YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.12.2019 klo 09:00
Uutinen

Siva Parlar on kasvattanut kebab-lihan korvaavan Vönerin kansainvälisille markkinoille – Nyt oli oikea aika luopua pizzeriasta, josta kaikki lähti

Siva Parlar on kehittänyt vegaaneille sopivan Kebabin korvikkeen ja vie sitä nyt kovaa tahtia maailmalle. Samalla hän on omistanut pizzerian Kruununhaassa. Nyt on aika keskittyä vain Vöneriin.

Harvalla yrittäjällä on mahdollisuus myydä sama yritys kahteen kertaan. Siva Parlar luopuu Pizza Express Kruununhaka-ravintolastaan Helsingissä Mariankadulla jo toistamiseen.

– Oli tarkoitus myydä tämä jo aikaisemmin, mutta piti löytää oikea tapa luopua. Olisin voinut laittaa ovet kiinni, myydä kalusteet tai liiketoiminnan, Parlar kertoo.

Nyt ratkaisu on toisenlainen. Yritystä jatkaa kolme vuotta työntekijänä ravintolassa toiminut kokki Karez Anwar. Hän pyörittää ravintolaa toiminimen kautta ja vuokraa koneet ja laitteet sekä toimii alivuokralaisena ravintolan tiloissa.

– Karez haluaa toimia yrittäjänä, mutta hän ei saanut pankista lainaa yrityksen ostoon. Autan hänet alkuun ja toivotaan, että vuoden jälkeen on näyttää pankille, että tämä toimii. Minulle ei ole tärkeää saada myyntirahoja tilille tänään, Parlar sanoo.

Anwarin suomen kielessä on vielä puutteita, mutta Parlar Turkin kurdina ja Anwar Irakin kurdina puhuvat yhteistä kieltä.

– Jos Karez saa toiminnan pyörimään, työllistää itsensä ja pari muuta, se on minulle ok. Hän on taitava tyyppi, Parlar jatkaa.

Vöner kasvaa ja kansainvälistyy

Jatkajaa Mariankadun pizzeria kaipasikin. Parlar on kiireinen kasvattaessaan ja kansainvälistäessään vegaanista vehnäproteiinista valmistettua Vöner -seitania ja muita Vöner-tuotteita, ettei ravintolan pyörittämiseen liikene enää aikaa.

Vöneriä viedään nyt kolmeen maahan ja tuoteperhe on kasvanut kastikkeilla sekä viipaloiduilla versioilla. Liikevaihto vuonna 2018 oli 680 000 euroa ja liikevoitto 48 000. Tämän vuoden tavoite on 1,5 miljoonaa euroa.

Mariankadun pizzeria oli Parlarin vanhempien yritys, jota Siva jatkoi vuonna 2010. Hänestä piti tulla lentäjä, mutta hermosäryt katkaisivat siltä unelmalta siivet.

Yrittäjäluonne näkyi Parlarissa varhain. Hän halusi luoda jotain omaa.

– Vaihdoin ravintolan nimen, menun ja sisustuksen. Kehittelin ja mietin konseptia. Otin vaikutteita Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen ketjuista ja keittokirjoista. Halusin tehdä laadukasta, joten hinnat ovat aina olleet hieman keskitasoa kalliimmat, Parlar sanoo.

Lisäksi hän on tuonut maahan pizzapöytiä, jotka estävät pizzalaatikon tarttumasta pizzaan, pakkaustarvikkeita sekä konsultoinut muita ravintola-alan yrittäjiä esimerkiksi menun, markkinoinnin ja muun toiminnan kanssa.

Lounasravintola oli virhe

Nälkä kasvaa syödessä. Vuonna 2014 Parlar myi Kruununhaan ravintolan ensimmäisen kerran. Hän halusi isomman ravintolan ja uuden konseptin. Hän perusti Konalaan lounasravintolan. Se oli virhe.

– Koin kulttuurishokin. Työ pizzeriassa on iltapainotteista. Ajattelin, että lounasravintola olisi helpompaa, mutta en tajunnut, että jos ravintola on auki aamukymmenestä kolmeen iltapäivällä, minun täytyy herätä aamulla viideltä. En ole aamuihminen ollenkaan. Vajaan vuoden jälkeen totesin, että nyt riittää ja myin ravintolan pois, Parlar kertoo hymyillen.

Parlar etsi uutta paikkaa. Hän oli jo loppusuoralla töölöläisessä ravintolassa, mutta juuri ennen sopimuksen allekirjoitusta kävi ilmi, että kiinteistössä oli alkamassa putkiremontti.

Mariankadun ravintolan yrittäjä ei aluksi halunnut myydä ravintolaa takaisin Parlarille, mutta soitti perään.

– Hänen liikevaihtonsa oli tippunut 60-70 prosenttia, joten sain ravintolan halvalla takaisin.

Vegaaninen pitsa toi jonon ovelle

Vuonna 2016 Parlarin ystävä toi hänelle vegaanijuuston ja pyysi tekemään siitä pizzaa. Parlar lupasi kokeilla ja kertoi Facebookin Sipsikaljavegaanit -ryhmässä, että Mariankadulta saa vegaanista pitsaa.

– Tulin aamulla töihin puoli kymmeneltä ja ovella oli jono. Jouduin tuottamaan pettymyksen ja kertomaan, että pitsaa saisi vasta loppuviikosta.

Siitä alkoi kuukausien intensiivinen opiskelu siitä, mitä veganismi tarkoittaa. Tavoitteena oli tarjota muutakin kuin pitsaa. Parlar tuijotti kebablihavarrasta ja mietti, miten siitä saisi vegaanisen version. Hän halusin ”shown” vuoksi samanlaisen mötikän ilman eläinperäisiä aineosia.

– Tein kokeiluja öisin, kun ravintola meni kiinni. En tiennyt seitanista vielä tuolloin mitään.

Lopulta mötikkä syntyi ja myöhemmin sen tuotanto siirtyi ravintolan keittiöstä pirkanmaalaiselle tehtaalle. Parlar teki vegaanimötikästä videon ja otti kuvia. Sitten hän lähti Viroon lomalle.

– Julkaisin kuvat Facebookissa ja menin Virossa suihkuun. Kun tulin ulos, puhelimessa oli kymmeniä puheluita ja viestejä.

Aluksi Vöneriksi ristittyä vegaanimötikkää myytiin vain Kruununhaassa, mutta pian se levisi Turkuun, Tampereelle ja Joensuuhun saakka. Parlarilla ei ollut aavistustakaan logistiikasta, patenteista tai tavaramerkeistä. Kaikkea on opittu tehdessä, välillä kantapään kautta.

– Aluksi kiersin ravintoloita, koska tajusin, että heillä ei ole menua, markkinointia tai mitään vegaanista. Minun täytyi tehdä se heille. Kiersin ravintoloita iltaisin kymmenen jälkeen, kun sain oman ravintolan suljettua. Kolmessa kuukaudessa sain Vönerin 72 ravintolaan, Parlar kertoo.

Valmistus Saksaan, kastikkeet Suomesta

Sittemmin Vönerin tuotanto on siirtynyt Saksaan, sillä Pirkanmaan tehtaalta loppui kapasiteetti. Uuteen koneeseen olisi tarvittu 250 000 euroa, eikä Parlarilla tai tehtaalla ollut sellaisia investointirahoja. Saksasta löytyi sopimusvalmistaja, jonka kanssa työ toimii. Kastikkeet tehdään edelleen Suomessa.

Vönerin osakas on alusta saakka ollut Ecolink-tukkukaupan Maxim Laxberg, joka tuonut osaamista logistiikan ja muiden käytännönasioiden organisointiin. Marraskuussa 2018 mukaan tuli myös pankkialalla työskennellyt Christer Schoultz, joka on tuonut talousosaamista, kun uusia maita, asiakkuuksia ja vientisopimuksia tulee enemmän. Parlarin tehtävä on vöneröidä, eli myydä ja markkinoida tuotteita.

– Minulla on pöytälaatikossa myös uusia ravintolakonseptien ideoita. Enää ei harmita, ettei minusta tullut lentäjää, Parlar sanoo.

Suuntana Yhdysvallat

Parlar on jahdannut unelmaansa ja kasvattanut ideastaan menestyvän liiketoiminnan. Valtavia riskejä hän on kuitenkin välttänyt. Yritys on kasvanut omarahoitteisesti ilman lainoja ja suuria investointeja. Alkuvaiheessa hän ei maksanut itselleen palkkaa ja päivät venyivät pikkutunneille yöllä.

– En kokenut menettäväni mitään muuta kuin tunteja päivästä. Olen ollut onnekas, kun tämän toiminnan perustamiseen ei ole tarvittu juuri yhtään rahaa. Alussa saatiin hyvät sopimukset tehtaan kanssa. Uskon silti, että jos minulla ei olisi ollut pizzeriaa, olisin voinut käyttää toki vielä enemmän työtunteja Vöneriin, mutta ilman pizzeriaa ei ehkä myöskään olisi Vöneriä.

Vöner Oy:n osakkeet ovat matkan varrella kasvattaneet arvoaan miljooniin euroihin.

– Meidän haaveena ja realistisena tavoitteena on saada Vöner ensin 5-7 Euroopan maahan ja sen jälkeen tähdätä jopa Yhdysvaltoihin. Uskon, että tuotteella on kysyntää, kun ottaa huomioon maapallon tilanteen. Me tarjotaan meidän tuotteella montakin ratkaisua tämän päivän vaikeimpiin kysymyksiin, kuten ilmastonmuutokseen, Parlar sanoo.

Uusi yrittäjä pitää perinnettä yllä

Karez Anwar on uuden edessä. Samoissa työtunneissa on nykyään paljon enemmän työtä, tehtävää ja uutta opittavaa. Hallinnolliset työt ja kirjanpito ovat outoja. Intoa kuitenkin löytyy.

– Tässä ravintolassa on aina julkaistu uutuuksia. Aion ylläpitää perinnettä. Nyt uutta on niin paljon, että ei riitä kapasiteetti isoihin muutoksiin, mutta pikkujoulukaudelle ajattelin tuoda kasvis- ja liharuokaboxeja sekä perusvalikoimaan paahdettuja rullia. Joka kaudelle voisin tuoda uusia omia juttuja, hän kaavailee.

Juttu on julkaistu Yrittäjä-lehdessä 06/2019.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi