YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.4.2019 klo 14:00
Uutinen

Selvitys: Tällaisia ovat eduskuntaan pyrkivät yrittäjät

Eero Lehti (kok) on tunnettu miljonääriluokan yrittäjä. Selvitimme millaisia ovat muut eduskuntaan pyrkivät yrittäjät. Minkä puolueen ehdokkailla on suurinta liikevaihtoa ja parasta tulosta tekevät yritykset?

Selvitimme yrittäjäehdokkaiden firmoja ja numerofaktaa Asiakastieto Groupin datan avulla. Yrittäjäehdokkaiden joukossa on enimmäkseen yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä, mutta myös muutama miljonääri.

Suurin osa yrittäjätaustaisista ehdokkaista on kokoomuslaisia (28%). Seuraavaksi eniten yrittäjäehdokkaita on perussuomalaisilla (19%) ja kolmanneksi eniten keskustalla (16%). Vasemmistopuolueilla SDP:llä (3% ) ja Vasemmistoliitolla (4%) on huomattavasti vähemmän yrittäjiä ehdokkaina.

Yrittäjäehdokkaiden sukupuolijakauma on kokonaisuutena sama kuin yrittäjillä yleensäkin: noin 2/3 ehdokkaista on miehiä ja 1/3 on naisia. Suhteellisesti eniten yrittäjänaisia on ehdokkaina Vasemmistoliitolla ja vihreillä, noin puolet ehdokkaista.

– Yrittäjät on kirjava joukko, joten on luonnollista, että myös yrittäjäehdokkaiden joukko on kirjava. Joukossa on joitakin isojen yritysten omistajia, mutta myös paljon pien- ja yksinyrittäjiä. Olisi tärkeää, että kumpiakin tulisi valituksi eduskuntaan, kommentoi Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen selvityksen tuloksia.

– Yrittäjyys on erinomainen tausta kansanedustajalle. Kun tietää, mitä yrittäjyys on, pystyy päätöksiin, jotka edesauttavat yrittäjyyttä. Näitä päätöksiä tarvitaan, sillä hyvinvointi ja työ syntyvät yrittäjyyden ja yrittäjien riskin oton kautta, Pentikäinen painottaa.

Enimmäkseen yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä

Suurin osa yrittäjätaustaisista kansanedustajaehdokkaista on yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä. 1–4 henkilöä työllistävien yrittäjäehdokkaiden osuus on 83 prosenttia yrittäjäehdokkaista.

Viisi prosenttia yrittäjäehdokkaista työllistää 5–9 henkeä, neljä prosenttia työllistää 10–19 henkeä ja sama määrä yrittäjiä työllistää firmoissaan 20–49 henkilöä.

Kokoomuksen ehdokkaiden joukossa on muita enemmän yrittäjiä, jotka työllistävät yli kymmenen henkeä. Heitä on noin neljäsosa puolueen yrittäjäehdokkaista.

Muutama ”suuryrittäjä”

Ehdokkaiden joukossa on vain muutama perusjoukkoa selkeästi suurempi yrittäjä työntekijämäärän perusteella. Tunnetuin heistä on Taloustutkimus Oy:n omistaja, kansanedustaja Eero Lehti (kok). Hänen yrityksensä työllistää noin 65 henkilöä.

Keskustan kansanedustajan Eero Reijosen rakennusalan yritys työllistää noin 100 henkilöä. Kristillisdemokraattien ehdokkaan Kauko Turusen maalausliike puolestaan työllistää noin 165 henkeä.

Suuryrityksen edustajaksi voitaneen katsoa myös Lihajaloste Korpela Oy:n omistajasukuun kuuluva Mikko Korpela (kok). Yritys työllistää noin 150 henkilöä.

– Suurten yritysten omistajia on yleensä harvemmin vaaleissa ehdolla. Se on ymmärrettävää, sillä yrityksen vetäminen vie paljon aikaa ja monesti on vaikea yhtä aikaa johtaa yritystä ja olla laajalti mukana politiikassa, Mikael Pentikäinen toteaa.

Suurimmat liikevaihdot keskustalla

Liikevaihdon keskiarvon perusteella suurista puolueista keskustan ehdokkailla on suurimmat yritykset. Heidän yritystensä liikevaihto on keskimäärin 2,9 miljoonaa euroa. Kokoomuslaisten ehdokkaiden yritysten liikevaihto on keskimäärin 2,5 miljoonaa euroa. Kolmanneksi suurimmaksi nousee kristillisdemokraatit, joiden ehdokkaiden yritysten liikevaihto on keskimäärin 2,4 miljoonaa.

Tässä yhteydessä täytyy muistaa, että ehdokkaiden joukossa on muutama yrittäjä, joiden yritykset tekevät jopa kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa. Näin ollen ne nostavat keskiarvoja, varsinkin jos puolueella on pieni määrä ehdokkaita – kuten esimerkiksi kristillisdemokraateilla.

Kristillisten Kauko Turusen maalausliikkeen liikevaihto noin 15,6 miljoonaa, keskustan Eero Reijosen rakennusfirman liikevaihto noin 30,5 miljoonaa. Kokoomuksen Eero Lehden Taloustutkimuksen liikevaihto on 8,6 miljoonaa euroa ja Mikko Korpelan suvun lihanjalostusyrityksen liikevaihto on noin 27,7 miljoonaa.

Liikevaihtoja on laidasta laitaan. Pienin yrittäjäksi itseään tituleeraavan keskustalaisen ehdokkaan liikevaihto on 5 000 euroa, kokoomuslaisen 4 000 euroa ja perussuomalaisen 2 000 euroa.

Perussuomalaisten ehdokkaiden liikevaihdon keskiarvo on 181 000 euroa, sinisten 197 000, SDP:n 251 000 euroa, Vasemmistoliiton 133 800 ja vihreiden 120 000 euroa.

Kokoomuksella hyvät liiketoiminnan tulokset

Liiketoiminnan tuloksen perusteella suurista puolueista kokoomuksen yrittäjäehdokkaiden firmat tekevät parhaita liiketoiminnan tuloslukuja. Kokoomuslaisten liiketulosten keskiarvo on 149 000 euroa. Esimerkiksi Eero Lehden Taloustutkimus teki noin 600 000 euron tuloksen.

SDP:n yrittäjäehdokkaiden liiketuloksen keskiarvo on 87 041 euroa ja keskustan ehdokkaiden 59 000 euroa.

Perussuomalaisten ehdokkaiden yritysten liiketulos menee keskiarvona hieman pakkasen puolelle, -14 000 euroon. Keskiarvoa huonontaa muutaman ehdokkaan tappiollinen tulos. Suurin tappio perussuomalaisten yritysten puolella on -301 000 euroa, paras liiketulos puolestaan 60 000 euroa.

Pienistä puolueista löytyy kiinnostavia tuloksia. Liberaalipuolueen ehdokkaiden liiketulosten keskiarvo on peräti 235 000 euroa. Luku selittyy sillä, että puolueella on vain muutama ehdokas ja liberaalien Severi Virolaisen it-alan yritys teki 654 000 euron tuloksen.

Kristillisdemokraattien liiketulosten keskiarvo on 189 000 euroa. Luku selittyy pitkälti sillä, että Kauko Turusen maalausliike teki 1 008 000 euron tuloksen.

Kaupan alan yrittäjiä eniten

Yrittäjätaustaisista ehdokkaista suurin osa tulee tukku- ja vähittäiskaupan alalta (12%). Seuraavaksi eniten yrittäjäehdokkaita on rakennusalalta (7%) ja teollisuusyrityksistä (7%).

Seuraavina ehdokkaiden alat järjestyksessä ovat majoitus ja ravitseminen (6%), kuljetus ja varastointi (5%) sekä informaatio ja viestintä (5%).

Yli puolet (55%) ehdokkaiden yrityksistä menee tilastolliseen kategoriaan ”muut toimialat”. Tämä yritysjoukko on todella monipuolinen, kategoriassa on esimerkiksi siivousfirmoja, konsultteja, lakitoimistoja, lääkäreitä kuin taiteilijoita ja mainostoimistojakin.

Näin selvitys tehtiin

Ehdokkaiden yrityksiä koskevat talous- ja luokitustiedot perustuvat Asiakastieto Groupin yritystietokantaan ja luokitusjärjestelmään, josta SY:n yrittäjämedioiden toimitus teki ristiintaulukointeja ja analyysejä. Mukana tässä selvityksessä on 303 yrittäjäehdokasta. Heidän tietonsa on koottu Y-tunnusten perusteella.

Eduskuntavaaleissa on mukana kaikkiaan 441 ehdokasta, jotka ovat ilmoittaneet ammatikseen yrittäjä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna