksinyrittäjä kertoo: Näin varaudut ajoissa ja vältyt pahimmalta
Nimettömänä pysyttelevä yksinyrittäjä kertoo tarinansa siitä, miten vakava isku sairastuminen voi olla pienyrittäjälle.
Jaana (nimi muutettu) oli siinä uskossa, että YEL-maksu takaa yrittäjälle rahallista turvaa sairaustilanteissa.
– Todellisuudessa kaikki päätösvalta on Kelalla, hän sanoo nyt.
Kun Jaana sairastui, häntä hoitavan lääkärin lausunnossa ei huomioitu työnkuvaa eikä sitä, mikä on työn rasittavuus.
Kymmenen vuotta kustannusalalla toiminut Jaana yllättyi pahanpäiväisesti, kun 60 päivän sairastamisen jälkeen Kela ei enää kelpuuttanut hänen selitystään sairaudesta.
– Yhtäkkiä Kela päätti yksipuolisesti, että en ole enää sairas, vaikka tilani ei ollut muuttunut mihinkään.
Palkkatyössä tämä ei olisi ongelma, sillä käytössä on useimmiten työterveyshuolto ja työpaikalla asioita valvoo luottamusmies.
Yksinyrittäjän tilanne on monesti tyystin erilainen. Pitkään sairastaneen yrittäjän on annettava Kelalle lääkärinlausunto B, jossa kuvataan sairauspäivärahan hakijan mahdollisuudet selviytyä nykyisessä työssä.
– Jos Kelan päätöksestä lähtee valittamaan, prosessi kestää vuoden. Siinä ajassa yritys voi kaatua. Sairauspäiväraha voi sen sijaan pitää yrityksen vielä pystyssä, Jaana sanoo.
Näin varaudut pahimmalta
Jaanalle tieto sairauspäivärahan päättymisestä tuli sokkina. Myöhemmin hän on alkanut pohtia, miten muut yksinyrittäjät voivat välttyä tältä ikävältä tilanteelta.
– Kannattaa ottaa ehdottomasti jonkinlainen lisävakuutus tai vähintään laittaa rahaa sivuun pahan päivän varalta.
Kelan kielteisen sairauspäivärahapäätöksen voi sen sijaan estää suunnittelemalla asiat hyvissä ajoin.
– Isommissa yrityksissä, joissa on työterveyshuolto, tehdään alkuvaiheesasa lääkärin konsultaatio, jossa määritellään tarkasti työn tapaturmariskit ja työn toimenkuva. Niistä käy myöhemmin tarvittaessa ilmi, onko työntekijä työkykyinen vai ei. Yksinyrittäjille ei tarjota tällaista tarkastusta, koska se ei ole työterveysasemille kannattavaa liiketoimintaa. Silloin yrittäjän toimenkuvan määrittely jää tekemättä eikä Kelalla ole keinoa verrata alku- ja nykytilannetta toisiinsa sairauspäivärahaa haettaessa.
Jaana neuvookin yksinyrittäjiä pyytämään yrittämisen alkuvaiheessa lääkäriltä samanlaista määrittelyä työn toimenkuvasta ja vaatimuksista. Silloin yrittäjällä on tarpeen vaatiessa esittää dokumentti Kelalle.
– Jos itse olisin tehnyt niin 10 vuotta sitten kun perustin yritystä, tuskin olisin nyt tässä tilanteessa. Enää ei ole mitään tehtävissä. Lääkäri ei voi palata ajassa taaksepäin ja kirjoittaa Kelalle raporttia.
Jaanan mielestä YEL-vakuuttajan pitäisi kertoa yrittäjälle, että lääkärin työterveysmääritelmä kannattaa tehdä.
Pauli Reinikainen