YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
STM haluaa keskittää YEL-maksut yhteen paikkaan – Yrittäjät: ”Järjestelmä ei toimi optimaalisesti”
Helsingin Sanomat uutisoi STM:n halusta keskittää YEL-maksut yhteen paikkaan. Yhtenä mahdollisuutena mainitaan Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela.
Tällä hetkellä yrittäjien eläkevakuutuksia hoitavat yksityiset työeläkeyhtiöt kuten Ilmarinen, Varma ja Elo. Sosiaali- ja terveysministeriö hakee keskittämisellä ratkaisua yrittäjien alivakuuttamiseen eli siihen, ettei YEL-työtulo vastaa laissa edellytettyä tasoa.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää ehdotusta selvittämisen arvoisena.
– Pohdimme sitä huolella yrittäjien näkökulmasta. On selvää, että YEL-järjestelmä ei toimi tällä hetkellä optimaalisesti.
Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén pitää ratkaisevana luottamusta.
– Meille tärkeää on se, että yrittäjät voivat luottaa järjestelmään ja saavat sosiaalivakuutusjärjestelmästä maksuilleen vastinetta eli taloudellista turvaa, kun ovat sen tarpeessa.
Alivakuuttaminen on ministeriön mukaan ongelma, koska ilmiö näkyy veronmaksajien lompakoissa. Vuoden eläkemaksukertymällä kustannetaan kunkin vuoden eläkkeet. Jos YEL-maksut eivät riitä, laki määrää valtion maksamaan erotuksen.
Helsingin Sanomien haastatteleman sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Hannu Ijäksen mukaan valtion osuus on ollut kasvussa alivakuuttamisen takia.
– Yel-järjestelmä on työeläkejärjestelmämme ehdottomasti suurin yksittäinen ongelmakohta, YEL-uudistuksen valmistelua johtava Ijäs sanoo haastattelussa.
Hellsténin mukaan valtion maksaman osuuden kasvulle on myös muita syitä.
– YEL-järjestelmä on suora jakojärjestelmä. Lisäksi YEL-maksu on sidottu suuruudeltaan TyEL-maksuun. Valtion osuuden kasvu johtuukin ensisijaisesti siitä, ettei kasvavankaan yrittäjäjoukon vakuutusmaksut riitä rahoittamaan maksuun tulevia, myös kasvussa olevia YEL-eläkemenoja. On myös hyvä huomata, että YEL-tasoja nyt nostamalla siirretään valtion osuuteen liittyvä haaste vain ajallisesti eteenpäin, mutta vaikutus valtion kassan kertymään on välitön, koska vakuutusmaksu on 100-prosenttisesti vähennyskelpoinen verotuksessa. Korkeammat YEL-työtulot merkitsevät siis valtion pienemmän rahoitusosuuden lisäksi pienempää veropottia valtiolle.
Ongelmana yksityisten eläkevakuutusyhtiöiden kilpailu
Ijäs pitää nykyistä lainsäädäntöä riittävänä, mutta hän ei ole tyytyväinen siihen, että yrittäjät saavat asettaa työtulonsa minimitasolle. Lain mukaan YEL-työtulon pitäisi olla samalla tasolla yrittäjän työpanoksen kanssa.
– Yrittäjien keskimääräisten YEL-työtulojen lasku voi kertoa myös siitä, että yrittäjyydestä on tullut hyväksytympi tapa hankkia elanto ja esim. osa-aikainen yrittäjyys on yleistynyt. Harva muutenkin aloittaa yrittämisen tehden välittömästi 40 tuntia viikossa, joten YEL-minimillä vakuutuksen ottaminen ei ole aina alivakuuttamista vaan voi vastat hyvinkin yrittäjän työpanosta, Hellstén muistuttaa.
STM ehdottaa YEL-maksujen keskittämistä, koska ilman kilpailua yksittäinen laitos voisi paremmin valvoa yrittäjien riittävää vakuutustasoa. HS:n haastattelussa Ijäs kuitenkin painottaa, ettei Mela ole ainoa vaihtoehto. Hän mainitsee toisena vaihtoehtona Kelan.
Kuva: Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi