YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Johanna ja Edith Mantilan Bloom Deco perustettiin viisi vuotta sitten. Yrityssektorilla heitä työllistävät suuret tapahtumat, yksityispuolella juhlat, kuten häät.
7.4.2025 klo 10:42
Uutinen

Sisarukset toivat Suomeen suuren maailman kukkainstallaatiot – Tuttu näky eri kauppakeskuksissa ja isoilla festareilla

Kahden sisaruksen keinokukkabisnes tavoitti juuri miljoonan liikevaihdon.

Ensin oli idea, sitten alettiin toimia. Näin kuvailee toimitusjohtaja Johanna Mantila yrityksensä Bloom Decon suoraviivaista alkua viisi vuotta sitten.

– Ihan aluksi etsimme Googlesta yrityksiä, soitimme ja lähetimme sähköpostia, hän kertoo.

Johanna omistaa kukkasomistus- ja juhlastailausyrityksen Bloom Decon yhdessä siskonsa Edith Mantilan kanssa. Sisko toimii yrityksen visuaalisena johtajana. 

Bloom Decon idea syntyi Edithin reppureissulla Australiassa. Edith hoiti lapsia yrittäjäperheessä, joka teki kukkasomistuksia eri tapahtumiin. Eivätkä somisteet olleet mitä tahansa asetelmia, vaan massiivisia kokonaisuuksia esimerkiksi häihin, joiden budjetti saattoi olla puoli miljoonaa dollaria. Edithkin pääsi kokeilemaan asetelmien tekemistä ja oli siinä hyvin taitava.

– Hänelle sanottiin, että hänellä on superhyvä visuaalinen silmä, kehotettiin käymään koulut Suomessa ja palaamaan sitten perheeseen töihin, Johanna Mantila kertoo.

Heti lentoon

Edith Mantila palasi Suomeen ja haki kulttuurituotannon koulutusohjelmaan, mutta jäi toiselle varasijalle.

Sen jälkeen hän heitti siskolleen Johannalle idean, voisiko samanlainen bisnes pienemmässä mittakaavassa toimia Suomessa. Somistukset tehtäisiin laadukkaista, aidonoloisista silkkikukista, jotka kestäisivät uusiokäyttöä.

Johanna oli tehnyt pätkätöitä ja toiminut pitkään kotona lapsensa omaishoitajana. Hän innostui heti ideasta.

– Olen sellainen spontaani heittäytyjä, sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut. Lisäksi olin tehnyt ennenkin myyntityötä, joten ajattelin, että se voisi olla juttuni.

Siispä sisarukset käyttivät referenssinä Edithin Australiassa tekemiä kukkasomistuksia ja lähestyivät mahdollisia asiakkaita.

– Se oli ihan puhdasta kylmäkontaktointia sähköpostitse, Johanna kertoo.

Peräti viidet musiikkifestivaalit kiinnostuivat heti kukkainstallaatioista, ja keikat sovittiin seuraavalle kesälle.

– Mutta jotta kaikki ei olisi ollut liian hyvää ollakseen totta, kolmen viikon päästä yrityksen perustamisesta tuli korona. Suomi sulkeutui ja kaikki kesän tapahtumat peruttiin, Johanna kertoo.

Kukkia apteekkeihin

Vaikka korona oli sulkenut valtaosan tapahtumista, ihmisten täytyi hoitaa silti pakollisia asioitaan. Siskokset ryhtyivät miettimään, missä paikoissa kansalaisten täytyi käydä koronasta huolimatta. 

He alkoivat tarjota kukkainstallaatioita esimerkiksi apteekeille ja ruokakauppojen hevi-osastoille. Pikkuhiljaa somistuksista kiinnostuivat myös kauppakeskukset, ja Bloom Deco pyydettiin somistamaan missikisojakin. 

Koronan helpottaessa myös kesäfestarien keikat toteutuivat. Yrityksen kukka-asetelmia on nähty esimerkiksi Ruisrockissa ja Ilosaarirockissa sekä Flow’ssa.

Viime vuosina Bloom Deco on somistanut esimerkiksi Helsingissä Stockmannin lipan, Forumin kauppakeskuksen sisäänkäynnin ja Löylyn. Lapissa heidän kädenjälkeään on nähty Jounin kaupassa ja Sampo Kaulasen omistamissa luksushuoneistoissa.

Johanna kertoo, että kukkainstallaatiot avaavat uuden markkinointiväylän myös yrityksille.

– Usein ihmiset kuvaavat niiden edessä selfieitä someen, jolloin yrityksenkin logo saa näkyvyyttä.

Miljoonan liikevaihto

Viidessä vuodessa Bloom Deco on kasvanut niin paljon, että se tavoitti juuri päättyneellä tilikaudellaan miljoonan liikevaihdon. Johanna kertoo, että parhaana myyntikuukautenaan yritys teki 160 000 euron liikevaihdon. 

– Silloin oli kesäsesonki kuumimmillaan, kaikki halusivat asetelmia samana kuukautena. Markkina kuitenkin muuttuu koko ajan, ja meidän täytyy mukautua samalla, Johanna sanoo.

Bloom Decon asiakkaista noin 80 prosenttia on yrityksiä. Jatkuvasti kasvavalla yksityispuolella heitä työllistävät eniten häät ja muut juhlat. 

Bloom Decon käyttämien silkkikukkien toimittajat ovat Euroopassa, ja kukat tehdään Kiinassa. Tehtailla on sertifikaatit, joilla valvotaan muun muassa työolosuhteita. 

– Haluan nukkua yöni rauhassa. Meille yksi tärkeimpiä asioita on se, mistä kukkamme tulevat ja miten ne tehdään, Johanna painottaa.

Viisi vuotta sitten hankitut silkkikukat ovat edelleen käytössä eri tapahtumissa.

– Pyrimme aina tilaamaan tuotteita, jotka trendaisivat pitkään ja niiden käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä.

 – Toisaalta kukat ja kasvit ovat aina muodissa. Toki tietyt muodot ja värit saattavat trendata, esimerkiksi tänä keväänä pastellisävyt.

Bloom Decolla ei ollut pitkään aikaan kilpailijoita, mutta nyt markkinoille on tullut muitakin silkkikukkayrittäjiä. 

– Meillä kuitenkin on selkeästi etulyöntiasema, lähtökohtaisesti meidät tiedetään tapahtuma-alalla. 

Kasvu tekee kipeääkin

Johanna kertoo, että yksi Bloom Decon missioista on muuttaa silkki- ja keinokukka-alaa.

– Kaikki muistavat mummon ulkohuussissa olevan pikkuisen, pölyttyneen muovipelargonian. Me olemme muuttaneet tätä käsitystä, koska tämän päivän silkkikukat ovat todella aidon näköisiä, Johanna sanoo.

Hän sanoo, että silkkikukat ovat myös ympäristölle ystävällisempiä kuin oikeat, sillä niiden käyttöikä on pidempi. Ne eivät allergisoi, ja niiden avulla on mahdollista tehdä valtavan kokoisia kukkainstallaatioita, mikä ei onnistuisi aidoilla kukilla.

Johanna on toki iloinen Bloom Decon kasvusta, mutta hän sanoo sen samalla tekevän todella kipeää. Kasvu tarkoittaa myös yrittäjän vastuun kasvamista. 

– Kasvu vaatii hirveitä investointeja, pitää rakentaa esimerkiksi varastointi- ja kuljetusjärjestelmää sekä kasvattaa henkilöstöä. Samaan aikaan on kovat paineet myynnistä, Johanna sanoo.

Hän sanoo yrittäjyyden vaativan valtavaa paineensietokykyä ja myöntää, että välillä hänen oma paineensietokykynsä on ollut tapissa. 

– Nykyisin en ole vastuussa vain itsestäni ja omasta toimeentulostani, vaan tiimistäni ja koko yrityksestä. Meidän pitää koko ajan mukautua ja miettiä, missä voisimme kehittyä, Johanna kuvailee.

Ilman velkarahaa

Johanna sanoo, että Suomessa yrittäjyys ei ole kovin helppoa.

– Ei Suomessa yrittäjällä ole mitään turvaa. Jos jotain tapahtuu, kukaan ei tule pelastamaan.

Johanna korostaa, että yrittäjyys onkin kutsumusammatti.

– Rikastumaan ei Suomessa kovin helposti yrittäjyydellä pääse. Tekemiseen pitää olla intohimo, sillä tämä on elämäntapa.

Johanna korostaa, että Bloom Deco on päässyt nykyiseen kokoluokkaansa ilman velkarahaa. Yrityksen alkuaikoina sisarukset ottivat etukäteismaksua töistään, ja pääoma kasvoi pikkuhiljaa.

Alan epävarmuuden takia Mantilat eivät ole halunneet palkata työntekijöitä. Heillä on viisi alihankkijaa, jotka tekevät töitä 100–150 tuntia kuukaudessa.

Isä mentorina

Sosiaalisessa mediassa hämmästeltiin vastikään Bloom Decon 89 euron hintaista tulppaanikimppua. Johanna sanoo, että kimppuja on mahdotonta myydä halvemmalla, koska muuten yritystoiminta ei enää olisi kannattavaa. 

– Hinta muodostuu muun muassa laadukkaista materiaaleista, varastoinnista sekä pakkaus- ja sidontakuluista. Pelkästään alvin osuus on jo 25 prosenttia.

Yritys pyrkii rakentamaan palveluistaan ystävällisempiä kuluttajan lompakolle. Johanna kertoo, että esimerkiksi häitä järjestävät asiakkaat voivat itse hakea vuokraamansa somisteet Bloom Decon varastolta, jolloin toimituskulut säästyvät.

Tulevaisuudessa Bloom Decon on tarkoitus laajentua Euroopan markkinoille.

– Viime syksynä kävimme tekemässä häät Italiassa, ja ensi kesänä teemme häät Tallinnassa. Lisäksi Tallinnassakin on kysyntää kauppakeskuksissa. Tämänkaltaista palvelua kaivataan myös Pohjoismaissa.

Johanna kertoo, että sisarusten isä on ollut tärkeä mentori yrittämisessä. 

– Isäni kasvatti kotipihaltaan matkailuautobisneksen 25 miljoonan euron liikevaihtoon. Sanoisin, että ilman isää olisi varmasti tullut tehtyä huonompia ratkaisuja.

Myös sisko Edithin kanssa yrittäminen on ollut toimiva ratkaisu.

– Sisko on ollut tuki ja turva, ja nostanut jaloilleen vaikeina aikoina. En missään nimessä lähtisi tähän kenenkään muun kanssa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Kaisu Puranen