YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Soteriin voi nyt päivittää tiettyjä tietoja ilman viranomaisten käsittelyä
Palveluntuottajarekisteri Soteriin on lisätty asiointia helpottava toiminnallisuus.
Tietyt tiedot voi nyt päivittää Soterin sähköisessä asiointipalvelussa ilman viranomaisen käsittelyä ja päätöstä. Uudistus sujuvoittaa Valviran mukaan palveluntuottajan asiointia ja keventää viranomaistyötä.
Palveluntuottaja voi jatkossa itse päivittää Soterin sähköisessä asioinnissa esimerkiksi puhelinnumeronsa, sähköpostiosoitteensa tai muutokset vastuuhenkilöiden yhteystiedoissa. Päivitetyt tiedot tallentuvat automaattisesti valvovalle viranomaiselle, Valviralle ja aluehallintovirastoille ilman erillistä käsittelyä ja päätöstä.
Tietojen päivittäminen tapahtuu Soterin sähköisessä asiointipalvelussa Tietojen päivittäminen ilman viranomaiskäsittelyä -lomakekohdassa.
Valvira on julkaissut palveluntuottajille ohjeen, jossa kerrotaan, mitä tietoja voi päivittää ilman viranomaiskäsittelyä ja kuinka päivittäminen asioinnissa tapahtuu. Lisätietoa Soterin päivittämisestä löydät täältä.
Yrittäjät tyytyväinen
Soteri-rekisteri otettiin käyttöön vuoden 2024 alusta, kun lakimuutos sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta astui voimaan. Lain mukaan sote-palveluiden tuottaminen edellyttää rekisteröintiä, ja yrittäjien oli odotettava myönteistä rekisteröintipäätöstä ennen toimintansa aloitusta.
Lupahakemusten käsittely ruuhkautui, ja sote-alan palveluntuottajat joutuivat odottamaan rekisteröintiä kuukausia. Soteri-jonossa on ollut tuhansia yrittäjiä.
Suomen Yrittäjät kritisoi voimakkaasti jonoja ja ajoi pikaista korjausta vuoden 2024 alussa voimaan tulleeseen lakiin.
– Vielä muutama kuukausi sitten tuhannet sote-alan yritykset jonottivat viranomaispäätöksiä ja eivät voineet tehdä työtään. Aktiivinen edunvalvonta ja hyvä yhteistyö johtivat muutoksiin. Nyt on hienosti toinen ääni kellossa, Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari sanoo.
Jaskari viittaa presidentin joulukuussa vahvistamaan väliaikaiseen lakimuutokseen, jolla mahdollistetiin elinkeinon harjoittaminen, jos rekisteröintimenettely pitkittyy sekä turvataan henkilöstön ja palvelujen saatavuutta. Lakimuutos on voimassa vuoden 2026 loppuun.
Sosiaali- ja terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat ja heihin rinnastettavat palveluntuottajat voivat lakimuutoksen myötä aloittaa toimintansa heti jätettyään hakemuksen Soteri-rekisteröintiä varten. Mahdollisuus koskee palveluntuottajia, joiden asiakas- ja potilastyöhön osallistuu vain yksi henkilö. Lakia ei kuitenkaan sovelleta sellaiseen palveluntuottajaan, jonka toimialaan kuuluu palvelujen antaminen alaikäiselle ja jonka on toimitettava valvontaviranomaiselle ensimmäisen kerran rekisteröintiä varten ote rikosrekisteristä.
Apulaisoikeusasiamies otti kantaa
Myös eduskunnan oikeusasiamies otti viime vuonna kantaa Soteri-rekisteriin. Eduskunnan oikeusasiamiehelle saapui 25.1.–21.11.2024 välisenä aikana 23 kantelua, joissa arvostellaan Valviran ja aluehallintovirastojen toimintaa Soteri-rekisterin käyttöönotossa. Kantelut koskivat tiedottamista, käsittelyruuhkia ja pitkiä käsittelyaikoja.
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin totesi joulukuussa 2024 annetussa ratkaisussa, että hakemusten käsittelyn viivästymisen vuoksi hakijoiden perusoikeus saada asiansa asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä käsitellyksi ei toteutunut.
Viivästyksen seurauksena perustuslaissa turvattu oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla ei myöskään toteutunut. Viivästykset aiheuttivat palveluntuottajille merkittäviä taloudellisia menetyksiä ja vaikeuttivat potilaiden hoitoon pääsyä.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Toimitus
toimitus@yrittajat.fi