YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty's Images
8.8.2024 klo 10:56
Uutinen

Startup-yritysten odotukset varovaisen myönteisiä ensi kertaa kahteen vuoteen – Rekrytoinnit yhä jäissä

Suomen startup-yhteisön barometrin mukaan taloustilanteen odotuksia kuvaava saldoluku on kääntynyt positiiviseksi (3,7) toisen vuosineljänneksen barometrikyselyssä.

– Näyttää siltä, että lähitulevaisuuden talouskehitys tulee olemaan myönteisempää startup-ekosysteemissä  Tuoreimman kyselyn odotukset tulevasta ovat kääntyneet jo plussan puolelle, joka antaa mielestäni aihetta odottaa hieman nopeampaa kasvua ja mahdollisesti isompia valuaatioita startupeille Suomessa”, Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad sanoo tiedotteessa.

2022 alkanut korkotason nousu ja rahoitusmarkkinoiden hiipuminen ovat vähentäneet saatavilla olevaa kasvurahoitusta startup-sektorilla ja johtaneet puolestaan maltillisempaan kasvuun ja pienempiin rahoitusmääriin, Zad sanoo.

Rahoituksen väheneminen on puolestaan näkynyt startup-yrityksissä varsin kielteisenä suhtautumisena ympäröivään talouteen.

– Useampi nopeasti kasvava startup-yritys on joutunut tilanteeseen, jossa pääomasijoittajien rahoitusta olisi voitu käyttää enemmän nopeampaan liiketoiminnan kasvattamiseen, mutta sijoittajat eivät ole kyenneet tukemaan yhtä nopeaa kasvua.

Rekrytointiaikeet ovat hidastuneet

Vaikka odotukset ympäröivästä talouskehityksestä ovat kääntyneet myönteisemmäksi, ei vastaavaa kehitystä näy rekrytointiaikeissa tai arvioissa työntekijämäärien kehityksessä. Työntekijöiden määrää kuvaavat saldoluvut laskivat selvästi vuoden 2022 huipuista ja ovat jääneet pysyvämmin alhaisemmalle tasolle.

– On todennäköistä, että vaikka arviot tulevasta talouskehityksestä ovat muuttuneet myönteisemmiksi, emme ole silti vielä nähneet tarpeeksi isoja myönteisiä muutoksia esimerkiksi rahoitusmarkkinoilla, jotka näkyisivät rekrytointimäärien kasvussa. Hieman myönteisempi taloustilanne on eri asia, kun yritysten kyky kasvattaa henkilöstömääriään aiempaa nopeammin, Zad sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen