YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Sopimuksista kannattaa keskustella avoimesti asiakkaan kanssa. Kuva: Getty Images
29.3.2022 klo 13:02
Uutinen

Sota Ukrainassa nostaa kustannuksia, mutta miten se vaikuttaa sopimuksiin? – Hankintalakia uudistetaan pikavauhtia

Lakiluonnos hankintalain muutoksesta on tekeillä. Sota vaikuttaa moneen asiaan, mutta se ei ole "syy polkea yrittäjiä ja synnyttää villejä markkinoita".

Ukrainan sota on vaikuttaa yrittäjien tekemiin sopimuksiin muun muassa julkisissa hankinnoissa. Sopimuksissa on sitouduttu tiettyyn hintatasoon, mutta sodan ja pakotteiden vaikutukset näkyvät tuotantokustannuksissa. Yrittäjiä askarruttaa mahdollisuudet neuvotella sopimushintoja uudelleen sodan vaikutusten takia.

Julkisten hankintojen neuvontayksikkö on koonnut ohjeistusta tilanteeseen sivuilleen, mutta vireillä on lakiluonnos hankintalain uudistamisesta. Se tavoite on helpottaa tilannetta hankintojen suhteen.

Suomen yrittäjät kokoaa parhaillaan lausuntoaan lakiluonnokseen liittyen kuultuaan yrittäjien viestejä hankintasopimuksiin liittyen.

– Lausunto on vielä kesken, mutta ydinviestimme on se, että sota ei ole syy antaa tilaajalle polkea nykyisiä sopimuksia, koska sitten meillä on käsissämme villit markkinat, elinkeinopolitiikan asiantuntija Henrik Wickström sanoo.

Yksi näkemys on se, että EU:n pakotteet ovat force majeure -tilanne, eli ylivoimainen este tai tapahtuma, johon osapuolet eivät voi vaikuttaa. Toki sota on sellainen, mutta Wickström muistuttaa toisesta näkökulmasta.

– Jos sota tai pakotteet ovat voimassa vaikka kolme vuotta, onko se enää force majeure -tilanne, hän kysyy.

Liian innokkaasti ei siis pitäisi katkoa ja tehdä sopimuksia muutoksia, jotka asettavat yrittäjät mahdottomaan tilanteeseen.

Hankintalain esitystä on tarkoitus viedä läpi nopeassa aikataulussa, eli tarkennettu laki voi tulla voimaan nopeasti.

Elina Hakola
Avaa pop-up -ikkuna