YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Sirly Ylläsjärvi sai yllättävän yhteydenoton, joka mullisti hänen elämänsä: ”En ehkä hoksannut, millaisen työn otin vastaan”
Ravintolayrittäjä Sirly Ylläsjärveä kysyttiin äskettäin rahakkaalle yksityiskokkikeikalle.
Sirly Ylläsjärvellä pitää kiirettä. Hän on omistajana kolmessa yrityksessä, joista uusimmassa, Ylläsjärvellä kylpylän rakentamista pian aloittavassa matkailualan yrityksessä hän on paitsi osakas, myös toimitusjohtaja.
Viime aikoina Ylläsjärvi on valmistautunut päättämään kymmenen vuotta pyörittämänsä Aurora Estate -hotellin toiminnan. Taustalla on vuokrasopimuksen päättyminen.
– Kiinteistössä pitäisi tehdä remonttia ja tiloja pitäisi laajentaa. En voi ostaa kiinteistöä, koska se on omistajan suvun mailla, eikä kiinteistön hankkiminen olisi tästä syystä välttämättä järkevääkään. Olisin voinut neuvotella vuokrasopimuksen jatkamisesta, mutta se ei tuntunut hyvältä. Kymmenen vuoden aikana olen todennut, mikä toimii ja mikä ei, Ylläsjärvi kertoo.
Aika ajoin boutique-hotellin pyörittäminen on ollut yrittäjän mukaan ”yhtä selviytymistä”. Koronavuosina yritys oli lähellä konkurssia. Nyt lainat on maksettu, eikä taloudellista taakkaa jää toiminnanb lopettamisen jälkeen.
Ylläsjärven mukaan on parempi siirtyä elämässä eteenpäin.
– Joskus tuttu ja turvallinen tuntuu helpommalta, ja siksi ihminen saattaa jäädä kiinni siihen. Sitten kun lopettaa jonkun asian ja tekee isoja päätöksiä, elämä voi tuntua helpommalta. Uusia mahdollisuuksia pitää ottaa vastaan. Niitä ei tule, jos olet jumissa jossain muualla. Toisaalta ilman riskejä ei tule mahdollisuuksia, Ylläsjärvi tiivistää.
Yrittäjän usko ravintolan konseptiin oli aluksi koetuksella, koska asiakkailta tuli palautetta erikoisesta ideasta.
Erikoinen liikeidea kannatti
Ylläsjärven ajasta merkittävä osa kuluu kaksi vuotta sitten perustetussa Elsa-ravintolassa, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Ylläsjärven matkailualueelta Hannukaisen kylässä. Myös sen Ylläsjärvi omistaa yksin.
Yrittäjän usko ravintolan konseptiin oli aluksi koetuksella, koska asiakkailta tuli palautetta erikoisesta ideasta. Elsassa asiakas istutetaan vieraiden ihmisten viereen, ja ruokalistakin on yllätys. Keittiö peerustuu pohjoismaiseen ja skandinaaviseen ruokaan, jonka ainekset ovat paikallisia.
– Aikaisemmin samassa tilassa pyöritettiin tilausravintolaa. Ajattelin ensin jatkaa samalla konseptilla, mutta onneksi pidin oman pääni ja uudistin ideaa. Aluksi asiakkailta tuli kritiikkiä, ettei ole kiva istua vieraiden ihmisten kanssa. Sittemmin selvisi, että asiakkaat lähtevät ravintolasta hyvin tyytyväisinä.
Ravintolassa on parikymmentä asiakaspaikkaa. Kulunut talvi on ollut yrittäjän mukaan erinomainen.
– Meille on lentänyt asiakkaita Ranskasta asti pelkästään Elsan takia. Uskon, että tämä on ison muutoksen ja käännekohdan vuosi.
Tällä hetkellä Ylläsjärvi kertoo laskuttavansa yhdestä päivän kokkailusta noin 1 000 euroa. Pidempiin sopimuksiin lasketaan eri hinta.
Tuottoisa yksityiskeikka
Parhaillaan Ylläsjärven aika kuluu yksityiskeikalla, jonne hänet palkkasi kuukauden ajan Ylläksellä majoittuva ulkomaalainen perhe. Komennuksen ajan Ylläsjärvi huolehtii kokkauksesta perheen vuokraamassa luksustason huvilassa.
– En ehkä hoksannut, millaisen työn otin vastaan, kun lähetin tarjouksen. Tämä keikka tulee muuttamaan elämäni. Suhde perheeseen on lähentynyt tosi paljon, ja olen auttanut heitä muissakin asioissa Lapissa. He ovat ihastuneet lappilaiseen luontoon ja ihmisiin ja haluavat tehdä bisnestä täällä.
Kuukauden pestin ajan Ylläsjärvi on kokannut maailman eri keittiöiden ruokia aina lappilaisesta aasialaiseen. Välillä on paistettu napolilaista pitsaa paikalle varta vasten tuodussa pitsauunissa.
Välillä Ylläsjärven on pakko kiirehtiä Elsa-ravintolan keittiöön. Silloin perhettä palvelee sijainen.
– Jos olen pois työpaikalta, joku muu on tilallani keittiössä. Yksityiskeikan aika on pois myös markkinoinnista ja myynnistä. Kokonaisuus pitää laskea mukaan yksityiskeikan hintaan.
Rahallisesti yksityiskeikan tekeminen on Ylläsjärven mukaan erittäin kannattavaa. Hän uskoo, että tekisi parhaan tienestin, jos jättäisi ravintolan pyörittämisen vähemmälle ja ottaisi vastaan yksityisiä tilauksia.
– Päivätaksani on aika kova tällä hetkellä. Ravintolan pyörittämisessä on puolestaan isot kulut. On vuokratila, varastoarvo ja henkilökunta. Ravintolabisnes ei ole kovin helppoa.
Tällä hetkellä Ylläsjärvi kertoo laskuttavansa yhdestä päivän kokkailusta noin 1 000 euroa. Pidempiin sopimuksiin lasketaan eri hinta.
”Välillä tekee hyvää käydä vähän kauempana, jotta saa etäisyyttä arkeen.”
Sirly Ylläsjärvi, yrittäjä
Kylpyläprojekti viivästyy
Loppuvuodesta Ylläsjärvi on nykyistä enemmän kiinni Ylläsjärvelle rakennettavassa sauna- ja ravintolamaailma Äkäksessä.
– Olen tehnyt ELY-hakemuksia, joissa on melkoisesti hommaa. Onneksi aikaa vapautuu Aurora Estaten toiminnan loppumisen jälkeen.
Ylläsjärvi on mukana kylpyläyrityksessä vähemmistöosakkuudella. Hän uskoo, että toiminnasta saadaan pian kannattavaa.
– Vähemmistöosakkuuden arvo on suurempi kuin yrityksessä, jonka omistan 100-prosenttisesti, koska kylpyläprojektissa mukana on sijoittajia. Taloudellisesti tämä tulee olemaan iso juttu. Tavoitteena on toiminnan kasvattaminen ja exit, yrittäjä kertoo ja viittaa yritystoiminnan myymiseen tulevaisuudessa.
– Osakkuus on hyvä kannustin itselleni, koska seuraavat vuodet tulevat olemaan työntäyteisiä. Uskon, että kannustimen ansiosta suoriudun paremmin.
Rakennustöiden aloittaminen on hieman myöhässä kaavamuutoksen vuoksi. Tontti sijaitsee Äkäslompolon tulva-alueen vieressä. ELY-keskuksen mukaan alueelle voi rakentaa ja asiasta päätetään lopullisesti kunnanvaltuustossa kesäkuussa.
– Uusi tavoite on avata kylpylä viimeistään vuoden 2026 kesällä. Byrokratia hidastaa aikataulua.
Kaiken kiireen keskellä Ylläsjärvi aikoo varata itselleen myös aikaa rauhoittumiseen.
– Takana on elämäni rankin vuosi. Olen asennoitunut siihen, että teen töitä täysillä siihen asti, kun Aurora Estate loppuu. Toukokuun ajattelin pitää rehellisesti lomaa. Välillä tekee hyvää käydä vähän kauempana, jotta saa etäisyyttä arkeen. Sen jälkeen näkee asiat selkeämmin.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi