YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sote-alan yrittäjyydelle oma tutkinto – ”Innovatiivista ajattelua tarvitaan”
Tampereen ammattikorkeakoulu aloittaa sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyteen keskittyvän koulutuksen.
Tampereen ammattikorkeakoulun syksyn lisähakuun tuleva sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyteen keskittyvä YAMK-tutkinto on harvinainen Suomessa, sillä yrittäjyyden tutkinto on yleensä suunnattu pääasiassa vain liiketalouden alalle. Haku koulutukseen alkaa 28. marraskuuta.
– Innovatiivista ajattelua tarvitaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan palveluissa, esimerkiksi etäpalveluiden suunnittelussa. Opiskelun tarkoituksena on antaa opiskelijalle eväitä oman yritysidean kirkastamiseen ja uusia mahdollisuuksia urapolulle, kertovat lehtori Minna Törnävä sekä yliopettajat Hannele Laaksonen sekä Marjo Räsänen Tampereen ammattikorkeakoulusta.
Koulutuksessa otetaan huomioon lain sote-yrittäjyyteen tuomat erityisvaatimukset kuten yritystoiminnan näyttöön perustuvuus, lakisääteisyys ja kestävä kehitys, kerrotaan Tampereen ammattikorkeakoulun tiedotteessa. Tutkinto on vertailukelpoinen EU-maiden vastaavien tutkintojen kanssa ja se painottuu yrittäjyyden johtamis- ja kehittämisosaamiseen ja mahdollistaa kansainvälisen liikkuvuuden.
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta luo alalle uudenlaisia mahdollisuuksia, parantaa palvelua ja tehostaa prosesseja.
Marja Vartiainen, Suomen Yrittäjät
– Palveluntuottajien lisääntyvä ja monipuolinen palvelutarjonta auttaisi hillitsemään hintoja ja yhdenvertaistamaan paikkakuntaeroja, sillä esimerkiksi työnohjaus tai terapiapalvelut etävastaanottoina voidaan järjestää pienemmillekin paikkakunnille, yliopettaja Laaksonen ja lehtori Törnävä sanovat.
– Tämä on erinomainen kokonaisuus, joka vastaa hyvin ajankohtaisiin osaamisen kehittämisen tarpeisiin ja tuleviin haasteisiin. Sosiaali- ja terveysalalla on meneillään isoja muutoksia, ja alalla on valtava osaajapula. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta luo alalle uudenlaisia mahdollisuuksia, parantaa palvelua ja tehostaa prosesseja. Myös kansainvälinen ulottuvuus on tässä huomioitu. Toivomme, että tämä koulutusohjelma innostaa muitakin ammattikorkeakouluja ja yliopistoja käynnistämään innovatiivisia yrittäjyyskoulutuksia ja -tutkintoja, sanoo koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen Suomen Yrittäjistä.
Yrityskummeja mukaan
Opiskelija voi suunnitella yrittäjyyteen painottuvan tutkinnon sisältöä pitkälti omien intressiensä mukaisesti. Opiskelija voi myös valita opintoihinsa sosiaali- ja terveysalan johtajuus- tai kehittämisopintoja.
– Pyrimme pestaamaan koulutusohjelmaan vapaaehtoisuuteen perustuvat yrityskummit. Mentorointitapaamiset yrityskummien kanssa tarjoavat konsultointiapua uuden urapolun rakentamisessa, yliopettaja Räsänen kertoo.
– Ikäihmisten määrän kasvaessa erilaisten palvelujen tarve kasvaa entisestään, mikä avaa uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita. Opiskelija voi tehdä opintoihinsa liittyvät oppimistehtävät palvellen omaa yrittäjyysintressiänsä esimerkiksi ikäihmisten hoiva- tai kuntoutuspalveluihin, Laaksonen, Räsänen ja Törnävä sanovat.
Hakuaika koulutukseen on avoinna 28.11.–8.12.
Yrittäjähalukkuus kasvanut
Syyskuussa julkaistun Suomen Yrittäjien Opiskelijabarometrin mukaan korkeakouluopiskelijoiden yrittäjyyshalukkuus on kasvanut.
– Työelämä on muuttunut ja yrittäjyyttä tuodaan enemmän esille uravaihtoehtona. Monilla alueilla korkeakoulut ovat aloittaneet aivan uudenlaista yrittäjyysyhteistyötä, koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen Suomen Yrittäjistä kommentoi tuolloin.
34 prosenttia opiskelijoista ilmoitti olevansa halukas toimimaan yrittäjänä valmistumisensa jälkeen. Vuonna 2019 vastaava luku oli noin 31 prosenttia. Yrittäjänä jo opiskeluaikana toimivien opiskelijoiden osuus on pysynyt kutakuinkin ennallaan eli noin kolmessa prosentissa.
Opiskelijabarometrin mukaan yrittäjyyshalukkuudessa ei ole merkittävää eroa ammattikorkeakouluopiskelijoiden ja yliopisto-opiskelijoiden välillä. Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat haluavat yrittäjäksi keskimääräistä muita enemmän. Heillä myös yrittäjänä jo toimiminen on yleisempää kuin muilla.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi