21.6.2021 klo 16:30
Uutinen

Sovelluskehittäjä teki itselleen työkalun häidensä suunnitteluun – syntyi yritys, joka on auttanut erityisesti korona-ajan hääjärjestelyissä

Ilari Patrikka rakastui ala-asteella jo Marja Kontiaiseen. 30 vuotta myöhemmin heillä on yhteinen hääsivustoa kehittävä yritys, kaksi lasta ja useampia reissukilometrejä yhdessä.

Monien avioliittoon aikovien pariskuntien hääsuunnitelmat ovat menneet viimeisen puolentoista vuoden aikana koronarajoitusten takia uusiksi – joidenkin jopa useampaan kertaan. Tämän tietää hääsivusto Tahtoo.fi:n kehittäjä Ilari Patrikka vaimonsa Marja Kontiaisen kanssa.

Pariskunnan kehittämä alusta on ollut käyttäjiensä apuna erityisesti nyt, kun häiden siirtämisen, rajoitusten tai muun informaation välittäminen koko hääseurueelle on ollut tarpeellista.

– Emme ole tehneet tilastollista analyysiä tiedoistamme, mutta monet pariskunnat ovat joutuneet siirtämään häitään pari kolmekin kertaa. Pandemian aikana häät ovat olleet myös pienempiä tai niitä on palasteltu niin, että vieraita otetaan vastaan useammissa erissä ja useampina päivinä, Patrikka sanoo.

Ensirakkaus alttarille

Patrikka rakastui Marjaan jo ala-asteen ensimmäisinä vuosina. Lähes 30 vuotta myöhemmin hän uskalsi pyytää ensirakkauttaan kahville. Se kohtaaminen johti lopulta siihen, että vuonna 2015 pariskunta juhli häitään. Häiden järjestäminen oli puolestaan ensimmäinen sysäys kohti yhteistä yritystä ja täydellistä elämänmullistusta.

Patrikka on ammatiltaan sovelluskehittäjä, mutta on toiminut kolme vuotta myös päätoimisena häävalokuvaajana.

Kun omat häät lähenivät, hän sai tehtäväkseen kutsujen lähettämisen vieraille.

– Etsin netistä palvelua avuksi häiden järjestämiseen, koska ajattelin, että sellaisia varmasti on paljon. Joitain löysinkin, mutta ne olivat pääasiassa ulkomaisia ja ala-arvoisesti toteutettuja. Yleensä niiden tarkoitus oli kaupata hääpalveluita ja järjestelytyökalut olivat sivutuotteita. Aloin siis kehittää meille omaa työkalua hääjärjestelyiden lomassa. Onneksi tuleva vaimoni jo tiesi, kenen kanssa on menossa naimisiin, kun rakentelin kaiken hääkiireen keskellä yömyöhällä näitä omia työkaluja vieraslistan ja pöytäkartan hallinnointiin, Patrikka kertoo.

Ajatus yrityksestä maailman toisella laidalla

Häissä vieraat olivat ihmeissään hienoista hääsivuista, joiden kautta pystyivät ilmoittautumaan häihin perinteisen painetun kutsun sijaan.

Häiden jälkeen pariskunta lähti häämatkalle vuodeksi kiertämään maailmaa.

– Olimme jossain Uudessa-Seelannissa vaeltamassa, kun puhuimme, että on se sääli, etteivät muut saa hyödyntää näitä työkaluja häidensä suunnitteluun. Päätimme laittaa kehittämäni työkalut verkkoon pyörimään ja tarvittaessa maksaa pienet serverikulut hyväntekeväisyyden nimissä.

Australiassa pariskuntaa painoi reissuväsymys, ja kaipuu jonkin tuottavan työn tekemiseen alkoi vaivata. He sopivat vuokraavansa majapaikan ja keskittyvänsä häätyökaluja tarjoavan sivuston prototyypin rakentamiseen. Kuukauden työ vei pitkälle. Häämatka jatkui Aasian läpi Suomeen, missä Patrikka näytti kehittelemäänsä sivustoa työkavereilleen IT-konsulttitoimisto Rakettitieteessä.

– He olivat hieman ihmeissään siitä, kuinka pitkälle olimme kuukaudessa päässeet. Olimme innoissamme projektista ja päätimme jäädä pois päivätöistämme ja katsoa, mihin sivusto veisi.

Syntyi Tahtoo Häät Oy, jonka kehittämiseen Patrikka ja Kontiainen keskittyivät täysipäiväisesti.

Patrikka ja Kontiainen pistivät oman kotinsa vuokralle ja muuttivat talvikaudeksi Patrikan isän metsästysmajaan Lappiin. Kesäkauden he asuivat eri sukulaisten kesämökeillä. Kolme vuotta he rakensivat ja kehittivät sivustoa tien päältä.

– Aivan alussa ei ollut tarkoitus tehdä tällä rahaa, vaan se tuntui kivalta ja oikealta. Esittelimme sivustoa Facebookin hääryhmissä ja se löi itsensä hetkessä läpi. Silloin aloimme miettiä ansaintamalleja.

Käyttäjien löydettyä palvelun, serverikulut sekä Amazonin ja Googlen pilvipalveluiden kulut kasvoivat. Alusta asti ajatuksena on ollut tuoda hääpalvelut jossain vaiheessa mukaan palveluun. Ensimmäiseksi yrittäjät päättivät kuitenkin tarjota käyttäjille maksullisia lisäpalveluja.

– Sivusto on käytettävissä ilmaiseksikin, mutta lisäsimme käyttäjille premium-osia hääsivulle, kuten lisäteemoja, hääkuvagallerian ja erikoiselementit. Niiden piti kattaa kuluja, mutta lisäpalvelut alkoivatkin tuottaa tuntuvaa tuloa, Patrikka kertoo.

Kunnon ruuhkavuodet

Sivuston kehittäminen ja yrityksen rakentaminen kahden hengen voimin ei ole ollut pelkkää myötätuulta. Kun kaiken tekee itse, kehitystyö on raskasta ja työlästäkin. Lisäksi perheeseen on syntynyt kaksi lasta, jotka verottavat yöunia ja joiden kanssa vanhemmat viettävät paljon aikaa.

– Olemme saaneet palautetta, jonka mukaan sivustomme pelasti hääjärjestelyt. Se on ihanaa ja kannustavaa, Patrikka sanoo.

Tulojen kasvaessa myös menot ovat kasvaneet, mutta vuonna 2019 alkoi näyttää yrityksen talouden puolesta positiiviselta. Sitten tuli korona.

– Pari kolme kuukautta ehti näyttää oikein positiiviselta. Sitten tuli koronapandemia ja myynti romahti. Pandemian aikana olemme rakentaneet sivustoa paremmaksi ja kehittäneet siihen uutta osiota yrityksille ja hääpalveluille.

Tavoite on yhdistää naimisiinmeneviä pareja ja palveluiden tarjoajia, jotta parit voisivat rakentaa itselleen hääpalvelutiimiä. Kokonaisuudessaan sivusto käy läpi suurempaa uudistusta, joka valmistunee vielä tämän vuoden puolella.

Jos ja kun palvelu osoittautuu toimivaksi Suomessa, Tahtoo Häät Oy on tarkoitus laajentaa ulkomaille vastaavien hääkulttuureiden maihin.

Iso kysymys etenemisessä on kuitenkin koronapandemian eteneminen. Tuleeko syksyllä uusi aalto ja uusia variantteja? Koska hääparit voivat järjestää isompia häitä ilman pelkoa siitä, että ne joudutaankin perumaan?

– Minulla on hyvä yhteys häävalokuvaajiin, joista moni toimii yksityisinä elinkeinonharjoittajina. Monet heistä ovat kärsineet taloudellisesti, kun töitä on vähän ja varauksia perutaan viime hetkellä tautitilanteen taas pahentuessa. Toivottavasti tämänhetkinen käänne parempaan on myös pysyvä, ja että lukuisat tälle vuodelle suunnitellut häät päästään onnistuneesti juhlimaan, Patrikka kertoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuvat. Lauri Hytti ja Ilari Patrikka