YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sohvi saa uudet tulisijaelementit
Museovirasto on myöntänyt yhteensä 100 000 euroa avustuksia 15 liikenteen ja viestinnän kulttuuriperintöhankkeelle. Forssan seudulla kaksi kohdetta sai avustusta.
Museovirasto on myöntänyt yhteensä 100 000 euroa avustuksia 15 liikenteen ja viestinnän kulttuuriperintöhankkeelle. Avustusta saaneista kohteista viisi liittyi liikenne- ja viestintäalan museoiden hankkeisiin ja kymmenen erilaisten maaliikenteen kulkuvälineiden restaurointiin tai konservointiin. Museoille avustusta myönnettiin liikenteeseen tai viestintään liittyviin kokoelmia, näyttelyitä ja yleisötyötä kehittäviin hankkeisiin.
Kulkuvälineistä avustuksia saivat kolmen rautatiekohteen, kolmen auton, kahden kaivinkoneen sekä kiitoreen ja traktorin restaurointi tai konservointi. Yksi rautatiekohteista on Jokioisilla ja yksi kaivinkoneista Tammelassa. Vanhin avustetuista kulkuvälineistä on Tampellan tehtaalla Tampereella 1917 valmistunut höyryveturi HKR 5, joka on aikoinaan liikennöinyt Hyvinkään-Karkkilan-radalla ja tunnetaan tuttujen kesken nimellä ”Sohvi”. Jokioisten Museorautatieyhdistys ry sai 5 800 euroa höyryveturin höyrykattilan tulisijaelementtien uusimiseen.
Kotimaista teollisuushistoriaa ja käsityötaitoa edustaa Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi myös moni muu avustettavista kulkuvälineistä. Tällaisia ovat esimerkiksi Oy Suomen koritehdas Ab:n vuonna 1956 valmistama Sisu-Donau -pakettiauto, Vaasassa vuonna 1940 rakennettu puukaasukäyttöinen Wasa-traktori, Lokomon ensimmäisen kaivinkonesarjan edustaja Teräsmies 3 vuodelta 1950 sekä Santahaminassa Puolustusvoimain konepajalla vuonna 1954 valmistunut hydraulisen traktorikaivurin prototyyppi Riuku-Vammas. Mustialan maatalousmuseoon sijoitetun Riuku-Vammaksen analysointeihin ja konservointiin myönnettiin 4 400 euron avustus tammelalaiselle Mäenhovin Metallille.
Suurin avustus, 10 700 euroa, myönnettiin Turun seudun mobilisteille Ilves-merkkisen auton entisöintiin. Ilves on kaarinalaisen K. Nummelan koritehtaan prototyypiksi jäänyt farmariauto vuodelta 1952.
Kaikkiaan avustushakemuksia saapui 40, ja haettu summa oli yhteensä 596 684 euroa. Hakemusten määrästä hieman yli puolet kohdistui liikennevälineiden restaurointiin tai konservointiin ja hieman vajaa puolet museoiden kehittämishankkeisiin.
Hämeen Yritysviestintä,
toimitus@hameenyrityssanomat.fi