YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
SolidComp tähtää vientiin – ensimmäinen projekti Ruotsiin onnistuneesti takana
Kuopiolainen tällä hetkellä noin miljoonan liikevaihtoa pyörittävä SolidComp perustettiin vuonna 2011 mutta varsinaisesti kolme vuotta sitten tehtiin päätös kansainvälistymisestä, kertoo toimitusjohtaja Sandor Nagy. Yritys osallistuu Savon Yrittäjien International Call-kansainvälistymispalveluun ja osallistui Demo North ammattiostaja – ja päättäjätapahtumaan Luulajassa tämän vuoden toukokuussa.
– Löysimme tapahtumasta partnerin, jonka kanssa toteutimme ensimmäisen suoran vientikauppamme suurelle tehdastilaajalle, kertaa toimitusjohtaja Sandor Nagy.
Sitä aiemmin yritys on osallistunut useisiin ulkomaan sellu-, paperi- ja kaivosprojekteihin Euroopassa ja aina Etelä-Koreaan saakka viime vuonna, joten kokemusta kansainvälisistä vaatimuksista SolidCompilla jo on. Yrityksen osaaminen perustuu digitaalinen kaksonen – Reality Twin toimintamalliin, jolloin tuotantolaitoksesta tehdään todellisuutta vastaava 3D-malli. Tämä palvelee tilaajaa mm. kenttätöiden suunnittelussa, vikojen paikannuksessa ja asennuksen suunnittelussa.
– Kyse on vaativista teollisuusympäristöjen digitalisoinnista. Tuote sopii kaivoksiin, suuriin tehdaskomplekseihin ja paikkoihin, jossa oikea-aikainen tilannekuva ja ohjelmiston välittämä tieto on olennaisen tärkeää, kuvailee Sandor Nagy.
Pohjois-Ruotsin markkinat ovat avoimia vastaavanlaisille tarpeille, sillä Norrbottenin ja Västerbottenin maakunnissa on käynnissä maan suurimmat puhtaan teollisuuden investoinnit Ruotsin historiassa. Pohjoiseen rakennetaan puhtaan teräksen tuotantolaitoksia, vetylaitoksia, infrarakentamista raideliikenteeseen ja yksi suurimmista kohteista on Luulajan sataman laajennukset noin sadan jalkapallokentän suuruiseksi syvämerisatamaksi. Investointien yhteenlaskettu arvo on tällä hetkellä noin 120 miljardia euroa ja teollisuuslaitosten rinnalle investointeihin kuuluu myös yhdyskuntarakentamista.
– Ruotsalaiset ovat arvioineet, että Pohjois-Ruotsi tavoittelee noin 100 000 uutta asukasta 2030-luvulla, kertoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren. -Luku tuntuu utopistiselta, mutta täytyy muistaa, että kyse on pitkän ajan investointisuunnitelmasta. Aluepoliittisesti vastaavaa uusteollistamista ei ole maassa tehty, mutta sekä Ruotsin valtio että investorit ovat tavoitteissa tosissaan.
Savon Yrittäjien International Call-kansainvälistymispalvelussa on mukaan tällä hetkellä 42 yritystä, joista noin puolet osallistuu tammikuun puolessa välissä järjestettävään vientimatkaan Norrbotteniin.
– Aiemmin IC-omaksi vientimatkaksi kaavailtu vientimatka laajeni viralliseksi Team Finland-vienninedistämismatkaksi alkusyksystä, jatkaa hankkeen projektipäällikkö Mia Hakulinen. -Tämä tarkoittaa korkeatasoista ja tiivisohjelmaista kolmea päivää.
IC-palvelun yritysasiantuntija kuvailee loppuvuotta työn täyteiseksi.
– Valmistelut alkoivat kesän jälkeen ja tähtäämme siihen, että IC-asiakkaat saavat matkaltaan hyviä kontakteja, joita matkan jälkeen työstetään eteenpäin, kertoo yritysasiantuntija Niko Knuutinen. -Yhteistyökumppaneina pohjoisessa ovat Norrbottens Handelskammare, Business Tornio, Rajaneuvonta Suomi-Ruotsi-Norja, EURES Arbetsförmedling, Arctic Crossing Consult sekä mm. Swedbank Haparanda. Yhteyksiä pohjoiseen pidämme päivittäin, jatkaa Niko Knuutinen.
Kolmevuotista International Call-palvelua rahoittaa ELY, Pohjois-Savon liitto sekä Savon Yrittäjät. Kohdemarkkinoina ovat Pohjois-Ruotsi, Puola sekä Ukrainan jälleenrakennus.