YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Somerolla tehdään maan parasta cheddaria
Teksti ja kuvat Sari Merilä/Somero-lehti
Kolatun Juustola menestyi jälleen Suomen suurimmassa juustokilpailussa. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö.
Kilpailusarjoja oli 12. Yhteensä kilpailuun osallistui 115 juustoa 19 eri valmistajalta.
Kolatun Waldemar Kuttucheddar otti voiton cheddar-tyyppisten juustojen sarjassa.
Kolatun juustola on saanut aiemminkin useita valtakunnallisia tunnustuksia ja menestynyt kilpailuissa.
– Vuonna 2006 Waldemar sai samassa valtakunnallisessa juustoalan yhdistysten ja säätiön kilpailussa historialliset täydet sata pistettä, vaikka kisoissa useat tuomarit analysoivat niin makua, koostumusta kuin näköäkin. Sen jälkeen on vain yksi toinen juustola yltänyt samaan, kertoo juustomestari Janne Tolvi.
Waldemar valittiin Suomen parhaaksi juustoksi myös 2014.
Waldemar on kermainen, suussasulava juusto, jolla on vuohenmaidolle tyypillinen melko hapan maku.
Ehdokkaita arvioi kussakin sarjassa neljän juustoasiantuntijan raati, joiden jäsenet edustivat muun muassa eri juustonvalmistajia, elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa ja luonnonvarakeskus Lukea.
Raadin jäsenet antoivat juustoille pisteitä kolmessa kategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, rakenne, maku ja haju. Lopullisissa pisteissä painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku on tärkein.
Julkaistu: 16.11.2018 | 11:19