YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sosiaalialan yksinyrittäjä toivoo voivansa jatkaa itsenäisenä: ”On epävarma olo, kun ei tiedä tulevaisuudesta”
Etelä-Karjalassa on käynnissä henkilökohtaisen budjetin kokeiluhanke. Sote-yrityksille kokeiluhankkeet ja pilotit näyttäytyvät hiukan sekavana viidakkona.
Etelä-Karjalassa on tällä hetkellä noin 120 palvelusetelituottajaa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hyväksymät tuottajat löytyvät palse.eksote.fi -verkkosivulta. Projektipäällikkö Anna Behm kertoo, että Eksotessa on myös oma Yksityiset palvelut -sivusto, johon sosiaali- ja terveyspiiri on koonnut alueelle hyvinvointipalveluja tuottavien yritysten tietoja.
Yksi Eksoten palvelusetelituottajista on Kotipalvelu Onnin toiminimiyrittäjä Jaana Koskinen. Hän tarjoaa vanhusten ja vammaisten sosiaalihuollon palveluita. Henkilökohtaisen budjetin kokeiluhanke alkoi vuoden alusta. Se on yksi STM:n kärkihankkeista.
– Tällä hetkellä henkilökohtaisen budjetin kokeilu menee palvelusetelilain mukaan. Asiakas valitsee itse palveluntuottajan, kun on yhdessä asiakasohjaajan kanssa suunniteltu se, miten budjettia käytetään. Asiakkaan kohdalla henkilökohtainen budjetti koostuu niistä palveluista, joita hän saa, Anna Behm kertoo.
Lappeenrannan seudulla paljon yhden naisen palveluntarjoajia
Lappeenrantalaistunut Koskinen on toiminut 13 vuotta toiminimellä.
– Olen ollut tyytyväinen yrittäjyyteen. Se toi vapautta. Minulla on tosi pitkiä asiakassuhteita. Asiakkaita on välillä vähemmän ja välillä enemmän.
– Omaishoidon palveluseteli on ollut niin pitkään kuin olen tehnyt, mutta henkilökohtaisen avun palvelusetelit sekä lapsiperheiden setelit tulivat myöhemmin.
Vammaisasiakkaista hänellä on sopimukset asiakas kerrallaan. Näissä sopimuksissa Eksote on maksaja. Lappeenrannan seudulla on runsaasti pieniä yrityksiä, jotka tarjoavat vammais- ja sosiaalihuollon avopalveluita. Lappeenrannan Palvelukeskussäätiö on alueella isompi toimija, joka tarjoaa sosiaalihuollon palveluja.
Henkilökohtaisen budjetin mallia kehitetty jo aiemmin
Etelä-Karjalassa Jaana Koskisen asiakkaista enemmistö ei tulisi itse tekemään valintaa ottamistaan palveluista.
– Minulla on enimmäkseen vammaisasiakkaita, he eivät pysty itse tekemään valintaa. Heillä ei myöskään ole sellaisia omaisia, jotka osallistuisivat heidän elämään, virkamies tekisi sen päätöksen sitten.
– Oikeaa valinnanvapautta heidän kanssaan ei pysty olemaan, Koskinen toteaa.
Aiemmin henkilökohtaisen budjetoinnin mallin kehittämistyö tehtiin Eksotessa osana Tiedän mitä tahdon -hanketta. Asiakkaat olivat tyytyväisiä hankkeeseen. Lisäksi Eksotessa on käynnissä palvelusetelikokeilu, joka suuntautuu henkilökohtaiseen budjetointiin. Hankkeen nimi on eOhjat-hanke. Tavoitteena on luoda yhteinen HB-toimintamalli Etelä-Karjalan alueelle.
Yksinyrittäjä menee mahdollisesti kimppaan muiden kanssa
Soteuudistus on ollut Koskisen mielessä jo pitkään ja siitä on keskusteltu myös kollegoiden kanssa.
– Tässä vaiheessa ei tehdä vielä mitään ennen kuin soteuudistuksen läpimeno on satavarma. Tässä on jo pitkään roikuttu löysässä hirressä. Vielä ei tiedetä, mitä maakunnan liikelaitokselle jää. Se tulee varmaan käyttämään ostopalveluita niin kuin tähänkin asti.
Tämänhetkisen tiedon mukaan, jos uudistus etenee, palveluntuottajat ilmoittautuvat maakunnan tuottajarekisteriin erikseen asiakasseteli- ja henkilökohtaisen budjetin tuottajiksi.
– Toivon, että työtä voisi tehdä näin itsenäisesti jatkossakin, mutta epäilen kovasti. Olemme puhuneet muiden pienten palveluntarjoajien kanssa, että mahdollisesti perustamme osuuskunnan. Osuuskunnan nimissä pystyy jättämään suurempia tarjouksia kuin yksin.
Palveluntuottajille tulee erilaisia rekistereitä, joihin pitää liittyä, jos uudistus astuu voimaan.
– Osa rekistereistä maksaa. Silloin vain osuuskunnan tarvitsisi olla rekisterissä, eli meidän kaikkien ei tarvitsisi olla siellä, esimerkiksi Kanta-rekisteri. Monet meistä ovat Valviran rekisterissä. Joillakin täytyy olla lääkelupia.
– Palveluntuottajien kannattaa muuttaa palvelumuotoilua siihen suuntaan, mitä asiakkaat voisivat haluta, Eksoten Behm vinkkaa.
Yrittäjän terveiset päättäjille
Jaana Koskinen toivoo, että pienet ammatinharjoittajat pystyvät jatkossakin tarjoamaan palveluitaan. Hän on tyytyväinen palveluseteliin.
– Olen ollut tyytyväinen toimintaympäristöön Lappeenrannassa. Palveluseteli on selkeä ja asiakkaalla on setelin käytössä jonkinlainen valinnanvapaus. On epävarma olo, kun ei tiedä tulevaisuudesta.
Palveluntuottajille kiirinyt tieto on vielä vähäistä. Palveluntuottajille on kerrottu, että he voivat jo nyt rekisteröityä suomi.fi-sivustolle. Suomi.fi on kuitenkin vasta harjoitusta tulevaa varten, sitä ei edellytetä vielä.
– Rekisteröintiä yrittäessäni tulikin ensimmäinen ongelma. Ei oltu ajateltu, että sinne kaahaa 10 000 yhden naisen yritystä, Kotipalvelu Onnin Jaana Koskinen kertoo verkkopalvelun takkuilusta.
– Soteuudistuksen tullessa voimaan mukaan pääsy riippunee siitä, miten suurissa kokonaisuuksissa henkilökohtainen budjetti tarjotaan. Tuleeko se olemaan asiakas kerrallaan vaiko joku osa-alue kerrallaan.
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi