YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Isot erot mies- ja naisyrittäjien laskutuksissa
Selvityksen mukaan miesten omistamat suomalaiset pienyritykset laskuttavat keskimäärin yli 100 prosenttia suurempia summia kuin naisten omistamat yritykset. Kuva: Getty images

Selvitys paljastaa ison eron mies- ja naisyrittäjien laskutuksissa

Miesyrittäjät laskuttavat jopa tuplasti enemmän kuin naisyrittäjät.

Taloushallinnon palveluita tarjoavan Holvin tuore dataselvitys paljastaa isot erot mies- ja naisyrittäjien laskutuksissa. Joinakin kuukausina miesten omistamat pienyritykset laskuttavat jopa viisinkertaisesti suurempia euromääriä kuin naisyrittäjät.

Selvityksen mukaan miesten omistamat suomalaiset pienyritykset laskuttavat keskimäärin yli 100 prosenttia suurempia summia kuin naisten omistamat yritykset.

Miesyrittäjien keskimääräinen laskutussumma liikkuu selvityksen perusteella kuukausittain 1 600 ja 2 500 euron välillä. Naisyrittäjien kuukausilaskutus on puolestaan 600 ja 1 000 euron välillä. Miesyrittäjien laskutuksessa on myös suurempaa vaihtuvuutta, ja joinakin kuukausina kokonaissummat ovat jopa viisinkertaisia naisyrittäjien laskutukseen verrattuna.

– Sukupuolten väliseen eroon löytyy rakenteellisia syitä, kuten se, että tietyt alat ovat miesvoittoisia ja tietyt naisvoittoisia. Alojen välillä on taas suuria eroja kauppahintojen ja kulurakenteiden suhteen. On kuitenkin selvää, että tasa-arvo ei toteudu myöskään yritysrintamalla, jossa miesyrittäjien laskuttamat summat ovat merkittävästi suurempia kuin naisyrittäjien, Holvin toimitusjohtaja Tuomas Toivonen sanoo.

Yksinyrittäjinä työskentelevien naisten yleisimpiä ammattiryhmiä ovat kulttuuri- ja käsityöalojen ammatit sekä palvelualan työntekijäammatit kuten kampaajat, pienkauppiaat ja hierojat. Miesyrittäjät ovat suuntautuneet muun muassa rakentamisen, kuljetuksen ja teollisuuden ammatteihin.

Pienyrityksillä merkittävä vaikutus

Holvin dataselvityksessä tarkasteltiin yli 6 000 suomalaisen pienyrityksen kuukausilaskutusta vuosina 2023 ja 2024. Pienyrityksillä tarkoitetaan yrityksiä, joissa on korkeintaan 50 työntekijää. Selvityksessä olivat mukana myös yksinyrittäjät ja mikroyritykset. Suurin osa datasta koskee yksinyrittäjiä.

Holvin tietojen mukaan pienyrittäjien yksittäisten laskujen summan mediaani on kasvanut tasaisesti vuosina 2023 ja 2024. Viimeisen parin vuoden aikana mediaanisumma on kasvanut noin 50 eurolla ja on nyt noin 300 euroa. Se tarkoittaa, että laskujen mediaani on kasvanut noin 17 prosenttia kahdessa vuodessa.

– Inflaatio on kasvattanut hintoja, joten on elintärkeää, että myös yrittäjien laskutussummat kasvavat. Valitettavasti liikevaihdon kasvu ei tarkoita, että ostovoima ja investointikyvykkyys kasvaisivat, mutta ainakaan pienyrittäjien asema ei ole heikentynyt suhteessa palkansaajiin, joiden palkat ovat kasvaneet noin 2–3 prosentilla 2020-luvulla. Pienyrittäjien vaikutus kansantalouteen on merkittävä, joten kehityksen on jatkuttava samanlaisena myös tulevina vuosina, Toivonen jatkaa.

Suomessa oli vuonna 2023 kaikkiaan 185 000 yksinyrittäjää. Kaikista yrityksistä 95,5 prosenttia on alle 10 työntekijän yrityksiä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus