YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Stressaako kesäloma? Yhdeksän vinkkiä rentouttavampaan lomailuun
Seuraavaa lomaa kannattaa alkaa suunnitella ajoissa. Vähäinen työnteko ei välttämättä pilaa lomaa.
Vaikka moni yrittäjä huhkii töissä myös kesällä, edes lyhyt rauhoittuminen on tärkeää jaksamisen ja ylirasittumisen välttämisen kannalta. Stressitasojen laskeminen on hyväksi kokonaisterveydelle. Henkisten voimavarojen kannalta lomailu on ensiarvoisen tärkeää. Jos pitkä lomailu ei onnistu, kannattaa pyrkiä viettämään vapaata useampana pitkänä viikonloppuna.
Pienyrittäjille suunnattu Etasku on listannut vinkkejä stressittömään kesälomaan. Etasku on palvelu kuittien sähköiseen välittämiseen tilitoimistoille.
1. Päätä, kalenteroi ja lupaa ääneen
Lomapäätöksen tekeminen saattaa usein mennä jahkailuksi. Lopulta loma saattaa jäädä pitämättä.
Kokenut yrittäjä osaa jo vanhasta muistista ennustaa kesän hiljaisimmat viikot, joten kalenteria kannattaa alkaa suunnitella hyvissä ajoin. Kun lupauksen lomasta ja sen pituudesta lausuu samalla ääneen kumppanille tai lapsille, siitä on myöhemmin vaikeampi luistaa.
2. Älä anna loman yllättää asiakkaitasi
Asiakkaan tai yhteistyökumppanin näkökulmasta harva asia on yhtä ärsyttävä kuin täysin puskista lomalle jäävä yrittäjä. Siksi omasta lomasta tai mahdollisista poikkeusaikatauluista on kohteliasta ilmoittaa hyvissä ajoin ennen loman alkua.
Verkkosivuille ja toimitilojen oveen jätetyn ilmoituksen lisäksi yrityksen somekanavat sekä työsähköpostin automaattiallekirjoitus ovat hyviä tiedotusväyliä.
3. Viimeistele asiat ennen lomalle lähtöä
Lomailu sujuu stressittömämmin, kun pakolliset juoksevat asiat on viimeistelty mahdollisimman valmiiksi ennen lomaa. Helpointa on listata kaikki olennainen paperille viimeistään muutama viikko ennen kesälaitumille siirtymistä. Varmista, että tilaus-, laskutus- ja palkka-asiat on hoidettu niin, ettei niihin tarvitse muutamaan viikkoon kajota. Riittävä suunnittelu takaa sen, ettei lomaan tule turhia katkoksia pikkuasioiden takia.
4. Jos töitä on tehtävä, varaa niille oma aikansa
Monen mielestä älypuhelin ja kannettava tietokone on syytä jättää loman ajaksi sivuun. Joillekin yrittäjille taas on luonnollista, että pieniä työhön liittyviä asioita hoidetaan joustavasti lomailun ohessa.
Loma voi olla lomaa, vaikka yrittäjä käyttäisikin pienen hetken päivästä sähköposteihin, puheluihin tai muihin nopeaa reagointia vaativiin asioihin. Jos mahdollista, näille on kuitenkin hyvä varata oma tietty aikansa, jotta loppupäiväksi voi irrottautua täydellisesti työasioista.
5. Käytä loma oikeisiin asioihin
Jos yrittäjän arki on jo valmiiksi stressintäyteistä, lomasta ja sen suunnittelusta on turha ottaa itselleen lisää päänvaivaa. Päätä, mitä asioita haluat lomalla tehdä ja kenen kanssa haluat sen viettää. Harva nauttii liian aikataulutetusta lomailusta, eikä jokaisiin kissanristiäisiin ole pakko osallistua. Välillä on hyvä sanoa ei.
7. Suunnittele jo seuraava loma
Yrittäjän ensimmäiset vuodet ovat usein kaikkein hektisimpiä, ja ensimmäinen pidempi loma saattaa olla edessä vasta muutaman vuoden työrupeaman jälkeen. Moni oppii pitämään kunnolla lomaa vasta huomatessaan, että pienen kesäpaussin jälkeen firma on edelleen pystyssä ja asiakkaat tallella.
Jotta lomaa tulisi pidettyä jatkossakin, lyö ennen töihin paluuta jo alustavasti lukkoon seuraavan loman ajankohta. Löytyisikö syksyltä tai talvelta sopiva viikko?
8. Arkirytmi ajoissa kuntoon
Vaikka oma työ tuntuisi kuinka nautittavalta, lomalta palaaminen aiheuttaa silti helposti stressiä. Lomalla unirytmi on saattanut muuttua ja ruokaa on tullut syötyä enemmän kuin normaalisti.
Oma päivärytmi heräämisineen ja syömisineen kannattaa laittaa työarkea vastaavaan tilaan jo muutamaa päivää ennen loman päättymistä.
9. Mieti (ja opi), mitä lomasta jäi käteen
Lomailu voi olla pienyrittäjälle opettavaista, vaikka pari viikkoa olisikin kulunut vain grillaten ja aurinkotuolilla maaten. Töihin palatessa voi miettiä esimerkiksi seuraavaa:
Oliko kesäloman ajankohta yritystoiminnan kannalta sopiva? Miten mahdolliset kesätuuraajat onnistuivat? Voisinko jakaa enemmän vastuuta muille? Ilmenikö kesän aikana ongelmia, jotka olisi voinut välttää paremmalla ennakoinnilla tai ohjeistuksella?
Kuva: Getty Images
toimitus (at) yrittajat.fi