YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Stand up -koomikko lähetti laskun Verohallinnolle – sai sen jälkeen vielä koomisemman puhelun: “Minulta pyydettiin maksuaikaa”
Anitta Ahonen ihmettelee, eikö maksuajan pyytäminen ole yleisempää toisin päin.
Stand up -koomikko ja yksinyrittäjä Anitta Ahonen sai vastikään esiintymistilauksen Verohallinnolta. Pyyntö oli varsin mieluinen.
– Oli tietysti varsin kivaa, että verottaja tilaa freelancer-koomikolta keikan tällaisessa tilanteessa.
Keilan jälkeen Ahonen lähetti laskun Verohallinnolle verkkolaskuohjelmalla. Se lisää laskuun automaattisesti 14 päivän maksuajan.
Yllätys olikin suuri, kun Verohallinnosta soitettiin laskun perään.
– Sieltä pyydettiin lisää maksuaikaa. Sanoin puhelimessa, että eikö tämä mene yleensä toisin päin niin, että minä pyydän verottajalta maksuaikaa!
Ahosen mukaan Verohallinto pyysi 21 päivän maksuaikaa eli seitsemän päivää enemmän kuin laskuun oli kirjattu.
– Ilmeisesti heillä on toiminta sen verran byrokraattista. Tietysti näin freelancer-yrittäjänä toivoisi, että verottaja voisi sen verran tulla vastaan.
”Hirveää kikkailua ja säätämistä”
Kyseessä oli etäkeikka, kuten korona-aikana on ollut tapana.
Ahonen on sinnitellyt vaikeina aikoina erilaisin tavoin. Livekeikkoja ei ole vielä näköpiirissä ja kesäkin näyttää varsin epävarmalta.
– Oma tilanteeni on vaihdellut. Milloin olen hakenut tukea TE-toimistosta, milloin olen saanut apurahaa. Loppuvuodesta oli paljon etäkeikkaa. Olen elänyt myös säästöjeni varassa. Hirveää kikkailua ja säätämistä tämä on ollut.
Hän sai vuosi sitten 3000 euron apurahan Taiteen edistämiskeskukselta podcast-sarjan tekemiseen. Summasta puolet upposi studion vuokraan. Tämän lisäksi Tampereen kaupunki tuki Ahosta 2000 euron yksinyrittäjätuella.
Helpotusta on osaltaan tullut asuntolainan lyhennysvapaista kuukausista.
– Kevään kitkuttelen vielä. Kesä on auki, koska kaikki tälle vuodelle siirretyt yksityiskeikat peruuntuvat hiljalleen. Yritysten kanssa voi vielä neuvotella, mutta esimerkiksi häitään siirtäneiden yksityishenkilöiden kanssa ei ole tehty kirjallisia sopimuksia. Lisäksi isoja komediafestivaaleja on siirretty syyskuuhun.
Toukokuussa Ahonen aikoo järjestää ensimmäisen oman striimikeikan, jonka lipunmyynti on alkamassa.
Iso kysymys ilmassa
Ahonen ei välttämättä usko, että koronan jälkeinen aika tulee olemaan erityisen vilkasta esiintyville taiteilijoille.
– Ihmiset lohduttavat sanomalla, että koronan jälkeen tulee varmasti olemaan keikkaa. En olisi siitä niin varma. Kysymys kuuluu, mitkä ravintolat pystyvät järjestämään ohjelmaa, kun talous on kuralla. Nyt on jo nähty keikkapaikkojen lopettamisia. Yrityselämä saatta osaltaan pelastaa. Esimerkiksi paikallinen yrittäjäyhdistys on tukenut minua tilaamalla esiintymisiä.
Stand up -koomikoiden tilanne on hänen mielestään kaksijakoinen. Osa pärjää paremmin, osa on vaihtanut alaa.
– Itse teen töitä osuuskuntayrittäjänä. Osalla koomikoista on erilainen yritysmuoto, minkä takia jotkut heistä ovat saaneet tuke Business Finlandilta. Osa tekee etäkeikkoja, osalla on muuta yritystoimintaa kuten kirjoitusprojekteja ja osa on hakeutunut vanhoihin töihinsä.
Ahonen on huomannut, että ainakin hänen kohdallaan stand up -koomikon keikat ovat muuttuneet vähemmän koomisiksi.
– En ole varma, ovatko omat keikkani enää edes stand upia vai eräänlaisia työhyvinvointia, tunnelman nostatusta ja stand upia yhdisteleviä asiantuntijapuheenvuoroja komiikkaa hyödyntäen.
Kuva: Studio Liisa Karling
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi