Jare Tiihonen kertoo epäonnistuneista valinnoistaan
– Pelkään uutta 110-prosenttista intohimoa, joka valtaa mut täysin, Jare Tiihonen sanoo. Kuva: Jarno Kylmänen/Glad Media
6.10.2023 klo 16:47
Uutinen

”Sille oli tultava stoppi” – Jare Tiihonen kertoo avoimesti musiikkiuransa vääristä päätöksistä

Jare Tiihonen myöntää katsoneensa peiliin, koska on luottanut vääriin ihmisiin. Nyt hän haluaa keskittyä sijoittamiseen ja rauhalliseen elämään.

Porissa järjestettävien Valtakunnallisten yrittäjäpäivien tuhatpäisen yleisön eteen asteli perjantaina tyytyväisen oloinen Jare Tiihonen.

– Olen saanut hommat aika hyvin raiteilleen. Asiat menevät omalla painollaan, tarpeeksi rauhallisesti.

Tiihosella on omien sanojensa mukaan ”ollut kaikenlaista päällä” musiikkiuran päättymisen jälkeen. Hän on keskittynyt muun muassa sijoittamiseen ja musiikin tekemiseen muille artisteille.

– Tällä hetkellä haluan vain olla Jare, ilman mitään titteleitä. Se on mulle sopiva juttu.

Tiihonen puhui yrittäjäpäivillä kumppanuuksien solmimisesta, niiden päättämisestä ja erilaisten kumppaneiden merkityksestä omalla urallaan. Tilaisuudessa häntä haastatteli Jenni Alexandrova.

Yhtenä merkityksellisimmästä Tiihonen pitää rap-yhtye Herrasmiesliigaa ja sen jäseniä, samoin kuin 5th Element -rap-kollektiivia. Herrasmiesliigassa mukana olivat hänen lisäkseen Brädi ja TS (Tomi Siipikari).

– Jos haluan mielipiteen mihin tahansa asiaan, voin soittaa näille luottokumppaneille. En pysty näkemään mitään sellaista, joka katkaisi välimme. Jos lähtisin tekemään uutta bisnestä, nämä kaverit haluaisin mukaan.

“Tällä hetkellä haluan vain olla Jare, ilman mitään titteleitä. Se on mulle sopiva juttu.”

Jare Tiihonen

Tiihonen on joutunut urallaan lopettamaan useita hyviäkin kumppanuuksia. Ensimmäinen vaikea hetki oli ensimmäisen keikkamyyntitoimiston vaihtaminen.

– Oma juttuni oli kasvanut niin, että tarvitsin enemmän kokemusta ja osaamista. Oli vaikea hetki katkaista yhteistyö keikkamyyntitoimiston kanssa, joka oli ollut mukana hyvällä sydämellä.

Tiihoselle tarjoutui mahdollisuus päästä selvästi kokeneemman myyjän kelkkaan. Kyseinen myyjä lupasi tuplata keikkamäärät.

– Oli pakko mennä kohti uutta. Oli sydäntä särkevää lopettaa yhteistyö vanhan myyjän kanssa, mutta vaihtaminen oli siihen astisen urani paras päätös.

Päätöksen seurauksena keikkamäärät triplaantuivat. Vuotuinen keikkamäärä nousi 150:een. 

”Liksani tuplaantui, minkä jälkeen se tuplaantui”

Musiikkiuran lopettamisen jälkeen Tiihoselle suositeltiin hyvää varainhoitajaa, jota ex-räppäri kävikin tapaamassa.

– Kelasin, että tämä on tyyppi, johon kuuluu luottaa. Myöhemmin opin, että hänen pointtinaan ei ollut varainhoito vaan erilaisten varainhoidon tuotteiden myyminen. Ostin kolme älyttömän huonoa tuotetta, jotka menivät ihan päin honkia. Sain ne jotenkin pelastettua, Tiihonen kertoi yleisölle.

Huono kokemus oli myös ensimmäinen levytyssopimus Sony Musicin kanssa.

– Se kumppanuus oli erittäin huono. Luulin, että taivas aukeaa. Sitten tajusin, että asemani on edelleen kuin omakustannusartistilla.

Yhteistyö kesti parin levyn verran, kunnes levytyssopimus vaihtui Elastisena tunnetun Kimmo Laihon perustamalle Rähinä Recordsille. Tiihonen kuvailee päätöstä ”uudeksi aluksi”.

Sittemmin Tiihonen perusti oman levy-yhtiön ja lyöttäytyi yhteistyöhön Warner Musicin kanssa vuonna 2011.

– Se yhteistyö johti hurjimpiin juttuihin, mitä olen musiikkiurallani tehnyt. Kumppanuus toimi, koska molemmat osapuolet tavoittelivat kuuta taivaalta. Oli sellainen mentaliteetti, että mennään katosta läpi.

Keikkamyynti puolestaan nousi uudelle tasolle, kun Tiihonen vuonna 2015 vaihtoi myyjän Warner Music Livelta Fullsteamille.

– Oli lähes absurdia, miten hyvin kaikki toimi. Liksani tuplaantui, minkä jälkeen se tuplaantui uudelleen.

”Olen luottanut liikaa ihmisiin”

Tiihonen kertoi yrittäjäpäivien yleisölle lopettaneensa musiikkiuransa osin siksi, ettei enää kestänyt jatkuvia paineita.

– Olin kestänyt paineita niin kauan, että sille oli tultava stoppi.

Viimeisten keikkojen jälkeen hän lähti maailmalle tarkoituksenaan unohtaa työt. Toisin kävi, sillä pian hän huomasi olevansa mukana useissa eri projekteissa.

– Kun vahingossa sekaannuin kaikkiin niihin projekteihin, totesin, että olen kusessa. Ei tämän näin pitänyt mennä. Tavoitteenani oli olla paineettomassa tilassa, mutta jouduin hyväksymään, että tällä luonteella ja mielenlaadulla se on vaikeaa.

Myöhemmin hän on todennut, että paineet eivät voi enää ottaa valtaa elämästä.

– Tärkeintä on tietää, että paineistavimmat hetket eivät yleensä kestä ikuisesti. Paineita pitää kestää tietyn aikaa, jolloin mennään äärirajoille.

“Kun vahingossa sekaannuin kaikkiin niihin projekteihin, totesin, että olen kusessa.”

Jare Tiihonen

Viime keväänä Tiihonen oli otsikoissa pieleen menneestä rakennusprojektista, joka eteni Helsingin käräjäoikeuteen. Oikeuden päätöksen mukaan projektissa mukana ollut Tiihosen entinen ystävä tuomittiin törkeästä petoksesta vuoden ja kolmen kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hän joutuu korvaamaan Tiihoselle aiheutuneita taloudellisia vahinkoja yli 100 000 eurolla.

– Voin katsoa itseäni peiliin, miksi olen luottanut liikaa ihmisiin musiikkiurani jälkeisissä hankkeissa, joissa en ole ollut ammattilainen. Kymmenen vuoden päästä saatan silti ajatella, että nämäkin askeleet piti ottaa, jotta olen voinut oppia.

Jare Tiihosen viisi vinkkiä kumppanuuksiin

  1. Arvosta kumppania, joka tekee asioita sydämestään eikä vain yhdeksästä viiteen.
  2. Huono kumppanuus voi kostautua. Ota siis kumppanin valinta tosissaan.
  3. Kun kumppanuus on tullut tiensä päähän, etkä saa kumppanuudesta enää tarpeeksi irti, vaihda kumppani heti. Vaikeimmat vaihdokset voivat olla parhaita päätöksiä.
  4. Älä jää kumppanuuteen velvollisuudesta. Se ei palvele ketään.
  5. Muista katsoa itseäsi peiliin ja myönnä omat huonot päätöksesi.

”Mielenrauha on minulle yhtä kuin onnellisuus”

Huonoistakin päätöksistä huolimatta Tiihonen ei tekisi mitään toisin.

– Ensimmäiset omakustanteeni olivat niin huonoja, että niistä tehdään edelleen pilaa. Sekin on osa kasvutarinaa, jota en poistaisi. Olen täydellisen tyytyväinen siihen, miten musiikkihomma meni.

Tiihosen mieltä lämmittää etenkin se, että hänen musiikkinsa on edelleen korkealla striimitilastoissa.

– Tänä vuonna striimaan enemmän kuin viime vuonna, vaikka viimeinen albumini julkaistiin vuonna 2015.

Yrittäjäpäivien yleisö sai kuulla Tiihoselta myös syvällisempää pohdintaa menestyksestään. Hän painottaa onnellisuuden merkitystä.

– Koko ajan duunissa oleminen ei tuo onnellisuutta. Minulle mielenrauha on yhtä kuin onnellisuus. Pelkään uutta 110-prosenttista intohimoa, joka valtaa mut täysin. Olen kokenut sen ja todennut, että nyt arvostan omaa aikaa ja rauhaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen