YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.3.2017 klo 13:09
Uutinen

”Sote-alalla yksityinen tuotanto on demonisoitua”

– Kuntasektorin pitää hyväksyä meidät yksityiset ammattitaitoisiksi, päteviksi ja hyvinkin tehokkaiksi tuottajiksi ja rakentaa yhteistyötä, yrittäjä Elina Karvonen kiteytti Suomen Yrittäjien Suomi100Forum-keskustelussa Lahdessa.

Saavatko yritykset tehdä voittoa terveyspalveluissa? Saavatko ne yleensä tuottaa niitä? Kuka saa sijoittaa sote-alan yrityksiin? Nämä kysymykset vilisevät Suomen Yrittäjien Suomi100Forum-keskustelussa Lahdessa tänään.

– Suomi on uudistuva maa, mutta meillä on hirveän vanhat perinteet sote-alalla. On totuttu, että kunnat järjestävät palvelut, kotihoitopalveluyrittäjä Elina Karvonen sanoi.

Karvosen mukaan silloin ajatellaan, että kunnalliset palvelut ovat ilmaisia, vaikka eiväthän ne ole.

Karvonen otti puheeksi meneillään olevan sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen. Karvosen mukaan sote-uudistuksessa ei pidä romuttaa koko järjestelmää, eikä ole tarkoitus, että yksityinen sektori järjestäisi kaikki sote-palvelut.

– Mutta nyt sote-alalla yksityinen tuotanto on demonisoitua. Yhteiskunnalliseen keskusteluun on juurtunut ajatus, että yksityiset eivät tee muuta kuin hakevat voittoa.

Fysioterapiayrittäjä Saara Laatta kertoi, että hänen alallaan Lahdessa yritys pystyy tarjoamaan palvelun edullisemmin kuin julkinen sektori.

Pentikäinen: Markkinatalous julkisten palveluiden tueksi

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan Suomessa tarvitaan uusi ajattelutapa siinä, miten valjastetaan yritykset palvelemaan yhteiskuntaa nykyistä paremmin.

– Nyt emme hyödynnä markkinatalouden toimintaa julkisissa palveluissa tarpeeksi. Minun on vaikea keksiä yhtään julkista palvelua, jota ei voisi ainakin osittain tuottaa yksityisen voimin.

Pentikäisen mukaan yksityisen sektorin osuus sote-palveluista voisi olla monikertainen nykyiseen verrattuna.

– Ei kaiken pidä tapahtua yksityisin voimin, mutta siellä on paljon potentiaalia – ja me tarvitsemme sitä potentiaalia, hän sanoi.

– Olennaista on, että alan sääntely on sellaista, että alalle pystyy syntymään uutta pienyrittäjyyttä, ettei tule monopoleja.

Saako sote-yritys tuottaa voittoa?

Onko väärin, jos sote-alan yritys tekee työn tuottavammin kuin julkinen sektori ja pystyy tekemään vähän voittoakin, kysyi yrittäjä Marko Varjonen paneelikeskusteluun osallistuneelta SAK:n puheenjohtajalta Jarkko Elorannalta.

Elorannan mukaan ei voi sanoa, että jos kaikki sote-palvelut ulkoistettaisiin tai kaiken tuottaisi julkinen sektori, se tuottaisi huomattavasti paremman tuloksen.

– Riippuu organisoinnista.

Elina Karvosen huomautti, että sosiaali- ja terveysala on yrityksen näkökulmasta liiketoimintaa siinä missä muutkin.

– Mutta sote-alalla pitää korostua arvopohja ja sen läpinäkyvyys. Miksi sote-markkinat pitäisi antaa ylikansallisille yrityksille? Meillä on pienempiä ja suurempia yrityksiä, jotka voivat osallistua palveluiden tuotantoon.

Yrittäjä Merja Vahter muistutti, että jos ei viivan ale jää tulosta, ei yritys voi tarjota palveluita eikä työllistää.

Suomi100Forum järjestettiin Suomen 100-vuotisjuhlatunnelmissa ja LAHTI2017 MM-kisojen yhteydessä Sibeliustalossa Lahdessa.