YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sijoittaja tuo leveämpiä hartioita yritykselle – Irtaantuminen yrityksestä voi olla iso henkinen prosessi
Yrityksen myyminen voi tehdä yrittäjästä rikkaan, mutta samalla omasta luomuksesta täytyy luopua. Useat menestyneet yrittäjät auttavat muita aloittelevia yrityksiä alkuun sijoittajan roolissa.
Suuri osa menestyneistä yrittäjistä, jotka ovat itse saaneet rahoitusta enkeli- tai pääomasijoittajilta, ryhtyvät itse enkelisijoittajiksi.
Näin väittävät Anssi Kiviranta ja Matias Mäenpää, jotka ovat perustaneet oman sijoitusyhtiö Leapin tukemaan startup-yritysten alkutaivalta. Kiviranta on Telkku.com -palvelun perustaja, joka myi yrityksensä Alma Medialle vounna 2008. Mäenpää oli B-to-B-palveluyritys Pappila Penkkaala Groupin toimitusjohtaja, kunnes yritys myytiin norjalaiselle Visma-konsernille.
– Enkelisijoittajat ovat tärkeitä, koska ne auttavat yrityksiä siinä vaiheessa, kun yritys ei vielä ole tarpeeksi iso tai kiinnostava pääomasijoittajille, Matias Mäenpää sanoo.
Kiviranta ja Mäenpää ovat koostaneet kirjan yrittäjistä, jotka ovat perustaneet oman yrityksen, kasvattaneet sen ja lopulta myyneet tai saaneet pääomasijoittajan mukaan kasvattamaan yritystä entisestään.
EXIT-nimisessä kirjassa on 15 yrittäjän tarina.
– Exit ei saa olla päätavoite vaan seuraus. Toki raha voi olla osittain motivoiva tekijä, syy se ei saa olla tai lopputuloksesta ei tule hyvä. Pääsyy täytyy olla lisäarvo asiakkaalle, Mäenpää sanoo.
Exitistä alkaa luopuminen
Exit-vaiheeseen kestää keskimäärin 5-10 vuotta perustamisesta. Kun yrittäjä sitten myy osuuden tai koko yrityksen eteenpäin, kokemus voi olla hämmentävä. Henkinen irtaantuminen yrityksestä, jonka on luonut alusta saakka, alkaa.
– Seitsemään vuoteen en nähnyt muuta mahdollisuutta tehdä bisnestä, kuin oma firma. Yhtäkkiä näkee muutakin elämää. Kuukausi kuukaudelta toiminta tuntui vähemmän omalta, kertoo Kotisivukoneen perustaja Mikko Nurminen, jonka yrityksen Fonecta osti vuonna 2013.
Nurminen jäi kotisivukoneeseen töihin kahdeksi vuodeksi kaupan jälkeen.
Matias Mäenpään mukaan puolet yrittäjistä irtaantuu yrityksestä.
– Intressit menevät eri suuntiin, eikä perustajalla ole enää valtaa ja vastuuta, hän toteaa.
Pääomasijoittajan mukaan tulo tuo kuitenkin leveämpiä hartioita, kuten Jungle Juice Barin perustaja Noora Fagerström kertoo. Vaaka Partnersin tuella yritys on voinut tehdä kasvu- ja kansainvälistymisaskeleita, joita yrittäjien omien rahojen turvin ei oltaisi uskallettu ottaa.
Naiset vielä vähemmistössä
Exit-kirjan 15 tarinasta vain kolme on naisten tarinoita. Mäenpään mukaan suhdeluku olisi sama, vaikka esimerkkejä olisi 150.
– Naiset työllistävät usein itsensä, mutta eivät uskalla viedä asioita eteenpäin. Riskinottokyky puuttuu, kun on perheet hoidettavina. Usein naiset jäävät myös yrityksissä taka-alalle, Fagerstöm pohtii.
Hoplopin perustanut Tomi Pulkki näkee vikaa myös kulttuurissa. Hän on aikaisemmin urallaan todistanut tilanteita, joissa nainen toimitusjohtajana ei sopinut.
– Kiinassa kysymykset tulivat porukan vanhimmalle miehelle, vaikka titteli olisi mitä. Myös Suomessa esimerkiksi vuokrasopimusneuvotteluissa sukupuoli on ollut uskottavuuskysymys aikoinaan. Nykyään ei varmasti enää, Pulkki sanoo.
Tasapuolisempaa tulevaisuutta on kuitenkin odotettavissa. Mäenpää ja Kiviranta ovat olleet mukana Turussa startup-kiihdytysohjelma Boostissa. Anssi Kivirannan mukaan parikymppisissä suhdeluku näyttäisi olevan erilainen, ja naiset innokkaampia kasvattamaan yrityksiään.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi