YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.3.2021 klo 17:16
Uutinen

“Suomalainen omistaja on ollut köyhä, osaamaton ja halveksittu” – Juha Sipilän työryhmän lähes 70 ehdotusta kotimaiseen omistajuuteen

Pk-yritykset ovat talouden selkäranka, mutta niille ei tahdo löytyä tarpeeksi kotimaisia omistajia. Kotimaisen omistajuuden edellytysten parantaminen tähtää osaltaan hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseen.

Suomalaiset yritykset tarvitsevat kotimaista omistajuutta. Ilman kotimaisia omistajia on vaara, että yritykset eivät koko elinkaarensa aikana löydä sopivaa omistajaa tai pääomaa, jolloin ne tipahtavat rahoituskanavien ulkopuolelle ja luisuvat helpommin ulkomaiseen omistukseen.

Muun muassa tämän uhkakuvan torjumiseksi työryhmä kansanedustaja Juha Sipilän johdolla on työstänyt visiota kotimaiselle omistajuudelle. Tavoitteet selvitystyöhön tulivat hallitusohjelmasta.

– Meillä on valtava haaste hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisessä, Sipilä totesi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Tätä velkaantumisvauhtia ja hidasta talouskasvua emme kestä, Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Kotimaista omistajuutta täytyy kehittää

Talouskasvun moottoreita ovat pk-yritykset, joiden toiminta- ja kasvuedellytyksistä on pidettävä huolta. Ratkaisun avaimet ovat muun muassa yritysten osaajapulan ratkaiseminen, investointikyky ja vientiedellytykset – sekä kasvuhaluinen omistajuus.

– Ei ole yhdentekevää, kuka omistaa, mitä ja milloin. Suomalainen omistaja on ollut köyhä, osaamaton ja halveksittu. Yrityksen oma pääoma on köli, joka pitää sen pystyssä ja mahdollistaa lainarahoituksen sekä investoinnit. Lisäksi tarvitaan kasvuhaluisia omistajia, Sipilä sanoo.

Ulkomaistakin omistajuutta tarvitaan, mutta kotimaisten omistajien laajuutta, monipuolisuutta ja tasa-arvoisuutta täytyy kehittää.

– Omistaminen merkitsee talouden dynamiikalle ja vaurastumiselle enemmän kuin yleisestä, joskus jopa omistamiskielteisestä, keskustelusta voisi päätellä, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

– Jos jotain, niin Suomi tarvitsee lisää omistajayrittäjiä. Ihmisiä, jotka ottavat yrittämisen riskiä, työllistävät, luovat yhteiskuntaan arvonlisää ja maksavat veroja yhteiskunnan rakenteiden ylläpitämiseen. Ohjelma on tervetullut muistutus tästä ja siinä on useita ehdotuksia, jotka tulisi toteuttaa nopealla aikataululla, Kuismanen jatkaa.

Lähes 70 toimenpidettä

Sipilän työryhmän on valmistellut raportin, jossa on lähes 70 lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpidettä kotimaisen omistajuuden lisäämiseksi. Niistä 25 on suunnattu seuraavalle hallituskaudelle ja kolme vielä pidemmälle.

Osa esityksistä on hyvin konkreettisia, kuten osakesäästötilille sijoitettavien rahavarojen enimmäismäärän nostaminen 100 000 euroon. Yksi ehdotus on osakesäästötilin sisällyttäminen äitiyspakkaukseen 300 euron alkuinvestoinnilla, jolloin kenenkään ei tarvitsisi lähteä tyhjästä liikkeelle. Myös talousosaamista kaikille koulutusasteille tulisi lisätä.

Mukana on kopioita Saksan Mittelstand-mallista, eli keskisuurten yritysten kasvun jakautumisen suomalaiseen hyvinvointin. Britanniasta otettaisiin mallia kanssasijoitusrahastoista, jolloin ykstiyishenkilöiden olisi helpompi päästä mukaan alkuvaiheen yritysten omistamiseen.

Suurempia linjauksia olisivat lakimuutokset ja rakenteiden muutokset uusiin uomiin. Esimerkiksi pääomaverotus vaatisi syvemmän remontin työryhmän varapuheenjohtaja Philip Aminoffin mielestä.

– Tarvitaan samat pelisäännöt kaikille. Ei voi olla niin, että instituutiot voivat omistaa yritystä ilman verotusta, mutta kotitaloudet eivät. Eikä niin, että naapurimaiden omistajat voivat omistaa suomalaisia yrityksiä ilman veroja, mutta suomalainen omistaja ei, Aminoff sanoo.

Kuismanen pitää verouudistusta tärkeänä.

– Ehdotuksista ylivoimaisesti tärkein liittyy kannustavaan, ennustettavaan ja neutraaliin verojärjestelmään. Ilman näitä verojärjestelmän ominaisuuksia vahva omistajuus jää haaveeksi, hän sanoo.

Kuismanen kiittelee ohjelmassa sitä, että se kiinnittää huomiota talousosaamisen lisäämiseen sekä ylipäänsä yritysten, oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden väliseen yhteistyöhön. Suomi tarvitsee maanläheistä T&K-yhteistyötä kasvun ja tuottavuuden nostamiseksi.

– Raportti on kokonaisuudessaan yrittäjien näkökulmasta hyvä ja toivoa sopii, ettei se huku poliittiseen ja ideologiseen kannunvalantaan. Olisi sääli, jos taas yksi erinomainen hengentuote jäisi pinon päälle pölyttymään, Kuismanen sanoo.

Julkaisu työryhmän esityksestä täällä.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna