YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.9.2024 klo 16:04
Uutinen

Satojen kilometrien päähän näyttämään naamaa – VM:n leikkaukset vaikeuttavat ulkomaisten työntekijöiden palkkaamista

Valtiovarainministeriön Verohallintoa koskevat leikkaukset ovat jälleen johtaneet palveluiden keskittämiseen. Lapissa Inarin ja Kittilän toimipisteet on lakkautettu vuoden alussa, ja jäljelle ovat jääneet ainoastaan Rovaniemen ja Kemin toimipisteet. Tämä on pian alkavalle matkailusesongille lamauttavaa ja aiheuttaa paljon lisävaivaa, sillä jokaisen ulkomaalaisen työntekijöiden on käytävä paikan päällä jossain verohallinnon toimipisteessä saadakseen suomalaisen henkilötunnuksen. Lapin Yrittäjät ovat saaneet huolestuneita yhteydenottoja yrityksiltä.

– Tämä muutos tarkoittaa meille mittavia kustannuksia, sillä joudumme kuljettamaan Rovaniemelle kymmeniä työntekijöitä marraskuun lopulla. Meillä se tarkoittaa sitä, että lastaamme linja-autolastillisen henkilökuntaa kerralla linja-autoon ja kuskaamme Rovaniemelle ja takaisin. Todennäköisesti joudumme järjestämään ruokailut ja muuta. Ihmettelemme suuresti, miten Rovaniemen verotoimisto pystyy käsittelemään kaikki ne sesonkityöntekijät, jotka tarvitset henkilötunnuksen, inarilaisesta yrityksestä kommentoidaan Lapin Yrittäjille.   

Ulkomaalaisille työntekijöille voidaan tehdä työsopimus kuten tavallista, mutta palkanmaksua varten tarvitaan suomalainen henkilötunnus. Toistaiseksi henkilötunnuksen saaminen vaatii käynnin paikan päällä verotoimistossa, eivätkä muut viranomaiset voi tehdä tunnistautumista. Itse käynti on todella lyhyt, mikäli työntekijällä on mukanaan tarvittavat lomakkeet ja passi.  

Ulkomaisen työvoiman merkitys Suomelle on tunnustettu työministeriä myöten. Lapissa erityisesti matkailusesongissa ulkomainen työvoima on elintärkeää. Valtaosa sesonkityöntekijöistä saapuu Suomeen marras-joulukuussa ja vielä viime vuoteen saakka työnantajat saivat järjesteltyä ulkomaalaisille työntekijöille tunnistautumiskäynnit verotoimistossa ryhmissä Inarin ja Kittilän toimipisteillä.  

Tämä keskittämispäätös tarkoittaa satojen kilometrien matkaa sadoille työntekijöille sekä valtavaa taloudellista panostusta työnantajille. Suomen hallitus tavoittelee talouskasvua, minkä kanssa tämä päätös on täysin ristiriidassa. Matkailu tuo Suomeen kansainvälistä tuloa, pelkästään Lappiin arviolta miljardi euroa vuodessa. Ministeriökohtaisten sopeutusten julkistuksen jälkeen Valtiovarainministeriössä tehdään omat säästölinjaukset. 

Lapin Yrittäjät vetoaa, että Verohallinnon toiminnoille Lapissa turvataan riittävät resurssit, ja verotoimiston työntekijät kiertäisivät maakuntaa sen sijaan, että sadat työntekijät joutuvat matkustamaan Rovaniemelle. 

Marko Vuorinen
p. 0442 608
puheenjohtaja
Lapin Yrittäjät

Ella-Noora Kauppinen
p. 050 554 2458
toimitusjohtaja
Lapin Yrittäjät