YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tavastia-klubilla oli kymmenen Ismo Alangon 40 laulujen vuotta -keikkaa marraskuussa. Katri Niskanen koki ne kaikki. Kuva: Meeri Utti
20.1.2022 klo 08:30
Uutinen

Sukellus Ismo Alangon kappaleisiin on yrittäjälle vastapainoa numeroille: ”Keikoilla voi antaa musiikin vain viedä”

Taloushallintoalan yrittäjä Katri Niskaselle musiikki merkitsee vastapainoa työlle ja elämystä, jota ei muualta saa. Kyseessä ei ole mikä tahansa musiikki, vaan ainoastaan Ismo Alangon biisit ja keikat.

Taloushallintoyrityksen toimitusjohtaja Katri Niskanen osaa varmasti laskea, montako kertaa hän näki Ismo Alangon keikalla viime vuonna. 

− Kesällä niitä tuli viisi ja Tavastia-klubilla marraskuussa kymmenen. 

Tavastia-klubilla Helsingissä oli ennätyksellinen kymmenen keikan sarja, joka juhlisti 60 vuotta täyttäneen Ismo Alangon 40-vuotista uraa. Ohjelmisto siirtyi vuodella, joten Alanko ehti rupeaman aikana jo 61-vuotiaaksi. 

Koronan takia keikat ovat muuten olleet vähissä. Normivuotena Niskanen on nähnyt Ismo Alangon lavalla eri kokoonpanoissa yleensä noin 10−15 kertaa. Yhteenlaskettu määrä nousee noin 350−400:aan. 

Keikoilla käymisestä tuli Niskaselle tapa jo 80-luvulla. Hän on kotoisin Tuusniemeltä, joka sijaitsee Joensuun ja Kuopion välissä. Bändit esiintyivät paljon lähiseudulla, muun muassa Siilijärvellä, Kaavilla ja Joensuussa.  

Hassisen Koneen hän näki jo Tuuliajolla-kiertueella 80-luvun alussa, mutta varsinainen kolahdus tapahtui vuonna 1983. 

− Näin Sielun Veljet Siilinjärvellä. Henkeäsalpaava musiikki, Ismon mahtava ääni, lumoava tunnelma ja hypnoottinen esitys. Se kolahti niin voimakkaasti, että siitä lähtien olen seurannut Ismon uraa ja käynyt keikoilla.  

Aluksi Niskanen fanitti myös Eppu Normaalia, mutta pian muut yhtyeet saivat jäädä. 

− Joskus 90-luvulla kävin mieheni kanssa Ultra Bran konsertissa. Mietin koko ajan, koska tämä loppuu. Se elämys, joka tulee Ismon keikasta, on niin iso. Kukaan muu ei pääse siihen samaan. 

Musiikki ja lauluääni

Ei voi erottaa sanoja ja säveliä. Se on musiikki ja lauluääni, Katri Niskanen sanoo.

“Keikoilla ei tarvitse ajatella mitään”

Ismo Alangon musiikin kuuntelu ja keikoilla käyminen on Niskaselle vastapainoa työlle. Hänen Soluva-yrityksensä tarjoaa taloushallintopalveluja. 

− Taloushallinto on numerojen kanssa työskentelyä. Hyvin tarkkaa ja osittain kaavamaista. Musiikki on kaikkea muuta. Keikoilla ei tarvitse ajatella mitään, antaa musiikin vain viedä. 

Niskanen perusti yrityksensä vuonna 2015. Ensimmäisen vuoden Niskanen toimi yksin, mutta 2016 hän osti tamperelaisen pienen tilitoimiston, jossa oli kaksi työntekijää. Nyt yrityksessä on yhteensä viisi henkilöä, joista muut helsinkiläistä Niskasta lukuun ottamatta työskentelevät Tampereella. 

Niskanen siirtyi yrittäjäksi ohjelmistoyrityksestä, jossa hän vastasi matkalasku- ja työajanhallintaohjelmistoista. 

− Pieni ohjelmistoyritys oli myyty osaksi isoa konsernia. Ajattelin, että nyt on sopiva aika lähteä yrittäjäksi. 

Niskanen kertoo aloittaneensa koodarina 90-luvulla ja laajentaneen ohjelmisto-osaamistaan työn kautta. Koulutuspohjana on datanomin tutkinto, jota hän täydensi laskentatoimen perusopinnoilla avoimessa yliopistossa.  

2019 hän suoritti vielä taloushallintoalan asiantuntijatutkinnon eli KLT-tutkinnon, jonka jälkeen yritys on ollut Taloushallintoliiton jäsen. 

40 kertaa putkeen 

Niskasella on useita suosikkeja valtavasta Ismo Alangon tuotannosta. Muutaman hän pystyy nostamaan yli muiden. 

− Albumeista suosikkeja ovat Hallanvaara Säätiöltä vuodelta 2002 ja Sielun Veljien Kuka teki huorin vuodelta 1986. Kappaleista vaikuttavimpia ovat Haudankaivaja ja Kun vapaus koittaa. 

Uusimman, Oulu Sinfonian kanssa tehdyn Kaiken maailman kehtolauluja -albumin Niskanen on kuunnellut puhki. 

− Kuuntelin varmaan 40 kertaa putkeen, kun se tuli. Siinä on rauhallisia, voimallisia kappaleita. Kaiken maailman kehtolaulusta on tullut yksi lempibiisini. Melkein sydän pysähtyy ja hengitys salpaantuu. 

Niskanen sanoo kuuntelevansa aina kokonaisuutta. 

− Ei voi erottaa sanoja ja säveliä. Se on musiikki ja lauluääni. 

Juttu on julkaistu Yrittäjä+-lehden numerossa 6/2021. Tilaa lehti klikkaamalla oheista banneria.

Tiina Rantakoski
Avaa pop-up -ikkuna