YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.11.2020 klo 09:58
Uutinen

Sote-alan tuore yrittäjä Fadumo Ali taklaa ennakkoluuloja ja haluaa kehittää hoitajien työolosuhteita – ”Minua ei saa halpatyövoimaksi”

Pienen ja uuden sote-alan yrittäjän on vaikea päästä mukaan alan kilpailutuksiin. FAdumo Alin täytyy taklata myös ennakkoluuloja, kun nimi ei ole suomalaisen kuuloinen.

Fadumo Ali sai kuulla olevansa hullu, kun kertoi maaliskuussa jättävänsä terveydenhoitajan työnsä elokuussa ja ryhtyvänsä yrittäjäksi. Hänen Hoiwa-yrityksensä välittää hoitajia eri sairaanhoidon ja terveydenhoidon yksiköihin, sekä suunnittelee parannuksia kotisairaanhoidon palveluiden tasoon.

– Itse olin intoa täynnä, mutta moni kehotti tulemaan takaisin sitten, jos ei mene hyvin, Ali kertoo.

Ei yrittäjän alku helppoa olekaan, varsinkaan pienenä ja tuoreena sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrittäjänä. Ali on neljän lapsen yksinhuoltaja ja aloittamassa lisäksi diabeteshoitajan opinnot.

– Aikataulu on haaste, mutta nyt on pakko takoa, kun yritys on lähtenyt hyvin käyntiin. Haluan myös lisäkouluttautua nyt 34-vuotiaana, enkä odottaa, Ali sanoo.

Ennakkoluuloja ja pieniä piirejä

Yritys lähti räväkästi liikkeelle, sillä hoitajatarve oli keväällä kova. Kesällä tarve laantui ja hoitajat menivät kesätöihin muualle. Syksyllä toimintaa piti herätellä käyntiin uudelleen. Alihankintaverkostoon on vaikea päästä pienenä toimijana.

Yksi ensimmäisistä alihankintasopimuksista oli myös huono.

– Minua ei saa halpatyövoimaksi. Menin paikanpäälle keskustelemaan ja sain kaikki ehtoni läpi asiakkaan kanssa, Ali sanoo.

Ali on asunut pikkulapsesta asti Suomessa, yli 30 vuotta ja puhuu siis suomea. Silti hän törmää halpatyövoimaoletuksen lisäksi muihin ennakkoluuloihin. Vieraskielisellä nimellä oletus voi olla, että yritys on hämäräbisnestä, vaikka yrittäjä on hoitanut velvoitteet moitteettomasti.

Pankkitilin avaaminen yritykselle ei onnistunut ensimmäisen pankin kanssa, mutta hän ei saanut selitystä sille, miksi hän ei kelvannut yritysasiakkaaksi. Luottohäiriöitä tai muuta häikkää hänellä ei tiedoissaan ole.

Myös hänen kielitaitoaan on testattu.

– Katsotaan osaanko ja ymmärränkö kaiken. Oletus on, etten puhu suomea, enkä osaa pitää puoliani. Yleensä ennakkoluulot kaikkoavat, kun menen paikanpäälle ja ihmiset tutustuvat minuun. Olen vahva persoona ja puhun asioista suoraan.

– Olen kehottanut myös työntekijöitäni antamaan palautetta, miten he voivat ja miten heitä kohdellaan. Minä kerron sitten palautteen eteenpäin, Ali kertoo.

Motivaatiota itselle ja hoitajille

Hoitajien työ on tarpeeksi rankkaa ilman turhia ennakkoluulojakin. Ali on itse työskennellyt terveysasemalla puhelinneuvonnassa, missä oli jopa viiden hoitajan vaje. Keväällä hän työskenteli koronapuhelimessa. Kiitokseksi työpanoksesta kaupunki tarjosi pitsaa, mikä tuntui hoitajista lähinnä vitsiltä.

Ali haluaakin yrittäjänä tarjota hoitajille alan parhaita työpaikkoja. Kun hän välittää hoitajia työvuoroihin, hänen vaikutusvaltansa on pieni, mutta kotisairaanhoidossa hän voi yrittää tehdä työoloista parempia, tarjota lyhyempiä vuoroja ja maksaa parempaa palkkaa.

– Olin vähällä keskeyttää opintoni, sillä niin moni hoitaja neuvoi minua valitsemaan jotain muuta, kun olen vielä nuori. Tapasin paljon väsyneitä ja turhautuneita ihmisiä. Omakin työni muuttui 13 vuodessa enemmän puhelintyön suuntaan, Ali kertoo.

Terveydenhoitajana ja tulevana diabeteshoitajana Ali haluaa olla motivoimassa ihmisiä parempiin elintapoihin, jotta esimerkiksi diabeteksen kanssa voisi elää täysipainoisempaa elämää. Hän on kokenut raskausajan diabeteksen, mikä pelästytti, mutta elämäntapasairautta voi hoitaa arjen muutoksilla motivoivan hoitajan opastuksella.

Omille työntekijöilleen hän aikoo tarjota virtuaalisia työhyvinvointiseminaareja. Sosiaalisen median kampanjalla hän on onnistunut kasvattamaan tunnettuuttaan ja hankkimaan lisää hoitajia riveihinsä. Mukana tiimissä on ollut osa-aikainen rekrytoija sekä kaksi ohjelmoijaa.

– Olen tehnyt paljon itse ja kasvanut tämän prosessin mukana, Ali kertoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva: Photosbybleumonde