YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sari Husa etsii nyt töitä. Kuva: Sari Husa
17.4.2023 klo 14:26
Uutinen

Sari Husa lopetti yrityksensä asiakaskadon vuoksi – Kelan ja TE-toimiston ruuhkat jumittavat korvausten saantia – ”Yrittäjä jää liian usein tyhjän päälle”

Sari Husa lopetti liiketoimintansa Järvenpäässä ja Hyvinkäällä maaliskuun lopussa. Lopettamiseen ajoi Sarin mukaan lopulta Ukrainan sota, joka nosti asiakkaiden sähkö-, polttoaine-, korko- ja ruokakulut pilviin.

Sari Husaa pelotti myös 55-vuotiaana yrittäjänä joskus saatavan eläkkeen taso. Nyt hän kokee uutena työttömänä työnhakijana olevansa tyhjän päällä, koska tuloja ei ole vielä tullut Kelasta TE-toimiston ruuhkien vuoksi.

– Yritystoiminta ei ollut enää kannattavaa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nosti pilviin ihmisten sähkölaskut. Sen jälkeen nousivat korot ja ruokalaskut asiakkailla. Palveluyrittäjällä se tuntuu heti. Palveluista tingitään. Kosmetologi ei ole välttämättömyyspalvelu. Kampaajaakin tarvitaan useammin.

Kymmenen vuotta sitten perustettu Kauneus ja Hyvinvointi Sari Orvokki tarjosi ihonhoitoa, ripsien tekoa, kynsien kestolakkauksia ja muita kosmetologin palveluita laidasta laitaan.

– Asiakkaat luopuivat esimerkiksi ripsiensä laitattamisesta. Selvä muutos asiakkaiden käyttäytymisessä tapahtui viime kesän lopulla.

Ei varaa yksityisiin eläkevakuutuksiin

Myös eläkekertymän heikko taso alkoi pelottaa 55-vuotiasta Husaa. Hän maksoi minimi-YEL:iä, eikä varaa vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen ollut.

– Yrittäjät ottavat mieluusti vapaaehtoisen vakuutuksen siihen rinnalle eivätkä halua maksaa isompaa YEL:iä. Tässä iässä minulle tuli suuri huoli eläkekertymästä, koska en pystynyt ottamaan vapaaehtoista eläkevakuutusta ja YEL:iä maksoin minimin.

Moni yrittäjä ei ole tietoinen siitä, kuinka paljon heidän tulonsa vaikuttavat eläkkeen määrään.

Sekä YEL:ssä että työntekijöiden TyEL:ssä samalla vakuutetulla työtulolla kertyy aivan yhtä paljon eläkettä ja vakuutusmaksukin on samansuuruinen. Erona on se, että työntekijän vakuutusmaksusta työnantaja maksaa noin kolme neljäsosaa, kun yrittäjä maksaa koko maksun itse.

Yrittäjän eläke ja eläkevakuutusmaksut määräytyvät eläkeyhtiön vahvistaman YEL-työtulon perusteella. YEL-työtulon tulee vastata yrittäjän työpanoksen arvoa. Työntekijällä määräytymisperusteena on hänen työstään saamansa palkka. Yrittäjän kohdalla sen sijaan todellinen ansainta yritystoiminnasta ei vaikuta eläkkeeseen eikä vakuutusmaksuihin. Sekä yrittäjällä että työntekijällä eläke lasketaan kaikista työurallaan vakuutetuista tuloista.

Viime vuonna Suomessa käytiin keskustelua yrittäjän eläkelain uudistamisesta. Uudistuksen tavoitteena oli muun muassa parantaa yrittäjien sosiaaliturvaa. Keskustelussa käsiteltiin muun muassa YEL-vakuutuksen alimitoittamisen vaikutusta yrittäjien sosiaaliturvaan ja eläkkeeseen.

Moni yrittäjä kuitenkin huolestui lakiuudistuksen korottavan vakuutusmaksuja liikaa ja ilman yksilöllistä harkintaa.

Väliinputoaja

Sari Husan yrittäjätaipaleella oli monia töyssyjä ja muutoksia, jotka olisivat edellyttäneet selkeämpää ja joustavampaa sosiaaliturvaa, hän sanoo. Korona-aikana hän työskenteli vuoden ajan Stockmannilla myyjänä, mutta palasi takaisin päätoimiseksi yrittäjäksi. Ukrainan sodan tuoma asiakaskato kuitenkin sotki suunnitelmat lopullisesti.

Nyt Sari toivoo löytävänsä toimistotyötä. Hänellä on kosmetologin koulutuksen lisäksi myös HSO-sihteerin koulutus ja tarjoilijan koulutus. Hän toivoo päivätyötä, koska kotona on 15-vuotias tytär ja kauneudenhoitotyöt ajoittuvat usein iltoihin.

Tuloja hänellä ei ole nyt lainkaan, koska TE-toimiston ruuhkat ovat aiheuttaneet sen, että työttömyyskorvausten maksaminen Kelasta viivästyy. Siirtyminen yrittäjyydestä palkansaajaksi ja takaisin pitäisi olla Sari Husan mielestä paljon helpompaa byrokraattisesti. Ongelmia yrittäjän sosiaaliturvassa on paljon.

– Yrittäjä jää tyhjän päälle liian helposti. YEL:iä ja yrittäjän sosiaaliturvaa pitäisi uudistaa.

Hän uskoo, että töitä kyllä löytyy.

– Nyt toivun tämän kaiken muutoksen aiheuttamasta stressistä ja hoidan paperihommia. Tällä hetkellä yritän saada toimeentuloa myös keikkatyöstä ravintoloissa toimialapalvelun kautta. Jatkossa toivon, että voin palata sivutoimiseksi yrittäjäksi kauneudenhoitoalalle, kun saan myös palkkatyötä.

”Ilman Yrittäjien vertaistukea en olisi jaksanut”

Sari Husa on Tuusulan Yrittäjien varapuheenjohtaja ja on toiminut aiemmin myös puheenjohtajana kahdeksan vuoden ajan.

– Yrittäjissä toimiminen on ollut tosi antoisaa. Ihan mielettömät verkostot ovat tulleet sieltä minulle. Apua ja vertaistukea saa todella paljon muilta yrittäjiltä. Varmasti en olisi näin kauan yrittäjänä ollut, jos sitä vertaistukea ei olisi saanut yrittäjäjärjestön kautta.

Sari on ollut erityisen aktiivisesti yksinyrittäjätoiminnassa mukana.

– Aina keskustelemme siellä näistä taloudellisista asioista. Siitä, kenellä menee hyvin ja kenellä huonosti. Siellä voit avoimesti keskustella näistä asioista, koska toinen yrittäjä ymmärtää sinua. Palkansaajan kanssa ei voi jutella samalla tavalla kuin yrittäjän kanssa asioista.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen