YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Salla Ikonen maalaa työkseen muraaleja – ”Ne antavat tilaa unelmoinnille vaikka kesken työmatkan”
Muraalitaiteilija Salla Ikonen elättää itsensä seinämaalauksilla. Vaikka suurin muraalibuumi meni jo, taloyhtiöihin ja julkisiin rakennuksiin kaivataan edelleen väriä.
– Haluaisin, että ne olisivat kauniita ja lempeitä. Että niitä katsellessa tulisi hyvä, lohdullinen olo, kuin luonnossa tai unessa, Salla Ikonen kertoo maalauksistaan.
Hänen unenomaiset, yleensä luontoteemaiset kuvansa värittävät monia julkisia ja yksityisiä rakennuksia pitkin Suomea. Ikosen kädenjälkeä voi bongata esimerkiksi eri kuntien katukuvasta, ravintoloista, kerrostaloista, sähkökaapeista ja juna-asemilta. Hän on maalannut yli 100 seinämaalausta yhteensä kymmeneen eri maahan. Ikonen maalaa myös yksityiskotien ulko- ja sisäseiniä sekä tekee tauluja ja keramiikkaa.
Lapsesta asti piirtänyt ja maalannut Ikonen innostui muraaleista Meksikon matkalla parikymppisenä 2010-luvun vaihteessa. Hän päätti, että haluaisi olla tuomassa muraalitaidetta Suomeen.
– Näin siellä todella hienoja muraaleja. Tuli tunne, että ehkä voisin oppia itsekin tekemään tuollaisia suurempia maalauksia, jos harjoittelisin.
Ikonen alkoi harjoitella, ja teki kuvia muun muassa Helsingin kaupungin luvallisiin vaneriaitoihin. Ensimmäinen suuri työ oli vuonna 2015 Myyrmäen juna-aseman seinämaalaus osana taiteilijakollektiivia.
– Se oli aika iso juttu ja tuntui, että siitä tuli paljon näkyvyyttä. Viime vuosina on ollut tosi paljon erilaisia muraaliprojekteja ympäri Suomen. Ehkä seinämaalaukset ovat normalisoituneet meilläkin.
Ikosen muita suuria projekteja ovat olleet esimerkiksi mikkeliläisen taidegallerian seinämaalaus sekä Kilpisjärven ja Etelä-Nummelan kouluille tehdyt suuret julkisivumaalaukset. Etelä-Afrikan Cape Townissa Ikonen on maalannut kokonaisen asuinrakennuksen.
Töitä riittää tasaisesti
Ikosen tavoite on maalaustensa avulla tuoda kaupunkiympäristöön lempeää vastapainoa, joka virkistäisi katselijaansa.
– Haluaisin, että muraalit antaisivat tilaa unelmoinnille vaikkapa keskellä työ- tai koulumatkaa, kun ympäristössä onkin jotain uutta.
Ikonen kuvailee tyyliään värikkääksi, fantasiaan kallellaan olevaksi realismiksi.
– Tykkään yhdistää luontoaiheita eri elementteihin. Sanoisin sitä maagiseksi realismiksi Suomi-twistillä.
Esimerkiksi Lohjan sairaalaan päivystyksen odotustilassa voi uppoutua metsämaisemaan kauriineen ja kettuineen. Ikonen toivoo, että maisema lohduttaisi potilaita.
– Kun ihminen odottelee siellä apua, hän voi katsella metsää ja kuvitella olevansa jossain muualla.
Ikonen arvioi, että esimerkiksi kerrostalon seinän maalaaminen vie aikaa kymmenestä päivästä pariin-kolmeen viikkoon.
– Kyllä se on aika nopeaa toimintaa, kun pitää huomioida esimerkiksi sää ja nosturin vuokra.
Seinämaalausten hinnat alkavat pienten seinien tuhannesta eurosta ja kasvavat pinta-alan kasvaessa. Kustannukset riippuvat myös materiaaleista ja maalauksen vaativuudesta.
Ikosella riittää asiakkaita. Hän on pystynyt elättämään itsensä muraaleilla jo pitkään. Yleensä asiakkaat löytävät hänet nähtyään hänen teoksiaan julkisissa tiloissa. Myös puskaradio ja sosiaalinen media toimivat. Vaikka suurin muraalibuumi kukoisti jo muutama vuosi sitten, Ikonen saa edelleen tilauksia riittävästi.
– Hommia on ollut tasaisesti. Joka vuosi on vähän erilainen sen suhteen, keiltä tilauksia tulee. Korona-aikaan esimerkiksi yksityiskoteihin tilattiin paljon maalauksia.
– On myös hirveän kivaa, että julkisilla paikoilla olevista teoksista tulee usein positiivista palautetta. Ne ilahduttavat ihmisiä. Tuntuu, että työlläni on merkitystä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Kaisu Puranen