Kuvituskuva.
4.7.2022 klo 11:26
Uutinen

Sitouta nuoret työntekijät yritykseesi – Kahdeksan vinkkiä parempaan johtamiseen

Haluaisitko yritykseesi nuoria osaajia? Tai pohditko, miten voisit kehittyä ikäjohtamisessa? Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston puheenjohtaja Aino Papinniemi ja varapuheenjohtaja Kiia Riuttula kokosivat listan nykyaikaisen johtajuuden aineksista, joilla vastaat paremmin erityisesti nuorempien sukupolvien odotuksiin työelämästä.

1. Opi motivoimaan ja anna energiaa

Kun ihmiset ovat vuorovaikutuksessa kanssasi, lähtevätkö he useimmiten motivoituneina ja energisinä kohti seuraavaa tehtävää? Jos eivät, mitä voisit tehdä toisin?

2. Tunnista heikkoutesi johtajana

Oletko reaktiivinen? Oletko aina väsynyt? Tuleeko egosi toisinaan hyvien päätösten tielle? Älä piilottele heikkouksiasi vaan työstä niitä yhdessä muiden kanssa. Inhimillisyys lisää luotettavuutta.

3. Sopeudu uusiin tapoihin tehdä töitä

Jäykät organisaatiorakenteet ja kellokortit alkavat olla osa menneisyyttä. Esimerkiksi etätyö on tullut jäädäkseen, samoin erilaiset digitaaliset työkalutkin.

4. Pelkästään raha ei ratkaise

Raha on tärkeä asia, mutta hyvinvointi ja viihtyisä työpaikka tulevat lähellä perässä. Voisitko johtajana tukea tekijöiden hyvinvointia erilaisilla eduilla, järjestämällä rentoja yhteisiä hetkiä ja tarjoamalla mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen?

5. Kuuntele ja kunnioita

Hyvä johtaja osaa puhumisen lisäksi myös kuunnella. Hän kerää aktiivisesti tietoa ympäriltään kehittääkseen itseään ja organisaatiota. Inhimillisyys ja empatiakyky ovat piirteitä, joita nuoret arvostavat. Johtajana johdat ihmisiä, et vain numeroita tai liikevaihtoa.

6. Ole selkeä

Selkeys on kiltteyttä kaikkia kohtaan. Epäselvät tavoitteet, aikataulut ja toimintamallit väsyttävät tiimiäsi.

7. Katse eteen ja suupielet ylöspäin

Pelolla johtaminen on melkein yhtä vanha asia kuin dinosaurukset. Yhdessä tekemisellä ja positiivisella otteella asiat viedään varmemmin maaliin. Luo ilmapiiri, jossa on mukava tehdä töitä yhteisten asioiden eteen.

8. Anna vastuuta ja vapautta

Anna työntekijöillesi mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä. Onnistunut lopputulos voidaan saavuttaa monella tavalla. Vaihtoehtoiset tavat tehdä asioita voivat johtaa ahaa-elämyksiin ja asioiden kehittämiseen, joista hyötyy koko organisaatio.


Aino Papinniemi.

Aino Papinniemi: Minkälainen tekemisen kulttuuri houkuttelee nuoria?

“Yrityksissä, järjestöissä ja politiikassa olisi paljon tilaa innokkaille nuorille. Vellova maailma suorastaan huokailee tuoreiden ja optimististen innovaatioiden perään ja kukas sen parempi sellaisen rakentaja, kuin nuori tekijä yksin tai kokeneiden johtajien ja tiimin kanssa.

Työ ei kuitenkaan aina kohtaa tekijäänsä. Nuoret etsivät työltä suurempaa merkitystä ja he haluavat toimia omien arvojensa mukaisesti vanhoja porrasmalleja karsastaen. Vastapainoksi pitkää uraa tehneet saattavat kummastella plus miinus milleniaalin heiluvaa resilienssiä tai malttamattomuutta. Minulle on jopa sanottu, että jotta nykynuorten kanssa pärjää, pitäisi olla lastentarhanopettajan koulutus.

Tiedän, kaikki tämä on yleistystä, joten koitan tiivistää ajatukseni toisin: nuoria halutaan enemmän mukaan, mutta osapuolten tarpeissa, kommunikaatiossa tai odotuksissa vaikuttaa olevan jonkinlaista kitkaa.

Joten mikä neuvoksi?

Tämä pulma ei ole uusi eikä helposti ratkaistavissa. Yllä mainitut vinkit parempaan johtamiseen ovat kuitenkin askel oikeaan suuntaan. Mikäli johtamisen tyyli laahaa jossain leveiden lahkeiden ja diskomusiikin tuolla puolen, on ongelmia luvassa varsinkin nuorempien sukupolvien kanssa. Hyvä johtaja kykenee muutokseen, vaikka se tarkoittaisikin välillä matkaa itseensä.

Kun johtaja on ajan tasalla, yrityksen kulttuuria on mahdollisuus rakentaa nuoria houkuttelevaksi. Oman kokemukseni mukaan tällainen kulttuuri tarkoittaa joustavaa, valmentavaa, oikeudenmukaista, selkeää ja toisinaan leikkisää työskentely-ympäristöä.

Jos muutosta haluaa, muutosta täytyy tehdä. Minkälaisia askeleita teidän organisaationne olisi viisasta ottaa seuraavaksi, jotta saisitte enemmän nuoria rikastamaan rivejänne?”

Kirjoittaja Aino Papinniemi on Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston HYNY:n puheenjohtaja.

Teksti Aino Papinniemi ja Kiia Riuttula
Kuvat Adobe Stock ja Aleksi Ahokas, Aatelma Oy

Juttu on julkaisu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -lehden numerossa 1/2022. Lue koko lehti tästä.