YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Asiantuntija varoittaa yrityksiä huijauksista kesällä
Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan rikolliset pyrkivät murtautumaan yritysten FB-tileille, koska siellä voi olla rahaa. Kuva: Getty Images
22.7.2024 klo 13:06
Uutinen

Saitko ilmoituksen yrityksen Facebook-tilin sulkemisesta? ”Mitä jos tämä onkin tosi”

Tietokirjailija Petteri Järvinen varoittaa yrityksiä toimitusjohtajahuijauksista.

Saitko Messenger-viestin, joka varoittaa yrityksen Facebook-tilin sulkemisesta?

Kyseessä on usein huijaus, johon ei pidä reagoida. Kerroimme alkuvuodesta yrittäjästä, joka oli menettänyt rahaa vastaavassa huijauksessa.

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan rikolliset pyrkivät murtautumaan yritysten FB-tileille, koska siellä voi olla rahaa.

– Tilillä voi olla mainossaldoa, jonka huijarit pyrkivät saamaan omaan käyttöönsä tai siirtämään rahaa muualle.

Yrittäjän kannalta Facebook-profiili voi olla kullanarvoinen esimerkiksi asiakashankinnan tai markkinoinnin kannalta. Järvinen muistuttaa, että menetetyn tilin saaminen takaisin voi olla vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

– Moni ei tiedä, miten vaikea tehtävä tilin palauttaminen voi olla. Facebookilla ei ole asiakaspalvelua, josta joku vastaisi. Sen takia riskeihin kannattaa varautua.

Ei aina huijaus

Huijausten lisääntynyt määrä on saanut monen käyttäjän varovaiseksi. Samaan aikaan osa käyttäjistä ei enää luota mihinkään, Järvinen sanoo.

– Huijausta epäiltäessä pitää aina lähteä siitä, että mitä jos tämä ilmoitus onkin tosi. Nykyään käyttäjät eivät ota mitään tosissaan, kun kuvitellaan, että kaikki ovat huijauksia.

Järvinen viittaa esimerkiksi viranomaisilta tuleviin viesteihin. Myös Facebook voi lähettää viestin tilin väärinkäytöksistä ja sen aiheuttamasta tilin sulkemisesta. Tällöin kannattaa toimia nopeasti, sillä asiaan saattaa vielä pystyä vaikuttamaan. Viesti on syytä lukea läpi tarkasti ja tarvittaessa kääntyä asiantuntijan puoleen viestin aitouden selvittämisessä. Jos lähettäjänä ei ole selvästi Facebook ja viesti herättää epäilyjä, se kannattaa sivuuttaa.

Järvisen mukaan viranomaisten lähettämissä viesteissä, esimerkiksi tekstiviesteissä, ei ole koskaan linkkejä, koska ne katsotaan epäilyttäviksi.

– Silti jokaisen pitää varautua siihen, että viranomaisetkin lähestyvät jatkossa yhä useammin sähköisesti. Tekstiviesteissä lähettäjän nimeä ei voi enää väärentää samalla tavalla kuin sähköposteissa, Järvinen sanoo ja viittaa operaattorien tekemään muutokseen, joka vaikeuttaa huijaustekstiviestien lähettämistä.

Huijaus voi mennä läpi kesällä

Erityisen vaarallisia huijaukset voivat olla kesäisin, koska monessa yrityksessä lomaillaan. Tällöin huijaus voi onnistua helpommin. Esimerkkinä on niin sanotut toimitusjohtajahuijaukset, joissa vastaanottajaa pyydetään reagoimaan nopeasti ja siirtämään rahaa ilmoitetulle tilille. Pyyntö voi tulla esimerkiksi yrityksen talousjohtajan nimissä.

Järvisen mukaan rikolliset saattavat napata yrityksen vastuuhenkilöiden nimiä verkkosivuilta.

– Sen jälkeen hankitaan Gmail-tunnus tai sähköpostiosoite talousjohtajan tai toimitusjohtajan nimissä ja lähetetään työntekijöille rahansiirtopyyntöjä. Näitä menee välillä läpi ja yritys voi menettää tuhansia euroja kerralla.

Järvinen kehottaakin yrityksiä miettimään, mitä tietoja verkkosivuille laitetaan ja kannattaako esimerkiksi talousjohtajan nimeä mainita verkossa ollenkaan.

– Epäselvissä tapauksissa työntekijöitä on syytä ohjeistaa siten, että tilisiirrot varmistetaan ensin soittamalla kyseiselle yrityksen johtajalle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna