19.12.2022 klo 12:58
Uutinen

Myös Pk-yrityksiä pitää tukea sähkökriisissä – välilliset vaikutukset leviävät koko aluetalouteen ja työllisyyteen

-Sähkötukea pitää jakaa sähkökriisin kärjistyessä myös Pk-yrityksiin. Sadat pienet ja keskisuuret yritykset ovat Pohjois-Savossa mahdollisesti vielä tukalammassa tilanteessa kuin kotitaloudet, joiden sähkölasku on noussut ja uhkaa nousta vielä tulevina talvikuukausina, linjaa Savon Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbélius.

Sähkömarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä vaikea ja on pelättävissä, että tilanne kiristyy edelleen pakkaskuukausien aikana. Varsinkin pörssisähkön varassa olevien yritysten sähkölasku uhkaa nousta kohtuuttomaksi.

-On selvää, että yrityksiä pitää tukea jollain tavalla. Koska muut maat tukevat omia yrityksiään, on tästä tullut kilpailukykykysymys, korostaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren. -Lokakuun lopulla tekemämme jäsenkysely osoitti, että merkittävä osuus pk-yrityksistä harkitsi jo tuolloin tuotannon supistamista tai lakkauttamista talvikuukausien ajaksi kohtuuttomaksi kohonneiden sähkölaskujen vuoksi. Välilliset vaikutukset leviävät yksittäisestä yrityksestä koko aluetalouteen ja työllisyyteen.

Suomen Yrittäjät korostaa, että tuki pitää kohdistaa niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Suomella ei ole varaa jakaa tukea avokätisesti kaikille. Tämä on tärkeä huomioida julkisen talouden tilanteessa. -Juuri nyt ei kukaan näytä kantavan riittävää huolta sähkötuen vaikutuksista julkiseen talouteen, muistuttaa yrittäjäjärjestö.

Tuen ei pidä kannustaa sähkön käyttöön

Yrittäjät on pitkään kannustanut hallitusta valmistelemaan kaiken varalta yrityksille tukimallia ja esittänyt hallitukselle yritysten energiatukea. Malli on toimialariippumaton ja kannustaa säästämään energiaa. Mallissa tuettaisiin valtiokonttorin toimesta yrityksiä, joiden sähkölasku on noussut merkittävästi vertailukaudesta eli alkutalvesta 2021.

-Tämä tukimalli pitää ottaa käyttöön samaan aikaan kotitalouksien sähkötuen kanssa, vaati Savon Yrittäjät. Järjestö varoittaa kuitenkin tukimalleista, jotka vähentävät sähkön tarjontaa ja lisäävät sähkön kysyntää. Mikäli näin käy, se vain kärjistää ongelmia.

Lisätietoja:
Savon Yrittäjät
puheenjohtaja Tarja Arbelius, p. 0400 847 980
toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren p.0400 404 346