YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Varo Posti-huijausta
Viesteissä vastaanottajalle lähetetään viesti, jossa kerrotaan paketin saapumisesta ja pyydetään vahvistamaan tullimaksu viestissä olevan linkin takaa. Kuva: Getty Images
24.7.2023 klo 09:58
Uutinen

Saitko tekstiviestin ”Postilta”? Kyseessä on petollinen huijaus

Yle kertoo Posti-huijauksesta, jossa rikolliset muuttavat saapuvan viestin numeroa.

Postin nimissä kiertää jälleen huijausviestejä, joilla kalastellaan vastaanottajan pankkitunnuksia. Kyseessä on petollinen huijaus, sillä viestin lähettäjätieto on väärennetty niin, että se näyttää samalta kuin Postin aidoissa viesteissä oleva lähettäjätieto. Tämän seurauksena viesti voi päätyä käyttäjän puhelimessa viestiketjuun, jossa on aitoja Postin lähettämiä saapumisilmoituksia. Huijauksista kertoo muun muassa Yle.

Nyt kiertävissä viesteissä vastaanottajalle lähetetään viesti, jossa kerrotaan paketin saapumisesta ja pyydetään vahvistamaan tullimaksu viestissä olevan linkin takaa. Huijaus on erityisen petollinen silloin, jos vastaanottaja odottaa tullattavaa pakettia.

Postin turvallisuuspäälikkö Heikki Horn kertoo Ylelle, että yhtiö kuuli tekstiviestinumeronsa hyväksikäytöstä ensimmäisen kerran viime keväänä.

– Olemme keskustelleet asiasta viranomaisten ja operaattoreiden kanssa. Operattorit etsivät teknistä ratkaisua estääkseen huijareita muuttamasta saapuvan viestin numeroa.

Jos epäilet viestin aitoutta, asia kannattaa tarkistaa Omaposti-palvelusta tai soittamalla Postin asiakaspalveluun. Jos odotat pakettia, lähetyksen statuksen voi varmistaa lähetystunnuksella.

Jos haksahdit, ota yhteyttä Poliisiin

Postin nimissä on aikaisemmin lähetetty useita erilaisia huijausviestejä. Viesteissä saatetaan esimerkiksi ilmoittaa, saapuneesta paketista ja maksamatta jääneistä kuljetusmaksuista. Todellisuudessa tällaisia maksuja ei ole. Joissakin huijauksissa viesti on naamioitu Postin saapumisilmoitukseksi ja siinä on linkki huijaussivustolle. Tällaisella väliaikaisella verkkosivustolla käyttäjää pyydetään tunnistautumaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Jos vastaanottaja on erehtynyt antamaan pankkitunnuksensa huijauslinkin takana olevalla sivustolla, hänen on syytä ottaa yhteyttä omaan pankkiinsa tai poliisiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus
Avaa pop-up -ikkuna