YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sivutoiminen yrittäjä, tiesitkö tämän YEL-vakuutuksesta
Lain mukaan YEL-vakuutus on yrittäjälle pakollinen puolen vuoden aikana siitä, kun yrittäjä katsotaan YEL-velvolliseksi. Kuva: Getty Images
15.11.2024 klo 07:11
Uutinen

Sivutoiminen yrittäjä, älä tee tätä virhettä – Lue ohjeet YEL-vakuuttamiseen

YEL-vakuutus koskee myös sivutoimista yrittäjää.

Sivutoiminen yrittäjyyden kasvanut suosio näkyy eläkeyhtiöiden asiakaspalvelussa.

– Yleisin kysymys on yrittäjän työpanoksen määrittely ja sitä kautta työtulon määräytyminen, Elon vakuutusjohtaja Harri Kangaskoski kertoo.

Sivutoimisen yrittäjän työpanos määritellään samoin perustein kuin muidenkin yrittäjien: työpanoksen tulisi vastata kohtuullista palkkaa, jota samasta työstä saisi työntekijänä. Määrittelyssä käytetään apuna Eläketurvakeskuksen laskuria.

– Pääsääntöisesti sivutoimisen yrittäjän liikevaihto on ainakin liiketoiminnan alussa matala, jolloin YEL-työtulo asettuu lähelle minimiä. Joillakin saattaa olla alussa liikevaihtoa enemmänkin, mutta työpanos on silti pieni, esimerkiksi muutama tunti viikossa.

Moni sivutoiminen yrittäjä on työsuhteessa. Yleinen väärinkäsitys on Kangaskosken mukaan se, että työsuhteen vakuutus riittäisi.

– Sivutoiminen yrittäjä on YEL-velvollinen. Eläketurvakeskus valvoo vakuutuksen ottamista. Jos sivutoimisella yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, se on jossain vaiheessa otettava takautuvasti.

Elon uusista YEL-asiakkaista hieman alle neljäsosa on sivutoimisia yrittäjiä. Määrä on kasvanut muutamalla prosentilla vuoden 2019 jälkeen.

Lain mukaan YEL-vakuutus on yrittäjälle pakollinen puolen vuoden aikana siitä, kun yrittäjä katsotaan YEL-velvolliseksi. YEL-velvollisuuden osalta ei ole merkitystä sillä, onko kyseessä toiminimi vai esimerkiksi laskutuspalvelua käyttävä yritys.

– Jos yritys on aloittanut toimintansa esimerkiksi lokakuussa ja tuloa alkaa kertyä tammikuussa, vakuutus tulisi hankkia tammikuusta alkaen, Kangaskoski opastaa.

Näin YEL-vakuuttaminen koskee sivutoimista yrittäjää

Pitääkö sivutoimisen yrittäjän ottaa YEL-vakuutus?

Myös sivutoimisen yrittäjän tulee ottaa YEL-vakuutus ja maksaa YEL-maksut siitä alkaen, kun toiminnan laajuus ylittää vakuuttamisen minimirajan. Ei ole merkitystä, toimiiko yrittäjä osa-aikaisesti, sivutoimisesti, kausiluonteisesti, pienimuotoisesti tai satunnaisesti.

Näin paljon maksat

Maksuprosentti on sama kokoaikaisella ja osa-aikaisella yrittäjällä. Vuonna 2024 YEL-vakuutusmaksu on alle 53-vuotiaille ja yli 62-vuotiaille yrittäjille 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiaille 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta. Prosentit ovat samat myös vuonna 2025.

Osa-aikaista yrittäjätyötä tekevän YEL-maksu on usein pienempi kuin kokoaikaisella yrittäjällä, koska myös työpanoksen arvo eli YEL-työtulo on pienempi. YEL-vakuutusta ei tarvita, jos työpanoksen arvo jää vuositasolla alle 9 010, 28 euroon eli noin 750 euroon kuukaudessa (vuonna 2024). Vuonna 2025 YEL-työtulon alaraja on 9 208,43 euroa.

Alennus ensikertalaiselle

Kun henkilö aloittaa yrittäjänä ensimmäistä kertaa, hän saa 22 prosentin suuruisen alennuksen YEL-vakuutusmaksusta. Maksualennuksen saa yrittäjätoiminnan 48 ensimmäiseltä kuukaudelta. Jos ensimmäinen yrittäjäjakso kestää alle 48 kuukautta, voi maksualennuksen saada jäljellä olevalle alennusajalle vielä toisessa yrittäjäjaksossa.

YEL-maksu vähennetään verotuksessa

Osan YEL-maksusta saa jälkikäteen takaisin verotuksen kautta. YEL-maksut voi vähentää kokonaisuudessaan joko omassa, puolison tai mahdollisen yrityksen verotuksessa, jos yritys maksaa YEL-maksun.

YEL voimaan kuuden kuukauden sisällä

Jos yrittäjä ottaa vakuutuksen takautuvasti, sen voimassaolo tulee alkaa siitä, kun henkilö aloitti yrittäjyyden. YEL-maksut tulevat maksettavaksi koko vakuutuksen voimassaoloajalta. Jos YEL-vakuuttamisen alainen yrittäjyys alkaa esimerkiksi tammikuussa, yrittäjällä on kuusi kuukautta aikaa ottaa vakuutus voimaan takautuvasti tammikuusta alkaen. Jos vakuutus otetaan tätä myöhemmin, yrittäjä voi joutua maksamaan työeläkevakuutusmaksun lisäksi laiminlyöntikorotuksen eli työeläkevakuutusmaksun korotettuna.

Lähde: Ilmarinen

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Pauli Reinikainen